Bedrijf starten

Van marketeer in de dop naar huisschilder

Tijdens zijn studie marketing & communicatie werkte Oscar Steenbergen in het klusbedrijf van zijn oom. Daar begint zijn liefde voor het schildersvak en komt hij erachter dat hij schilderen leuker vindt dan marketing. Na een tijd gaat hij op zoek naar eigen klanten en sinds 1 jaar is hij zelfstandig huisschilder. Hoe hij zijn startend schildersbestaan invult en de fysieke en onlinewereld combineert? “Een reclamebord voor de deur, dat werkt het beste.”

Veel opdrachten krijgt Steenbergen via online platforms als werkspot.nl en schildervergelijker.nl. "Maar het beste werkt het nog als ik op de plek waar ik werk mijn reclamebord voor de deur zet. Tevreden klanten en mond-tot-mondreclame doen de rest”, legt de schilder uit.
Daarnaast heeft hij een Facebook- en Instagram account. En binnenkort gaat zijn website live. "Maar dit moet allemaal wel nog vorm krijgen", geeft Steenbergen aan. Ook vraagt hij klanten een review te geven op Google en online platforms. Die reviews geven nieuwe klanten een goede indruk van zijn kwaliteiten.

Hij heeft in ieder geval geen klagen over het aantal opdrachten: “Voor dit jaar heb ik voldoende werk in mijn portefeuille. De meeste nieuwe klanten zijn volgend jaar aan de beurt.”

Infographic: Visuele weergave aantal startende bedrijven in grootste bouwsectoren Nederland. Infographic: aantal startende bedrijven in grootste bouwsectoren van Nederland van 2014 tot 2018 (bron: KVK Handelsregister)

Niet leasen, maar kopen

De schilder ging in het begin op pad in zijn privéauto: “Materiaal in de kofferbak, ladders op de dakdrager en hup naar de volgende klus”. Al snel kocht hij van zijn eerst winst een eigen bestelauto. Daarbij koos hij er bewust voor niet te leasen: “Je beslist dan zelf hoe je de auto inricht en hoe lang je de auto gebruikt”.

Offertes maken kost tijd

Bij het opzetten van zijn administratie kreeg Steenbergen hulp van zijn oom die accountant is. En zo had hij de basis in 1 keer goed. Toch was hij in het begin redelijk wat tijd kwijt aan zijn administratie. “Nu red ik het met een uurtje 's avonds na het werk”, lacht de schilder. “Ik ben meer tijd kwijt aan het maken van offertes. Mede omdat ik vooraf altijd eerst naar de klant ga om een goede indruk te krijgen van de hoeveelheid werk. Daarbij zijn niet alleen de strekkende meters, maar vooral de staat van de ondergrond van belang”.

Kans op een ongeluk en andere risico’s

Steenbergen koos er bewust voor om aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid af te dekken: “Bij dit werk is er tenslotte altijd kans op een ongeluk. Of erger, dat je een tijd uitgeschakeld bent als je van je ladder valt".

En dan is er natuurlijk nog het betalingsrisico. De klanten van de schilder ontvangen na de klus een factuur, die vrijwel altijd binnen 14 dagen betaald wordt. Hij geeft aan dat het pas 1 keer is gebeurd dat een klant niet direct kon betalen: "En met die klant heb ik een betalingsregeling getroffen."

Oscar Steenbergen
  • 20182018
  • ZutphenZutphen
  • HuisschilderHuisschilder

Oscar Steenbergen

Zelfstandig huisschilder

Tijdens zijn studie marketing werkte Oscar Steenbergen in het klusbedrijf van zijn oom. Daar komt hij erachter dat hij schilderen leuker vindt dan marketing. Sinds 1 jaar is hij zelfstandig huisschilder.

“Mijn tip aan andere starters. Wissel tips en ervaringen uit met collega’s.”

Profileren en specialiseren

Een keurmerk gebruikt Steenbergen nog niet. Met reden: “Ik heb de indruk dat bedrijven met een keurmerk duurder zijn”. Daarnaast zijn er collega-schilders die zich profileren met milieuvriendelijke verf of zich specialiseren in ambachtelijk werk, zoals ornamenten. Maar dit alles wil hij nog niet. Hij wil eerst dat zijn zaak goed draait en met zijn prijzen toegankelijk blijven voor een breed publiek. Ook voor klanten met een iets smallere beurs.

Lange dagen

Voor het buitenwerk maakt de schilder vooral in het droge seizoen lange dagen. In de winter vindt hij het handig om klussen binnenshuis te krijgen van andere schildersbedrijven of aannemers. “Het liefste werk ik voor mezelf”, geeft hij toe: “maar dat is natuurlijk een keuze".
Tot nu toe heeft hij voldoende werk in zijn eigen regio. En vragen ze hem voor werk verder weg? Dan laat hij zijn keuze afhangen van de grootte van de opdracht en hoe goed die betaalt.

Dé tip van Oscar Steenbergen

Iedereen die start met zijn eigen zaak wil Steenbergen nog het volgende meegeven: “Wissel tips en ervaringen uit met collega’s. Als een collega in de buurt aan het werk is, maak dan tijd voor een praatje en vraag hoe hij de dingen aanpakt. Over je werk en praktische zaken rondom het runnen van je eigen bedrijf. Zaken waar jijzelf nog weinig ervaring mee hebt.”

Wil jij ook voor jezelf beginnen in de bouw? Bekijk ook eens het 'Stappenplan Starten als zzp'er in de bouw'.
Joop Dahlmans

Als KVK-adviseur Start en Overnemen ondersteun ik met plezier ondernemers in de (pré)start- en groeifase om hun ambities te verwezenlijken. Ik deel mijn kennis via het Startersmagazine, KVK Connect, nieuwsbrieven, KVK.nl en de KVK Startersdag.

InspiratiePage