Branches

9 belangrijke vragen over ondernemen in de horeca

Van cateringbedrijf tot discotheek en van café tot sterrenrestaurant: de horecabranche is divers. Iedereen heeft zijn eigen vragen, maar sommige zijn voor elke horecaondernemer relevant. In dit artikel vind je de vragen die horecaondernemers het vaakst aan KVK stellen.

Bedrijf starten

Ik wil een horecabedrijf starten. Waar moet ik op letten?

Of je nu een bed & breakfast, foodtruck, catering vanuit huis of een ander horecabedrijf wil starten, je krijgt te maken met wet- en regelgeving. Denk aan het bestemmingsplan bij vestiging en een drank- en horecavergunning als je alcohol schenkt. Voor je foodtruck heb je soms een standplaatsvergunning nodig. Bij het bereiden van eten en drinken moet je hygiënisch werken volgens het veiligheidssysteem HACCP. Zo voorkom je dat de veiligheid van levensmiddelen in gevaar komt. Gebruik dit stappenplan als leidraad voor jouw start. Meer informatie over de branche vind je bij brancheorganisaties voor de horeca. Bekijk ook cijfers over de horeca die je inzicht geven in de ontwikkeling van omzet, bedrijfsresultaat en het aantal nieuwe horecabedrijven.

Financiering & geldzaken

Hoe kom ik aan financiering?

Ondernemers in het kleinbedrijf zien voor het overgrote deel gunstige vooruitzichten maar in de horeca is dat wat minder. Ondernemers in de horeca hebben relatief ongunstige vooruitzichten, meer schulden en meer financieringsbehoefte. Zo blijkt uit het Conjunctuuronderzoek (CBS en KVK augustus 2021). De Belastingdienst gaf ook het meeste uitstel van betaling (59%) aan de bedrijfstak horeca. In de horeca stopten de meeste bedrijven zonder faillissement (0,4%), maar met een restschuld. De schulden stegen ook het hardst in de horeca (57%). Zowel horecaondernemers met gunstige vooruitzichten (15,9%) als met ongunstige vooruitzichten (3,7%) zoeken financiering.

Met ingang van 14 december 2021 is coronasteun zoals NOW (loonsubsidie), TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en BBZ (zonder vermogenstoets) verlengd. Check de actuele regelingen.

Daarnaast zijn er financieringsmogelijkheden die al voor corona beschikbaar waren. Denk aan een banklening, microkrediet of MKB-krediet via Qredits, leasing, Pinvoorschot, online financiers en crowdfunding. Bekijk de criteria van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven. 

Krijg of kreeg je financiële steun van de overheid om door de coronacrisis te komen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling? Sommige regelingen moet je terugbetalen. En als je een belastingschuld hebt, moet je die aflossen. Lees meer over het terugbetalen van coronasteun.

Ik kan de huur niet betalen. Wat kan ik doen?

Als je huurt, blijf je gebonden aan je contract. Daarin staan alle rechten en verplichtingen van de huurder en verhuurder. Wil je wat regelen? Ga dan in gesprek met je verhuurder. Soms is er in onderling overleg uitstel van betaling mogelijk of (gedeeltelijke) kwijtschelding. Ook kun je denken aan een (tijdelijke) huurkorting of permanente huurverlaging.

Heb je juridisch advies nodig? Dan kun je terecht bij brancheorganisaties voor de horeca of bij een advocaat. Denk ook aan mediation om een geschil zonder rechter op te lossen via bemiddeling.

Wat kost het ontslaan van personeel en hoe gaat dat?

Aan ontslag hangt een prijskaartje. Dan kan duurder uitpakken dan je denkt. Het kan voordeliger zijn om afspraken te maken met je werknemer. Een voorbeeld: kies je voor ontslag met wederzijds goedvinden? Dan ben je niet verplicht om een transitievergoeding te betalen. Maar een slimme werknemer vraagt wel een bedrag dat vergelijkbaar is met de transitievergoeding. Je laat goed werkgeverschap zien als je ontslag op een voor beide partijen aanvaardbare manier oplost. Bekijk de kosten die bij ontslag van personeel horen en de tips om te besparen.

Horeca en corona

Welke regels gelden tijdens de coronaperiode voor de horeca?

Van zondag 19 december 2021 tot en met vrijdag 14 januari 2022 ging Nederland in harde lockdown. Voor de horeca gelden nu nog beperkende maatregelen die regelmatig wijzigen. Voor meer details over coronamaatregelen kun je terecht op de maatregelenpagina.

Bedrijf runnen

Hoe kan ik mijn businessmodel aanpassen?

De crisis drukt je met de neus op de kwetsbaarheden binnen jouw bedrijf. Een ander of aangepast businessmodel kan helpen. Wat wil je behouden en wat aanpassen? Actualiseer je businessplan met het Corona Businessmodel Canvas. Met het model doorloop je 9 stappen en maak je een strategie voor je bedrijf. Achtereenvolgens breng je klanten, klantwaarde, kanalen, klantrelaties, inkomsten, bedrijfsmiddelen, kernactiviteiten, partners en kostenstructuur in kaart en maak je keuzes.

Doe inspiratie op bij collega-ondernemers in de horeca en andere branches die hun business model aanpasten in crisistijd. Van horecabedrijven naar de consument als klant, van kookworkshops naar online kookles, van restaurant naar take away en van bezorgen op kantoren naar bezorgen thuis.

Hoe pak ik mijn marketing aan in crisistijd?

Als het economisch minder gaat, bezuinigen ondernemers vaak op hun advertentie- en promotie-uitgaven. Daar zit een risico in omdat je minder zichtbaar bent voor je klanten. Je kunt de periode waarin het operationeel rustiger is juist gebruiken om te onderzoeken waarom klanten vooral voor jouw bedrijf kiezen. Ook met minder budget kun je investeren in de relatie met de klant en zijn betrokkenheid met jouw bedrijf: Restaurant Van ’S in Nieuwerkerk aan den IJssel is 1 van de voorbeelden die haar websitebezoekers activeert om een cadeaubon of een tapasbox voor thuis te bestellen. Een idee dat lijkt op het bredere initiatief Support Your Locals. Hierbij kun je je als ondernemer aanmelden als je lokale producten aanbiedt.

Hoe ga ik om met data en privacy als ik een digitaal klantsysteem wil opzetten?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bepaalt hoe je met privacygegevens van klanten en personeel om mag gaan. De omvang van je bedrijf en de aard van de activiteiten bepalen welke AVG-maatregelen je neemt. Je krijgt er al mee te maken als je een offerte, factuur en (digitale) nieuwsbrief uitstuurt. Of als je afspraken met klanten, contactgegevens van klanten of personeelsinformatie bijhoudt. Ook gegevens gekoppeld aan IP-adressen, cookies en  e-mailadressen vallen onder de wet. Aan de hand van 10 vragen bepaal jij welke acties je moet nemen zodat je aan de wet voldoet.

Stoppen met je bedrijf

Hoe kan ik stoppen of mijn bedrijf verkopen?

Stoppen met je horecabedrijf is een moeilijke beslissing. Maar als het financieel echt niet meer gaat, is dat een goede beslissing. Daarmee beperk je financiële schade voor jezelf en crediteuren. Als je twijfelt over stoppen of doorgaan kan dit voorbeeld van een horecabedrijf je helpen bij het nemen van een beslissing. Bespreek je geldzorgen in een vertrouwde omgeving. Denk samen na over mogelijke oplossingen of een andere toekomst. Besluit je te stoppen? Een stappenplan helpt je om dat zoveel mogelijk gecontroleerd te doen. Verkopen is ook een mogelijke optie.

Staat je vraag er niet bij? Stel hem aan het KVK Adviesteam en bel 0800 21 17
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage
Financiering