Bedrijf starten

Eigen bedrijf starten? Even je pensioen checken

Bij de start van je bedrijf maak je een businessplan. Het onderwerp pensioen heeft vaak pas als laatste je aandacht. Dit moet veranderen, vindt Josine Westerbeek-Huitink, onafhankelijk voorzitter van de Stichting Pensioenregister. "Met Mijnpensioenoverzicht.nl geven we iedereen inzicht in zijn of haar eigen pensioensituatie. Dat maakt het concreet."

Wat is mijn pensioen?

"Het antwoord op deze vraag kun je vinden op de gratis website van de Stichting Pensioenregister. Dit is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen, de pensioenverzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Mijnpensioenoverzicht.nl is eenvoudig en veilig: je logt in met je DigiD en je kunt je pensioen checken. De website geeft inzicht in je AOW en je opgebouwde pensioenen van verschillende voormalige werkgevers. En geeft informatie over het pensioen van je partner. De website is gevuld met gegevens van bijna alle pensioenfondsen. Het pensioen dat je als zelfstandige opbouwt, staat er echter niet op."

Josine Westerbeek-Huitink, onafhankelijk voorzitter van de Stichting PensioenregisterJosine Westerbeek-Huitink, voorzitter Stichting Pensioenregister.

"De gegevens die je ziet zijn alleen voor jou beschikbaar. Deze worden opgehaald van de SVB, verzekeraars en pensioenuitvoerders en de gegevens zijn alleen beschikbaar op het moment van inloggen. Bij uitloggen worden de gegevens niet opgeslagen. Dit heeft te maken met de privacywetgeving. Je kunt voor jezelf een printje maken en hiermee naar een financieel adviseur gaan. De gegevens van de verzekeringen of spaarrekeningen die mensen hebben ontbreken in het overzicht."

Waarom is dit belangrijk voor zzp'ers?

"Ik ben geschrokken van de resultaten van een onderzoek dat we begin 2017 lieten doen onder zzp'ers die minimaal 5 jaar zelfstandige zijn. Een van de uitkomsten was dat 50% van deze zzp'ers niets voor het pensioen hadden geregeld. Het grootste deel daarvan was dit voorlopig ook niet van plan. Ik begrijp heel goed dat je als startende zzp'er eerst bezig bent met overleven. Maar wat zou het mooi zijn als je bij de start van je bedrijf óók al het onderwerp pensioen meeneemt. Want niets doen nu, kan later leiden tot een pensioentekort."

"Voor de zzp'er vind ik het belangrijk dat hij bewust is van de eigen pensioensituatie. Een zzp'er heeft mogelijk eerst ook werkgevers gehad en daar pensioen opgebouwd. Als je als zzp'er wat reserves hebt opgebouwd, kun je overwegen om deze reserves te besteden aan pensioenopbouw."

In 3 stappen je pensioen inzien:

  1. Raadpleeg Mijnpensioenoverzicht.nl.
  2. Maak een uitdraai van je pensioenoverzicht en bespreek dit met een financieel adviseur.
  3. Beslis of je een extra investering wilt doen in je pensioen.

Westerbeek-Huitink vervolgt: "Je kunt met vragen terecht bij de Servicedesk van Mijnpensioenoverzicht.nl. En er zijn nog 2 sites waar je terecht kunt voor financiële informatie: Pensioenkijker.nl en Wijzer in geldzaken."

Grootse probleem voor zzp'er met hoogste inkomen?

"Dit hebben we niet in de vraagstelling van ons onderzoek meegenomen. Ik zie wel een tendens dat hoger opgeleiden vaak denken dat het allemaal wel goed komt. Je hoort verhalen van mensen die hun hele leven lang een eigen onderneming hebben gehad. Zij ervaren dat het pensioen tegenvalt waardoor ze eigenlijk niet meer alles kunnen doen wat ze zich hadden voorgenomen. Beter is om op Mijnpensioenoverzicht.nl te kijken zodat je inzicht hebt. En mocht je enige reserve hebben, steek het geld in je pensioenpot of in andersoortige producten."

Heeft een nieuw kabinet invloed?

"Wensen van het kabinet en Tweede Kamer kunnen van invloed zijn op het overzicht. Zoals de wens dat gepensioneerden hun pensioenuitkeringen ook op Mijnpensioenoverzicht.nl kunnen inzien. Wij hebben regelmatig overleg met de ambtenaren van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met de staatssecretaris."

Hoe vaak kijk je zelf op je pensioenoverzicht?

"Natuurlijk kijk ik zelf ook regelmatig. Aan de ene kant omdat ik zicht wil hebben op de verbeteringen die wij steeds doorvoeren in Mijnpensioenoverzicht.nl. Aan de andere kant omdat ik vind dat het een mooi overzicht geeft. Je kunt je pensioen bekijken voor jezelf, en het overzicht maakt ook duidelijk wat jij en je partner samen opbouwen. Even je pensioen checken wordt zo wel heel makkelijk."

Passende financiering voor je bedrijfsplannen nodig? Meer weten over geldzaken in je bedrijf? Vraag het de adviseurs van KVK Financieringsdesk.
Annelies den Breejen

Als KVK-adviseur deel ik actuele en praktische informatie over wetten en regels voor zzp’ers en het klein mkb. Mijn artikelen vind je op KVK.nl en in onze nieuwsbrieven.

InspiratiePage