Trenddossier 2021

Financiering 2021: geef de moed niet op bij ‘nee’ van de bank

  • Trend
  • Redactie KVK
  • 8 dec 2020
  • 3 min lezen
  • 376
Waar kun je je als ondernemer op richten als het gaat om financiering? KVK sprak 7 experts over de trends en kansen die zij zien voor volgend jaar. Volgens financieel expert Ronald Kleverlaan heb je in 2021 als ondernemer heel veel opties om alternatieve financiering aan te trekken. “Wij gaan in 2021 de kennis over de non-bancaire financiële markt beter beschikbaar maken voor ondernemers.”

Wat zijn de trends voor 2021?

“De tijd dat je eens in de 5 jaar in je beste pak naar de bank moest voor een lening, is voorgoed voorbij. In 2021 heb je als ondernemer veel meer opties om financiering aan te trekken. En kun je in verschillende groei- en krimpfases van je bedrijf flexibel kijken wat er nodig is. Vormen van financiering die we steeds meer zullen zien, zijn het vergroten van het eigen vermogen, het financieren van werkkapitaal, factoring en innovatieve vormen van mee-investeren door bijvoorbeeld medewerkers en klanten. In 2021 komt er ook voor het eerst Europese wetgeving voor crowdfunding. Dit biedt betere bescherming voor zowel de ondernemer als de investeerder. Bovendien wordt het eenvoudiger om verschillende platformen met elkaar te vergelijken.”

Ronald Kleverlaan
  • Eerste baanEerste baan: met mede-studenten een innovatieafdeling opzetten bij AFAS
  • Bedrijfsinformatiesystemen (UvA) en een international master Information ManagementBedrijfsinformatiesystemen (UvA) en een international master Information Management
  • Favoriete financieringsvorm: crowdfundingFavoriete financieringsvorm: crowdfunding

Ronald Kleverlaan

Expert alternatieve financiering

Ronald Kleverlaan (1977) is voorzitter van Stichting MKB Financiering en directeur van het European Centre for Alternative Finance aan de Universiteit Utrecht. Hij is (mede-)auteur van een verschillende artikelen, Europese onderzoeken en boeken over crowdfunding.

“Kijk verder dan de bank en schakel een goede adviseur in”

Wat zijn de kansen binnen financiering?

“Na de bankencrisis in 2008 ontstonden alternatieve vormen van financiering, die worden nu volwassen. Dat betekent voor 2021 dat er voldoende financieringskansen zijn om post-corona een goede doorstart te maken. De keerzijde is dat je als ondernemer tussen de bomen misschien het bos niet meer ziet. Dat de markt volwassen aan het worden is, heeft onder andere geleid tot een nieuw keurmerk voor betrouwbare financiers. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om aan te kloppen bij een mkb-financieringsadviseur.”

Quote in afbeelding: '2021 wordt het jaar waarin ondernemers verder gaan kijken dan hun bank voor financiering. - Ronald Kleverlaan'

En wat zijn de bedreigingen?

“Beslis in het nieuwe jaar niet vanuit emotie, maar ga goed na wat de voorwaarden zijn. Zo hanteren banken bij een lening vaak een standaardclausule waarbij al je bezittingen het onderpand van de lening vormen. Toekomstige facturen vallen daar ook onder. Dan snijd je dus de mogelijkheid af om in de toekomst gebruik te maken van factoring.
En verkeer je als zzp’er financieel in zwaar weer? Pas dan op met overbruggingskredieten. Voor consumentenkredieten zijn er duidelijke regels, maar voor de zakelijke variant gelden die niet. De rente kan oplopen tot enkele tientallen procenten.
En tenslotte: ga als ondernemer in 2021 niet koste wat het kost financiering regelen, zonder na te denken over de levensvatbaarheid van je bedrijf. Hoe hard ook, soms is stoppen nu eenmaal de beste optie.”

Ronald Kleverlaans ultieme tip

“Kijk verder dan alleen de bank. Veel ondernemers hebben nog steeds de neiging om bij een ‘nee’ van de bank meteen de moed op te geven. Maar banken hebben te maken met heel strenge wetgeving en hebben beperkte flexibiliteit om maatwerk te leveren. Als je niet in aanmerking komt voor een banklening, betekent dat niet dat er geen toekomst in je bedrijf zit. Neem als second opinion contact op met non-bancaire financiers met het Keurmerk Erkend MKB Financier. Mijn tweede advies is: schakel een goede adviseur in. Uiteindelijk levert dat alleen maar geld op.”

Plan de campagne

“Ik wil me focussen op community-financiering en community-eigenaarschap, waarbij klanten, medewerkers of bewoners door te investeren mede-eigenaar worden. Voor zo’n organisatie is het bijvoorbeeld lastig om op te schalen, ik wil onderzoeken wat de mogelijkheden daarvoor zijn. Wij gaan in 2021 de kennis over de non-bancaire financiële markt beter beschikbaar maken voor ondernemers. Ook willen we een keurmerk voor mkb-financieringsadviseurs introduceren.”

2021 wordt geen gemakkelijk jaar. Daarom heeft KVK voor ondernemers tips en inspiratie in 7 interviews met experts, het KVK Trenddossier 2021.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage