Voorbereiden op een business angel

Je hebt een investeerder nodig en denkt aan een business angel. Zo iemand helpt je financieel, maar geeft je ook advies. Weet wel dat samenwerking met een investeerder eisen aan je stelt als ondernemer en aan jouw manier van werken. Hij koopt aandelen van je bedrijf, is dan mede-eigenaar en heeft zeggenschap over strategische beslissingen.

Voorbereiden op een business angel

Ga je op zoek naar een investeerder? Dan helpt een goede voorbereiding. Of je bedrijf snel groeit, staat op de achtergrond voor het besluit van een business angel om te investeren. Hij is vooral benieuwd naar jouw visie. Ook gaat het hem om de focus van de onderneming, je goede naam, winstmaximalisatie en het haalbare rendement.

1. Focus van de onderneming

Een business angel heeft meestal belangstelling voor een specifiek onderdeel van je plan. 'Van alles wat' vindt hij minder. Maak daarom keuzes in je onderneming (focus aanbrengen) en neem afscheid van randzaken.

2. Winstmaximalisatie

Een business angel wil dat je bedrijf groei laat zien en een beter resultaat. Dit betekent meestal meer en betere klanten. Huidige klanten die relatief weinig opbrengen stoot je af. Ook als het gaat om klanten waar je graag voor werkt of die veel voor je betekenen. Dit gaat soms in tegen je wensen. Wanneer je met een investeerder of business angel samenwerkt, ligt jouw ambitie voortaan in een resultaatgestuurde onderneming. Vraag jezelf af of je dat wilt.

3. Besloten vennootschap (bv) als rechtsvorm

Een investeerder weet dat zijn investering mis kan gaan. Maar aansprakelijkheid voor het bedrijf van de ondernemer stoot hij af. Hij stelt dus voor om het eigendom van de onderneming in aandelen van een besloten vennootschap (bv) onder te brengen. Op deze manier is de investeerder niet hoofdelijk aansprakelijk voor verplichtingen en contracten van de onderneming.

Deze rechtsvorm lijkt voor jou gunstig. Maar is jouw winst lager dan 100.000 euro per jaar? Dan loop je met een bv jaarlijks mogelijk een flink belastingvoordeel mis. Je kunt geen gebruik maken van een aantal fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof).

4. Reputatie

Een business angel doet sneller zaken als hij de ondernemer vertrouwt. Een ondernemer die niet zomaar met geld smijt of met de noorderzon vertrekt. Vertrouwen kun je winnen via een gesprek of pitch, maar ook online. Met een duidelijke levensloop in je LinkedIn-profiel en een goed online netwerk van mensen om je heen. Met een betrouwbare ondernemer doen mensen graag zaken.

Aan de slag met het stappenplan

Ga je een business angel inzetten als investeerder in uw bedrijf? Doorloop dan het Stappenplan business angels.

Meer over business angels

Een business angel als investeerder

Een business angel vinden

Heb je een vraag over financiering of geldzaken?

Neem contact op met de KVK Financieringsdesk

Bel gratis 0800 10 14
  • Onafhankelijk persoonlijk advies

  • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

  • Iedere werkdag gratis bereikbaar

InfoPage