Trenddossier 2021

Verbod op wegwerp­plastic helpt Bio Futura vooruit

Veel nieuwe wetten en regels waar ondernemers in 2021 mee te maken krijgen, gaan over maatschappelijke verantwoordelijk­heid. Het Europese verbod op wegwerpplastic past ook in die trend. Het betekent een steun in de rug voor Bio Futura, dat tien jaar geleden al begon met de verkoop van biologisch afbreekbare wegwerpverpakkingen. Toch is het nog een lange strijd voor al het olieplastic is uitgebannen. "Plastic is een tweekoppig monster.”

Vanaf 3 juli 2021 is het afgelopen met plastic borden, rietjes en frietbakjes. Ook piepschuim drank- en voedselverpakkingen, plastic roer- en wattenstaafjes en dunne plastic zakjes zijn vanaf dan in de EU verboden. Want van al het afval komt deze soort het meest in de natuur terecht. En het veroorzaakt ongeveer 70 procent van de plastic soep. De verpakkingsindustrie en grootverbruikers van wegwerpplastic moeten op zoek naar duurzame alternatieven.

Voet aan de grond

Bio Futura levert composteerbare of herbruikbare vervangers voor onder meer rietjes, to-go-koffiebekers en hamburgerdoosjes. Oprichter en eigenaar Wouter Moekotte begon het bedrijf direct na zijn studie. “De eerste twee jaar was het nog een beetje pionieren, maar sinds tien jaar zijn we serieus bezig. E-commerce bleek de oplossing om in deze nichemarkt voet aan de grond te krijgen. De vraag naar composteerbaar servies en verpakkingsmateriaal uit hernieuwbare grondstoffen was nogal verspreid en lastig fysiek te bereiken. Bovendien is de verpakkingsmarkt van oudsher erg traditioneel. De bekende spelers lieten e-commerce links liggen.”

Tweekoppig monster

Het verbod op wegwerpplastic zal voor Bio Futura gunstig uitpakken, verwacht Moekotte. “Plastic is een tweekoppig monster. Als het al wordt ingezameld, is het vaak niet of nauwelijks te recyclen. Het zit vol met toevoegingen en er zijn wel honderden types plastic, die je niet zomaar kunt mengen. Vaak wordt ingezameld plastic de hele wereld over verscheept en hebben we geen zicht op wat ermee gebeurt. Het is mooi dat er nu een verbod in wetgeving is vastgelegd.

Einde van bioplastics

De vraag naar alternatieven zal toenemen. Maar het aantal concurrenten groeit ook, sinds dit verbod zich een aantal jaar geleden aftekende. Verrassend genoeg raakt het Europese plastic-verbod voor een deel ook Moekottes eigen assortiment. “Met dit verbod komt er ook een einde aan de productie van veel bioplastics, zoals bestek van maiszetmeel. Die lijken te veel op olieplastics, waardoor verwarring kan ontstaan. Bovendien duurt het ook bij deze plastics erg lang voordat ze zijn afgebroken.”

Kringloop sluiten

Behalve het plasticverbod zijn er meer regels waar Bio Futura mee te maken krijgt. “Als leverancier van materiaal waar voedsel in wordt bewaard, moet je zoveel mogelijk voorkomen dat grondstoffen uit verpakkingen in de voeding komen. Dat moeten we ook regelmatig testen en die tests kunnen onze afnemers op verzoek inzien.”

Van koffiedik gemengd met een biopolymeer maken we herbruikbare koffiebekers

Bio Futura let goed op de composteerbaarheid van het gebruikte materiaal. “Wij willen de kringloop sluiten en de hoeveelheid afval terugbrengen. Dat is de kern van onze missie. Maar in de praktijk werkt dat helaas niet altijd. Slechts 30 procent van het verpakkingsmateriaal belandt in composteerinstallaties of op de composthoop achterin de tuin. Een groot deel wordt als restafval verbrand of komt in de natuur terecht. Dat is op zich geen ramp bij composteerbaar materiaal, want het breekt relatief snel af, maar het is niet wat je wil.”

Wouter Moekotte
  • composteerbaar verpakkingsmateriaal en wegwerpserviescomposteerbaar verpakkingsmateriaal en wegwerpservies
  • RotterdamRotterdam
  • 1313

Wouter Moekotte

oprichter en eigenaar Bio Futura

Een documentaire over festivalbekers van mais gaf Wouter Moekotte zo veel ideeën dat kort daarop Bio Futura een feit was. Hij begon het bedrijf in 2008 en na 2 jaar zelf pionieren kwam de groei en ook de uitbreiding van het team. De missie bleef om zoveel mogelijk olieplastics te vervangen door composteerbare alternatieven.

“Plastic is een tweekoppig monster. Als het al wordt ingezameld, is het vaak niet of nauwelijks te recyclen.”

Van koffiedik naar koffiebeker

Niet alleen nieuwe regelgeving, maar ook de trends van dit moment hebben invloed op de koers van Bio Futura. “Onze klantenkring maakt een heel bewuste keuze voor duurzaam. De herkomst van producten wordt steeds belangrijker. Er is nu vraag naar lokale en regionale producten met zo min mogelijk milieu-impact. Koffiedik is daar een mooi voorbeeld van, dat komt uit koffiemachines in de regio Rotterdam. Gemengd met een biopolymeer laten we daar herbruikbare koffiebekers van maken.” En herbruikbare producten sluiten weer aan bij de trend om afval te beperken. “Consumenten hebben tegenwoordig een heel lage acceptatiegrens voor onnodig afval. Daarom denken we ook daarover mee. Dus niet onnodig servetjes en bestek meesturen bij elke afhaalmaaltijd, ook niet als het van papier of karton is.”

Olifantengras

De toekomst ziet Moekotte zonnig in. “We willen in elk geval ons assortiment uitbreiden naar nieuwe reststromen zoals bermgras en olifantengras. Dat zijn makkelijk hernieuwbare materialen die we dichtbij huis kunnen vinden. En we zoeken nog meer het buitenland op. Ongeveer de helft van onze omzet komt op dit moment uit Duitsland, België en Frankrijk. Daar groeien we nu harder dan in Nederland.” Daarnaast zet hij in op verder digitaliseren. “Hopelijk werken we straks volledig online. Dan kunnen we de wensen en feedback van onze klanten beter analyseren en nog meer inspelen op hun wensen. Verder wil ik over vijf jaar de leidende speler op dit gebied zijn in Noord- en West-Europa. Dan kunnen we nog meer plastic vervangen door duurzamer materiaal. Op dit moment is nog maar 1 tot 2 procent van de verpakkingen wereldwijd hernieuwbaar. Des te belangrijker dat dit verbod er komt en we een klein verschil kunnen maken.”

Benieuwd naar meer trends voor ondernemers op het gebied van wet-en regelgeving? Bekijk ons Trenddossier 2021.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Wetten en regels