Business angels

Kiezen voor business angel of venture capital fonds?

Je gaat investeren in een nieuwe toepassing en zoekt daarvoor een investeerder. Het gaat om een bedrag tussen de 50.000 en 750.000 euro. Naast het geld wil je ook de kennis en het netwerk van de investeerder benutten. Een business angel is dan iemand voor jou. Of ga je voor een venture capital fonds? Hier staan de verschillen op een rij zodat je een keuze kunt maken.

Business angel

Kenmerken

Business angels zijn particuliere of informele investeerders, vaak ex-ondernemers. Zij investeren zakelijk een bedrag tussen de 50.000 en 750.000 euro in je bedrijf. En hebben vooral belangstelling voor kansrijke en snelgroeiende bedrijven in de start- en groeifase. De investeerder ondersteunt jou met zijn kennis, ervaring en netwerk. Je staat wel open voor zijn advies en begeleiding. In ruil voor zijn inzet vraagt de business angel meestal een pakket aandelen. Hij wil inspraak in jouw bedrijf en op de hoogte blijven. Je krijg er een zakelijke partner bij in jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat het tussen jullie klikt.

Zo kijkt een business angel naar jouw plan

Als een business angel naar jouw plannen kijkt, let hij op het volgende:

 • Krijgt hij een goed gevoel bij jouw plannen?
 • Investeer jij ook eigen geld in jouw plannen?
 • Overtuig je met voldoende passie hoe je jouw bedrijf runt?
 • Hoe is de verdeling van de aandelen tussen jou en de investeerder?
 • Wat staat er in de (beknopte) aandeelhoudersovereenkomst?
 • Zijn de voorwaarden een beetje soepel?

Venture capital fonds

Kenmerken

Een venture capital fonds is een investeringsfonds dat zich richt op risicovolle investeringen in innovatieve of snelgroeiende bedrijven. Het fonds staat onder beheer van een fondsmanager. Die zorgt voor investeringen in kansrijke projecten. Je doet een aanvraag bij het fonds. Dat kan vanaf ongeveer 200.000 euro, in de praktijk is dit bedrag vaak hoger, en is altijd tegen een percentage van aandelen. Het fonds wil rendement halen voor de aandeelhouders in het fonds. De aandeelhouders willen de waarde van de aandelen vergroten, die ze in jouw bedrijf hebben. Na een paar jaar verkoopt het fonds die aandelen weer. Dit noemen we een exit. Waar venture capital fondsen beginnen met investeren, houdt meestal het maximale investeringsbedrag van de business angels op.

Zo kijkt het fonds naar jouw plan

De fondsbeheerder in een venture capital-fonds wil:

 • een uitgebreid boekenonderzoek
 • inzet van voornamelijk andermans geld
 • een professioneel team
 • voorkeursaandelen in de onderneming
 • een uitgebreide aandeelhoudersovereenkomst
 • strikte voorwaarden

Kiezen

Kies nu welke van deze twee investeerders het best bij jou en je plannen past. Je keuze bepaal je op basis van het bedrag dat je nodig hebt. Bovendien let je op de werkwijze van beide investeerders. Welke sluit het beste aan bij jou manier van werken en waar je met je bedrijf behoefte aan hebt. Zet alles voor jezelf goed op een rij. Ligt je voorkeur bij de band met de business angel en het advies? Of wil je een bekende investeerder die ook snel mee wil cashen? Wat een privéinvesteerder zeker wil is tijd en aandacht.

In de praktijk geldt vaak dat business angels je bedrijf in een vroege fase op weg helpen met buigzamere voorwaarden en zeggenschap. Bij gebleken succes schaalt het venture capital fonds je bedrijf verder op. Maar dan wel onder striktere voorwaarden en hardere rendementsgaranties.

Wil je meer weten over welke financieringsmogelijkheden je hebt? Lees het artikel Alternatieve financieringsvormen.

Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage