Crowdfunding

Crowdfunding­platforms

Crowdfunding groeide in Nederland de laatste jaren flink. Er zijn meer dan 50 crowdfundingplatforms waar je jouw financieringsvraag voor een product, dienst, idee of onderneming bij het grote publiek onder de aandacht kunt brengen.

Platforms

Inmiddels is er een grote diversiteit aan platforms voor crowdfunding. De vijf grootste crowdfundingplatforms in 2021 zijn:

  • NL Investeert
  • Collin Crowdfund
  • Duurzaaminvesteren.nl
  • Geldvoorelkaar
  • October (NL)

Volgens de cijfers van Crowdfundcijfers.nl op basis van opgehaalde financiering in 2021

Vergunning en ontheffing van AFM

Naarmate het aantal crowdfundingplatforms groeit, groeit ook de regelgeving. Momenteel is er een beperkt aantal crowdfundingplatforms met een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wel hebben tientallen platforms een ontheffing van de AFM gekregen. In het crowdfundingregister van de AFM lees je wat dit betekent, om welke platforms het gaat en wanneer platforms een ontheffing of vergunning nodig hebben.

Overzichten crowdfundingsplatforms

Een overzicht van crowdfundingplatforms in Nederland vind je op de websites van Crowdfundmarkt, Fundwijzer en ZakelijkLenen. Bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding vind je een overzicht van aangesloten platforms.

Onderlinge verschillen

Tussen de platforms zijn allerlei verschillen. Sommige richten zich specifiek op een branche, zoals horeca, cultuur of (groene) energie. Andere zijn ruimer van opzet. Ook verschillen de spelregels per platform.

Bij de meeste platforms kun je terecht voor een lening, maar er zijn ook platforms die uitgaan van donaties of die kapitaal verstrekken in ruil voor aandelen. Het ene platform bekijkt je projectaanvraag uitgebreid en licht het door op basis van je ondernemingsplan en financiële verwachtingen. Daar moet je ook voor betalen. Het andere platform gaat alleen in zee met kredietwaardige ondernemingen. Daarnaast zijn er ook internationale platforms waar je met je financieringsvraag terecht kunt. Wereldwijd zijn er nu zo’n duizend crowdfundingplatforms die miljarden aan financiering ophalen. Grote internationale platforms zijn Kickstarter.com en Indiegogo.com. Een bekend Europees platform is Ulule.com dat zich richt op creatieve, innovatieve of gemeenschappelijke projecten.

Tips

  • Vergelijk eerst de voorwaarden van meerdere kredietaanbieders. Anders neem je misschien de verkeerde beslissing.
  • Lees eerst precies de kleine letters van een kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract en aanbeveling door betrouwbare adviespartijen helpen je bij de kredietkeuze.
  • Schat zelf vooraf in wanneer in jouw bedrijf een tekort ontstaat. Zijn eigen middelen dan voldoende? Of plan op tijd een passende financieringsvorm.

Hulp bij financiering

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen je op weg.

KVK Crowfunding Scan

Doe nu de KVK Crowdfunding Scan en ontdek in 2 minuten of crowdfunding bij jou past.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Alicia Heeger

Elke ondernemer krijgt te maken met belastingen, financiering of het bepalen van je uurtarief. Als fiscalist geef ik in mijn artikelen en andere content uitleg over deze onderwerpen zodat je gemakkelijker grip houdt op je geldzaken.

InspiratiePage
Financiering