Eigen bedrijf starten zonder geld: 7 veelgestelde vragen

Ook als je niet zoveel geld hebt, kun je beginnen met een eigen bedrijf. Ondernemen doe je juist om geld te verdienen. En omdat je het leuk vindt. Het maakt wel uit met wat voor soort bedrijf je wil beginnen. Dit artikel helpt je bij het starten van je eigen bedrijf als je geen (eigen) geld hebt.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Het KVK Adviesteam hoort vaak van beginnende ondernemers dat ze denken dat je alleen een bedrijf kunt starten als je geld hebt.

Zeven veelgestelde vragen over starten zonder geld:

  1. Wat voor bedrijf kan ik beginnen zonder geld?
  2. Wat kost het om mijn bedrijf in te schrijven bij KVK?
  3. Controleert KVK bij mijn inschrijving of ik geld heb?
  4. Is er een gratis rechtsvorm?
  5. Hoe weet ik of ik geld nodig heb om te starten met mijn bedrijf?
  6. Waarop kan ik geld besparen?
  7. Ik heb wel geld nodig om te starten. Hoe kom ik er aan?

1. Wat voor bedrijf kan ik beginnen zonder geld?

De meeste ondernemers starten een bedrijf in iets waarmee ze ervaring hebben. Of omdat ze er interesse in hebben of een opleiding voor hebben gevolgd. Als dat bij jou ook zo is, heb je apparatuur of gereedschap waarschijnlijk al. Is je hobby bijvoorbeeld fotograferen, dan hoef je geen camera meer te kopen voor je bedrijf.

De ervaring of kennis die je hebt opgedaan is vaak al voldoende om je klant te helpen. Zo kun je een bedrijf starten in tuinonderhoud, klussen in en om het huis, administratieve ondersteuning voor bedrijven en coaching of advieswerk. Je hebt dan weinig opstartkosten om een bedrijf te beginnen.

2. Wat kost het om mijn bedrijf in te schrijven bij KVK?

Je betaalt een inschrijfvergoeding van 75 euro. Deze kosten kun je van je winst aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Soms vragen leveranciers of instanties om een uittreksel van je gegevens bij KVK, maar de basisinformatie over je bedrijf staat ook op onze website. Vraag dus na of een papieren uittreksel echt nodig is. Dat scheelt geld.

3. Controleert KVK bij mijn inschrijving of ik geld heb?

Nee. We schrijven je bedrijf in het KVK Handelsregister in en controleren niet hoeveel geld je hebt. Als je je bedrijf inschrijft bij KVK geef je door:

  • wat de naam van je bedrijf wordt
  • waar je bedrijf gevestigd is
  • welke activiteiten je gaat doen
  • hoe je te bereiken bent

4. Is er een gratis rechtsvorm?

Iedereen die een bedrijf start, moet een rechtsvorm kiezen. Dit is de juridische vorm van je bedrijf. De eenmanszaak en vennootschap onder firma (vof) zijn rechtsvormen die je zelf kunt starten, zonder notaris. Je betaalt dan alleen de inschrijfvergoeding bij KVK.

Voor de besloten vennootschap (bv) moet je naar de notaris. De kosten hiervoor verschillen per notariskantoor en hangen af van je wensen. Houd rekening met een bedrag tussen de 300 en 1.000 euro.

5. Hoe weet ik of ik geld nodig heb om te starten met mijn bedrijf?

Als je een bedrijf wilt beginnen is het slim om een ondernemingsplan te schrijven. Onderdeel hiervan is een investeringsbegroting: een overzicht van hoeveel geld je nodig hebt om te starten.

Hoef je niets aan te schaffen voor de start, dan kan het bedrag dat je nodig hebt nul zijn. Maar denk ook na over hoeveel geld je in de toekomst nodig hebt. Je kunt starten zonder geld, maar misschien heb je na een tijdje toch geld nodig om te groeien of spullen te vervangen.

6. Waarop kan ik geld besparen?

Met wat creativiteit kun je op verschillende manieren besparen. Maak gebruik van je netwerk. Jij doet iets voor een andere zzp’er en diegene doet wat voor jou terug. Netwerken is een belangrijke ondernemersvaardigheid. Het kan je klanten opleveren en misschien ook samenwerkingen. Bovendien kun je veel leren van andere ondernemers.

Werkplek

Je kunt je werkplek inrichten in je eigen huis. Dat bespaart je huurkosten voor een kantoor. Heeft je werkplek een eigen ingang, wc en wateraansluiting? Dan mag je misschien de kosten daarvoor aftrekken bij je belastingaangifte. Kun je thuis geen klanten ontvangen? Het is in veel branches normaal om af te spreken in horeca of flexkantoren. Voor enkele tientjes per uur huur je al een ruimte om te vergaderen met wifi. Ook dit zijn bedrijfskosten die je kunt aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Zakelijk rijden

Heb je voor je werk een auto nodig? Zoek vooraf uit wat voor jou de goedkoopste manier is. Zakelijk rijden is van invloed op hoeveel belasting je betaalt en welke aftrekposten je hebt. Gebruik onze tool om te berekenen met welke keuze je het meest bespaart.

7. Ik heb wel geld nodig om mijn bedrijf te starten. Hoe kom ik eraan?

Je kunt naar een bank gaan voor een lening, maar banken verwachten dat je zelf ook risico neemt door te investeren. Je kunt ook gelijk starten met je bedrijf, maar klein beginnen. Dit kan bijvoorbeeld door je bedrijf te beginnen naast je baan in loondienst. Daarnaast werk je dan aan de groei van je bedrijf.

Praat over je zakelijke financiën met mensen in je omgeving. Een netwerk kan je helpen bij je zoektocht naar geld en je bespaartips geven. Daarnaast kun je financiering vinden door:

  • Hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een coach of adviseur. Een goede financiële onderbouwing vergroot je kansen op financiering.
  • Een onderhandse lening aan te gaan. Vaak gaat het om geld lenen van familie of vrienden. Dat kan een uitkomst zijn, maar maak goede afspraken over zo’n informele of onderhandse lening.
  • Crowdfunding. Via een crowdfundingplatform haal je online geld op bij het grote publiek. Je vertelt wat je plannen zijn en vraagt mensen om daar geld in te steken.
  • Na te gaan of je aanspraak kunt maken op overheidsgeld voor investeringen in startups. Een startup is een bedrijf met een vernieuwend idee en een product dat met een nieuwe technologie is gemaakt.
  • Bij Sociale Banken Nederland te informeren. Dit is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en 23 kredietbanken in Nederland. Deze bank is er onder andere voor mensen die geld willen lenen voor hun onderneming, maar daarvoor niet terecht kunnen bij een traditionele bank.
  • Bedrijfskapitaal aan te vragen bij je gemeente op grond van Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Als startende ondernemer kun je bedrijfskapitaal aanvragen om te investeren in je bedrijf. Meestal is dit een lening, soms een gift. Of en hoe je Bbz krijgt, hangt af van je situatie.
  • Contact op te nemen met Qredits. Zij bieden financiering aan startende en bestaande ondernemers. Je hoeft daarbij niet per se zelf geld in te brengen. Qredits kijkt naar je ondernemingsplan en waar je geld voor nodig hebt. Zij beoordelen vervolgens of het risico om zonder eigen inbreng te starten acceptabel is. Een stuk eigen inbreng vergroot wel de kans op het krijgen van financiering.

Heb je vragen over het starten met weinig financiële middelen? Een adviseur van het KVK Adviesteam denkt graag met je mee: 088 585 22 22.