Crowdfunding

Crowdfunding met een blockchain

Met de komst van cryptocurrencies is er ook een nieuwe vorm van crowdfunding ontstaan: Initial Coin Offerings (ICO's). Dit zijn uitgiftes van geprogrammeerde crypto-tokens door bedrijven waarmee zij projecten kunnen financieren. Bijvoorbeeld startups die software achter blockchain-technologie willen ontwikkelen. Rutger Janse van Janse Capital werkte van 2015 tot 2017 voor een van de Nederlandse grootbanken. Hij legt in een gesprek uit hoe Initial Coin Offerings werken en waar je op moet letten.

Hoe werken Initial Coin Offerings?

Een Initial Coin Offering is een alternatieve vorm van crowdfunding die buiten het vertrouwde financiële systeem is ontstaan. Vooral startups financieren hun project met geld dat zij met ICO's ophalen. Investeerders ontvangen een uniek toegangsrecht (token) voordat zij deze kunnen inruilen voor verhandelbare coins. Op het moment dat een beurs de tokens op hun lijst opneemt, worden ze verhandelbaar en wordt er gespeculeerd op de waarde van de tokens.

Een ICO is vergelijkbaar met de beursgang van bedrijven. Beiden zijn voor bedrijven manieren om groeikapitaal op te halen. Bij een beursgang ontvangen investeerders aandelen van een bedrijf. Bij ICO's ontvangen investeerders dus tokens. "Hiermee trekken de ondernemers vers kapitaal aan waarmee zij hun ondernemingsplan kunnen uitvoeren. Dat plan staat uitgelegd in een zogenaamde whitepaper", legt Janse uit. Hij beheert portefeuilles van cliënten voor een maximaal rendement.

Waarom is er veel belangstelling voor cryptocurrencies?

"Ik verwacht dat dit komt door de gekte rondom bitcoin en alternatieve cryptocurrencies, maar ook omdat het voor startups relatief eenvoudig is om Initial Coin Offerings te lanceren. Het is voor particulieren meestal eenvoudig om er in te investeren en ICO's trekken investeerders aan die tegen veel risico veel geld willen verdienen" aldus Janse.

Klinkt dat niet schimmig?

"Omdat ICO’s gedeeltelijk of niet gereguleerd zijn, zitten er helaas ook oplichters bij", waarschuwt Janse. "Het is daarom belangrijk dat je jezelf goed verdiept in het bedrijf of dat laat doen door een specialist voordat je geld toezegt." Janse tipt om jezelf een aantal vragen te stellen:
  • Zijn de plannen van het bedrijf realistisch? Lees de whitepaper en roadmap goed. Hierin staat wat het bedrijf van plan is te doen met het opgehaalde geld.
  • Is het bedrijf uniek of is er sprake van concurrentie?
  • Waarom wil het bedrijf blockchain technologie toepassen?
  • Wat is de functie van de tokens?
  • Wie zijn de partners en investeerders in en achter het bedrijf?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor de risico’s van ICO’s. Het rendement is onzeker, je hebt specifieke kennis van blockchain nodig, de informatie is vaak summier en soms wordt de koers van de tokens gemanipuleerd.

Rutger Janse
  • Janse CapitalRutger Janse
  • Rijswijk (ZH)Rijswijk (ZH)
  • startdatum2018

Rutger Janse

Eigenaar

Rutger Janse verruilde zijn baan bij de bank in voor een eigen zaak in financiële dienstverlening. Hij adviseert investeerders en helpt bedrijven bij het opzetten van Initial Coin Offerings.

“Voor startups is het relatief eenvoudig om Initial Coin Offerings te lanceren.”

Wat is de drijvende kracht van cryptocurrencies?

"Dat is de blockchaintechnologie waarmee de transacties met cryptocurrencies tot stand komen. Blockchain staat model voor toekomstige nieuwe toepassingen waarbij de waarheid in het netwerk vaststaat. Op dit moment wordt volop getest. Smart contracts, stembiljetten, derdenrekeningen, winstbewijzen of pgb-budgetten ontstaan straks zonder tussenkomst van een notaris, advocaat of overheid" stelt Janse.

Hoe ziet de toekomst eruit?

"Blockchain will do to banks what e-mail did to the postal industry" is Janse’s overtuiging.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage