Trenddossier 2021

Veilig zakendoen 2021: voer strak beleid op thuisbeveiliging

  • Trend
  • Redactie KVK
  • 15 dec 2020
  • 3 min lezen
  • 152
Internetcriminelen worden ook in 2021 steeds gehaaider. KVK sprak 7 experts over de trends en kansen die zij zien voor volgend jaar. ICT-expert Brenno de Winter verwacht dat bedrijven meer gaan investeren in informatiebeveiliging. “Internetcriminelen kijken vooral hoe makkelijk ze ergens binnen kunnen komen.”

Wat zijn de trends op het gebied van veilig zakendoen?

“In 2021 gaan we de magie rondom informatiebeveiliging opheffen. Veel ondernemers zien informatiebeveiliging als iets ingewikkelds. Ze klappen dicht en doen er vervolgens niets mee. Kleine ondernemers hebben nog steeds de neiging om te denken dat hen niets kan overkomen. ‘Wat valt er hier nou te halen?’ Maar internetcriminelen kijken vooral hoe makkelijk ze ergens binnen kunnen komen. Ze weten vaak niet eens met wat voor bedrijf ze te maken hebben. In 2021 wordt informatiebeveiliging een normaal onderdeel van ons leven. En dat is de hoogste tijd.”

Brenno de Winter
  • Opleiding: Organisatie en informatie
  • Sinds 1993 zzp'er
  • App: CoronaMelder

Brenno de Winter

ICT-expert

Brenno de Winter (1971) is expert op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en ICT. Hij heeft ruim 2.000 datalekken onderzocht en schreef diverse boeken. Het ministerie van VWS heeft hem ingehuurd als chief security & privacy operations rond de introductie van de app CoronaMelder.

“Het grote geheel bewaken, daar zie ik een duidelijke rol voor mezelf”

Wat zijn de kansen?

“Zet in elk geval een aantal basisstappen voor een goede beveiliging: voer meerfactorauthenticatie in zodat je je minimaal in 2 stappen moet identificeren, update je systemen altijd goed en segmenteer je netwerk. Als je dat laatste doet, kan ransomware nooit je hele onderneming platleggen. Heb je geen kaas gegeten van dit soort onderwerpen? Laat je dan adviseren.”

Wat zijn de bedreigingen?

“In 2021 zullen de economische gevolgen van de coronacrisis nog goed voelbaar zijn. Wat je ook doet, bezuinig in elk geval niet op beveiliging! Want het niveau van internetcriminaliteit zal volgend jaar flink stijgen. Internetcriminelen doen minder haastklussen, maar nemen de tijd om een aanval goed uit te voeren.”

Quote in afbeelding: 'In 2021 doorbreken wij de magie van informatiebeveiliging. - Brenno de Winter'

“Maak voor jezelf als speerpunt om extra goed op procedures te letten. We blijven structureel meer thuiswerken, en dat brengt risico’s met zich mee. Internetcriminelen worden steeds geraffineerder. Ze sturen je medewerker bijvoorbeeld een niet van echt te onderscheiden mail van de directeur, met het verzoek om met spoed een groot bedrag over te maken.”

“Een ander risico van thuiswerken is dat thuis de beveiliging minder goed op orde is. Voer daar een strak beleid op. Zo voorkom je dat zo’n thuiswerklaptop het bedrijfsnetwerk infecteert als het daar verbinding mee maakt.”

De Winters ultieme tip

“Ga je systemen updaten. Stop met ellenlang discussiëren alsof het mondkapjes zijn. Neem het serieus. Ben je nog niet overtuigd, loop dan eens een rondje door je bedrijf en vraag je af: Waar zit allemaal een processor in? En wat zou het voor mij en mijn klanten betekenen als ik daar morgen niet meer over kan beschikken?”

Plan de campagne

“Privacy en informatiebeveiliging worden vaak als 2 verschillende onderwerpen gezien, terwijl ze eigenlijk in elkaars verlengde liggen. Ik wil in 2021 vooral bij grote en middelgrote ondernemingen onderzoeken waar privacy en informatiebeveiliging kunnen worden geconsolideerd. Juist in deze tijd is het goed om te kijken waar het efficiënter kan. Daar zie ik een duidelijke rol voor mezelf: het grote geheel bewaken.”

2021 wordt geen gemakkelijk jaar. Daarom heeft KVK voor ondernemers tips en inspiratie in 7 interviews met experts, het KVK Trenddossier 2021.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage