Bedrijf starten

Van keukentafel naar gouden kranen

Hanna Pranger, tijdens het interview 32 weken zwanger, vertelt over haar eigen webshop in sieraden en het effect van influencers. Hoe ze met eigen geld investeert in fotografie, locatie en influencer marketing. Maar ook over de grote uitdaging die haar te wachten staat. Haar bedrijf loslaten tijdens haar zwangerschapsverlof.

Pranger begon haar webshop Eline Rosina met 3 verschillende oorbellen. Van ieder setje had ze er 10 op voorraad. Ze ontwierp de oorbellen zelf en volgde een cursus edelsmeden. “Ik vond het vreselijk. Urenlang schuren op een ring is niks voor mij. Ik ben meer van het creatieve concept”, vertelt Pranger. Vooral in het begin vond ze het ondernemen heel eenzaam. Ze moest alles zelf doen. Van het versturen van sieraden tot het verzorgen van marketing en het zoeken naar een accountant. En dat ervaarde ze als een lastige periode: “Elke dag zat ik alleen aan de keukentafel. Het kwam echt op doorzetten aan”.

“Van 1 bestelling per week naar 50 per dag”

Maar in 4,5 jaar tijd is haar webwinkel Eline Rosina uitgegroeid naar een merk. “Ik ging van 1 bestelling per week naar gemiddeld 50 bestellingen per dag”, zegt de onderneemster glimlachend. Inspiratie voor haar ontwerpen haalt zij uit etalages, het buitenland, tijdschriften, Pinterest en Instagram. Haar merk is in 60 winkels in Nederland en België verkrijgbaar. En Pranger merkt dat de webshop en winkels elkaar versterken: “In de winkel raak je de sieraden aan en bekijk je ze van dichtbij, iets wat online niet kan”.

Infographic: Visuele weergave aantal startende sieradenwebshops in Nederland. Infographic: aantal Nederlandse webshops in sieraden van 2015 tot 2019 (bron: KVK Handelsregister)

De gevolgen van groei

Trots vertelt de onderneemster dat Eline Rosina inmiddels uit haar jasje gegroeid is. “De combinatie van meer personeel en het steeds vaker ontvangen van gasten, heeft mij ertoe gebracht een ander pand te zoeken. En dat is gelukt!”.
Tot de verhuizing ontvangt de hoogzwangere onderneemster gasten in het oude kantoor in Nijmegen. Het heeft een statige uitstraling, een lichte voorkamer met hoge plafonds en een krakende vloer. Het is niet groter dan 15 m2. “Bijna alles staat ingepakt en is klaar voor verhuizing naar het nieuwe pand van 110 m2, een roze uitstraling en gouden kranen op het toilet” vertelt de onderneemster.

Ondertussen gaf de accountant aan dat het tijd werd voor een BV. Nu Eline Rosina BV een feit is, beseffen mensen pas de grootte van haar bedrijf: “Ik voel mij niet altijd serieus genomen. En dat komt niet door mijn leeftijd of het vrouw zijn, maar door de branche. Mensen hebben geen idee van de omvang van mijn bedrijf. Nu ik een BV heb realiseren mensen dat het geen hobby is, maar een serieus bedrijf”.

De kracht van influencers

Pranger zet influencers in als modellen. “Bekende gezichten als Claartje Rose en Vivian Hoorn zijn goed voor 374.000 en 259.000 Instagram volgers. En bekende gezichten kosten meer geld en hebben managers”. Ze wil geen bedragen noemen, maar geeft aan dat het om een behoorlijk prijskaartje gaat. Maar het is het haar meer dan waard: “Het aantal volgers op Instagram neemt toe. De teller staat op 48.800. Mijn doelgroep zit minder op Facebook, terwijl Pinterest steeds groter wordt. En sinds een paar weken kun je ook adverteren op Pinterest”.

Vanuit haar omgeving hoort zij geluiden van mensen die zich wel eens afvragen waarom zij zoveel geld investeert in photoshoots op locaties als Kaapstad, Parijs en Ibiza. Pranger zegt stellig: “Ik investeer veel in mooie fotografie, omdat het plaatje en de uitstraling moet kloppen met de webshop. Zo onderscheiden wij ons”.

Er zitten veel vissers in de vijver, maar de vijver is groot en diep

Managen van bedrijfsvoering

Pranger heeft 3 mensen op de loonlijst staan waaronder haar moeder. Zij zorgt voor de distributie. Denk niet dat dit een groot logistiek centrum is. Het gebeurt gewoon vanuit de garage. Voorraadbeheer is best lastig vertelt de onderneemster: “De mix & match lijn was binnen 2 uur uitverkocht en het duurde 8 weken voordat er nieuwe voorraad was. En zo moet ik bij iedere collectie inschatten wat de bestsellers zijn”.

Klantenservice kost Eline Rosina gemiddeld 3 uur per dag. Pranger legt uit waar dat door komt: “Mensen hebben geen geduld en verwachten 24/7 reactie. Grote bedrijven als bol.com zorgen ervoor dat mensen torenhoge verwachtingen hebben. Verwachtingen waar wij niet altijd aan kunnen voldoen als kleinere onderneming. Toch beantwoorden wij binnen 24 uur de mail en communiceren wij nooit iets wat we niet waar kunnen maken. Want terugkerende klanten krijg je door de juiste combinatie van kwaliteit, een optimale website én een goede klantenservice.”

Hanna Pranger
  • Opgerich in2014
  • NijmegenNijmegen
  • 3 mensen in dienst3 mensen in dienst

Hanna Pranger

Eigenaresse Eline Rosina

Hanna studeerde af in Faillissementsrecht en ging aan het werk. Maar ze werd er niet gelukkig van en gooide het roer om. Haar passie voor sieraden bracht haar tot het besluit ontslag te nemen om vol voor het ondernemerschap te gaan.

“Het is een grote misvatting dat je in de beginperiode dagelijks bestellingen ontvangt”

Grootste uitdaging en verleiding weerstaan

Over een paar weken gaat de onderneemster met zwangerschapsverlof: “Ik heb het goed voorbereid. Sinds kort werken we met budgetten. Het helpt mij inzichtelijk te maken hoeveel geld we waaraan uitgeven. Wekelijkse taken en rollen zijn verdeeld. Want alles moet doorlopen”. Van haar accountant krijgt ze maandelijks een overzicht van de gemaakte uitgaven.

“De grootste uitdaging komt nog. Ik woon namelijk maar op 1 km afstand van het nieuwe pand. De verleiding zal groot zijn om snel naar het pand te gaan en geen afstand te nemen”, zegt de zwangere onderneemster. Ze vraagt zichzelf af of zij zich kan beheersen. Ongeveer 8 weken na haar bevalling verwacht ze weer naar kantoor te gaan. “Ik ga 4 dagen werken en de overige dagen ben ik samen met de baby. Ik wil er als moeder voor mijn kind zijn”, zegt een stralende Pranger.

Tips

Pranger heeft tips voor iedereen die voor zichzelf gaat beginnen of al ondernemer is.

  • Er is een speciale overheidsregeling voor zwangere ondernemers ‘Zelfstandige en Zwanger’ (ZEZ). Je ontvangt tijdens je verlof een basisinkomen. Maak daar gebruik van.
  • Dingen die je niet weet, moet je direct uitbesteden. Het geeft rust als andere mensen zaken voor je oppakken. Als ondernemer moet je al zoveel zelf doen. Van het werven van nieuwe klanten, tot het bijhouden van je administratie, voorraden en het doen van belastingaangifte. Het kost extra tijd om zaken op te pakken waar je zelf nauwelijks tot geen kennis van hebt. De kostbare tijd wil je slim inzetten.
Wil je je producten ook via je eigen website verkopen en zo je naam en merk uitbouwen? Volg dan het handige stappenplan webshop beginnen.
Jessica van El

Als KVK-adviseur voor jonge ondernemers volg ik de laatste ontwikkelingen en deel belangrijke of opvallende gebeurtenissen. Weten wat er bij komt kijken als je als jongere gaat ondernemen? Met kant en klare tips en video’s help ik je graag.

InspiratiePage