Betaalrichtlijn PSD2. Wat kun je ermee?

In 2018 wordt de Payment Service Directive 2 (PSD2) van kracht. PSD2 is een vernieuwde Europese richtlijn voor betaaldiensten. Vanwege de nieuwe richtlijn kun je voortaan ook andere dienstverleners dan je eigen bank toegang geven tot je betaalrekening. Een aantal verplichtingen voor jou ging al in op 13 januari.

Wat is PSD?

Payment Service Directive (PSD) zorgt voor de regulering van betaaldiensten in de Europese Unie. De eerste richtlijn, PSD1, werd in 2009 ingevoerd. Hierdoor kan iedereen nu zonder onderscheid binnenlandse- of grensoverschrijdende betalingen doen. PSD1 introduceerde ook de mogelijkheid voor niet-banken om (met vergunning) betaaldiensten aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn iDEAL, Adyen en Mollie.

Wat brengt PSD2 dan voor nieuws?

PSD2 gaat een flinke stap verder. Met PSD2 kunnen ook anderen dan de rekeninghouder zelf of zijn bank toegang krijgen tot de betaalrekening. Hiervoor is altijd toestemming van de rekeninghouder nodig. Met de vrijgegeven financiële data kunnen fintechbedrijven nieuwe producten ontwikkelen.

Banken zijn verplicht om deze nieuwe functionaliteiten te ondersteunen. De derde partijen moeten toestemming hebben van en geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank (DNB) om de nieuwe mogelijkheden van PSD2 te mogen gebruiken. Registratie kan pas als de PSD2 in Nederlandse wetgeving is opgenomen.

Wat kun je ermee?

Door PSD2 zullen er meer, met elkaar concurrerende betaaldienstverleners komen die nieuwe diensten ontwikkelen. Bijvoorbeeld mobiele apps als alternatieven voor pinpas- en creditkaartbetalingen. De verwachting is dat ook grote internetbedrijven als Google, Facebook, Microsoft en Apple belangstelling hebben voor deze nieuwe mogelijkheden. Dat biedt je straks meer keuze.

Door PSD2 kunnen bedrijven, na toestemming, het rekeningsaldo van een klant controleren. En als het is afgesproken, kunnen bedrijven zelf de betaling opstarten, vanaf de betaalrekening van de klant.

Wat moet je ermee?

PSD2 heeft vanaf 13 januari 2018 twee directe gevolgen voor ondernemers:

  • Winkels en webshops mogen geen toeslag vragen voor betalingen met een gangbare creditcard, overschrijvingen, automatische incasso’s en iDEAL-transacties. Voor overige betaalinstrumenten mag de winkelier de werkelijke kosten aan de consument doorberekenen. Heb je vragen over de doorberekening van kosten voor het gebruik van een betaalmiddel? Neem dan contact op met de Autoriteit Consument en Markt.
  • Bij pre-autorisaties bij pin- en creditcardbetalingen moet de verkoper duidelijk aangeven welk bedrag er als tijdelijke borg wordt gereserveerd. Na definitieve levering wordt het werkelijke bedrag afgerekend en moet het bedrag van de pre-autorisatie onmiddellijk worden vrijgegeven. Pre-autorisaties komen onder andere bij onbemande benzinestations, hotels en autohuur voor.

Wanneer gaat het in?

PSD2 moest eigenlijk op 13 januari 2018 in alle Europese landen in nationale wetgeving zijn omgezet. Nederland heeft dat niet gehaald.
Op 4 december 2018 is het wetsvoorstel door de Eerste Kamer aangenomen. De inwerkingtreding is afhankelijk van de publicatie in het Staatsblad.

Meer informatie

Lees meer over de PSD2 op de site van De Nederlandse Bank (DNB)

Heeft deze informatie je geholpen?