Zonder baan? Start een bedrijf vanuit de WW

Je bent je baan verloren en ontvangt een WW-uitkering. Het liefst zou je een eigen bedrijf beginnen of zzp’er worden, maar je wilt wel zeker zijn van inkomen. Wist je dat je met de startersregeling van UWV of urenkorting recht houdt op een deel van je WW? Lees hier alles over je mogelijkheden om vanuit de WW een eigen bedrijf te beginnen.

In april 2023 ontvingen zo’n 156.000 mensen een WW-uitkering, blijkt uit cijfers van het UWV. Ongeveer een kwart van hen startte vanuit de WW een eigen bedrijf. In dit artikel lees je hoe je je voorbereidt op de start van je bedrijf en aan welke voorwaarden je moet voldoen. 

Voorwaarden starten vanuit de WW

Als je met behoud van (een deel van) je WW-uitkering wilt ondernemen, heb je toestemming nodig van UWV. Je adviseur werk van UWV wil weten of je geschikt bent om een bedrijf te runnen. Begin met de verplichte online training Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering van UWV, waarin onder meer alle voorwaarden worden besproken. Daarna kun je je ondernemersplannen met je adviseur werk bespreken en een onderzoeksperiode aanvragen. 

Onderzoeksperiode

Tijdens de onderzoeksperiode ga je aan de slag met je ondernemingsplan en onderzoek je of je idee haalbaar is. Je hebt tijdens deze periode geen sollicitatieplicht, want je hebt het druk genoeg met je onderzoek. Je verzamelt informatie over de branche waarin je start, zoekt uit welke verzekeringen je nodig hebt en brengt je financiën in kaart. Hier heb je maximaal zes weken de tijd voor.

Ondernemingsplan

Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Met een ondernemingsplan vertaal je het idee dat in je hoofd zit op papier. Het geeft je inzicht in je wat je kan, je ondernemersvaardigheden, marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Levert het je genoeg op om van te leven? UWV raadt aan om het voorbeeld van Qredits te gebruiken. Ook banken bieden voorbeelden van ondernemingsplannen aan.

De juiste branche

Je onderzoekt de branche waarin je wilt starten met brancheonderzoek en kijkt waar kansen liggen. In een brancheonderzoek beantwoord je de volgende vragen over de branche waarin je wilt starten:

  • Wat zijn nieuwe trends en ontwikkelingen?
  • Welke wet- en regelgeving geldt er?
  • Wat is de gemiddelde omzet?
  • Hoe zit het met online profilering?

Ook zet je je geldzaken je op een rij. Verdien je met je bedrijf voldoende inkomen om van te leven?

Regels onderzoeksperiode

Tijdens de onderzoeksperiode mag je nog geen klanten werven en reclame maken. Dus ook je website mag nog niet online. Kortom, bedrijfsactiviteiten zijn niet toegestaan. Houd je je hier niet aan, dan kun je geen gebruik meer maken van de startersregeling van UWV.

Starten vanuit de WW: drie manieren

Een eigen bedrijf starten vanuit de WW kan op drie manieren. Bij de eerste twee behoud je (een deel van) je uitkering:

  1. Bedrijf starten met startperiode
  2. Bedrijf starten met urenkorting
  3. Bedrijf starten zonder behoud van WW

Starten vanuit de WW met startperiode

Na de onderzoeksperiode kun je een startperiode (ook wel startersregeling) aanvragen via je adviseur werk. De startperiode duurt zes maanden en gaat vanaf de eerste van de maand in. Tijdens de startperiode krijg je 49 procent van je laatst verdiende salaris. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uren je maakt en hoeveel je verdient met je bedrijf. Je hoeft tijdens deze periode niet te solliciteren.

De voorwaarden om gebruik te maken van de startperiode zijn:

  • Met je ondernemingsplan kun je laten zien dat je genoeg geld gaat verdienen om van te leven.
  • Je doet geen opdrachten voor de werkgever die je heeft ontslagen. Doe je dit toch, dan krijg je tot het einde van de startperiode geen uitkering meer. Ook loop je kans op een boete.
  • Ga je na de startperiode door als zelfstandige? Dan moet je doorgeven hoeveel uur je vanaf dat moment aan je bedrijf besteedt.

Starten vanuit de WW met urenkorting

Als je gebruikmaakt van de urenkorting geef je de uren die je aan je bedrijf besteedt door aan UWV. Deze uren worden in mindering gebracht op je uitkering. Zowel directe als indirecte uren tellen mee. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan UWV, maar hebt nog wel sollicitatieplicht.

Starten zonder behoud van WW

Ben je helemaal klaar om op eigen benen te staan, dan kun je starten zonder behoud van je WW-uitkering. Je gaat volledig voor het ondernemerschap en ontvangt geen uitkering meer. Dit stem je af met je adviseur werk van UWV.

Volledig door als zelfstandig ondernemer na de startersperiode

De startperiode van UWV duurt maximaal zes maanden. Daarna beslis je of je doorgaat of stopt met je bedrijf. Ga je door, dan moet je de uren die je aan je bedrijf besteedt doorgeven aan UWV. Deze uren worden verrekend met je WW-uitkering. Uit onderzoek van UWV blijkt dat vijftig procent van de WW’ers na de startperiode doorgaat met ondernemen.

Lukt het niet om je bedrijf tijdens of na de startperiode te laten slagen en stop je met je bedrijf? Dan heb je misschien weer recht op een WW-uitkering als je beschikbaar bent voor werk. Dit kan pas als de startperiode voorbij is.

Inschrijving KVK

Iedere ondernemer of zzp’er moet zich inschrijven bij KVK. Maar als je gebruikmaakt van de startersregeling, heb je toestemming nodig van UWV. Overleg dus altijd eerst met je adviseur werk of je je bedrijf mag inschrijven bij de KVK.

Webinar: Bedrijf starten vanuit een WW-uitkering