Crowdfunding­platforms
- Achtergrond
- Alicia Heeger
- Bijgewerkt 13 dec 2022
- 2 min lezen
- 3.4K
Platforms
Inmiddels zijn er veel verschillende platforms voor crowdfunding. De vijf grootste crowdfundingplatforms in 2021 zijn:
- NL Investeert
- Collin Crowdfund
- Duurzaaminvesteren.nl
- Geldvoorelkaar
- October (NL)
Volgens de cijfers van Crowdfundcijfers.nl op basis van opgehaalde financiering in 2021
Vergunning en ontheffing van AFM
Nu er meer crowdfundingplatforms zijn, is er ook meer regelgeving. Op dit moment heeft een klein aantal crowdfundingplatforms een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wel hebben tientallen platforms een ontheffing van de AFM gekregen. In het crowdfundingregister van de AFM lees je wat dit betekent, welke platforms een ontheffing hebben en wanneer platforms een ontheffing of vergunning nodig hebben.
Overzichten crowdfundingsplatforms
Een overzicht van crowdfundingplatforms in Nederland vind je op de websites van Crowdfundmarkt, Fundwijzer en ZakelijkLenen. Bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding vind je een overzicht van aangesloten platforms.
Onderlinge verschillen
Tussen de platforms zijn allerlei verschillen. Sommige richten zich speciaal op een branche, zoals horeca, cultuur of (groene) energie. Andere zijn ruimer van opzet. Ook verschillen de spelregels per platform.
Bij de meeste platforms kun je terecht voor een lening. Er zijn ook platforms die uitgaan van donaties of die geld lenen in ruil voor aandelen. Het ene platform bekijkt je projectaanvraag uitgebreid. Ze lichten het door op basis van je ondernemingsplan en financiële verwachtingen. Daar moet je ook voor betalen. Het andere platform laat alleen kredietwaardige ondernemingen toe.
Er zijn ook internationale platforms waar je met je financieringsvraag terecht kunt. Wereldwijd zijn er nu zo’n duizend crowdfundingplatforms die miljarden aan financiering ophalen. Grote internationale platforms zijn Kickstarter.com en Indiegogo.com. Een bekend Europees platform is Ulule.com dat zich richt op creatieve, innovatieve of gemeenschappelijke projecten.
Tips
- Vergelijk eerst de voorwaarden van meer kredietaanbieders. Anders neem je misschien de verkeerde beslissing.
- Lees eerst precies de kleine letters van een kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract en aanbeveling door betrouwbare adviespartijen helpen je bij de kredietkeuze.
- Schat zelf vooraf in wanneer in je bedrijf een tekort ontstaat. Zijn eigen middelen dan voldoende? Of plan op tijd een passende financieringsvorm.
Hulp bij financiering
Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg.
KVK Crowfunding Scan
Doe nu de KVK Crowdfunding Scan en ontdek in twee minuten of crowdfunding bij jou past.
Elke ondernemer krijgt te maken met belastingen, financiering of het bepalen van je uurtarief. Als fiscalist geef ik in mijn artikelen en andere content uitleg over deze onderwerpen zodat je gemakkelijker grip houdt op je geldzaken.