Crowdfundingplatforms

Crowdfunding is in Nederland een financieringsvorm die de laatste jaren flink is gegroeid. Er is een groot aantal crowdfundingplatforms waar u uw financieringsvraag voor uw product, dienst, idee of onderneming bij het grote publiek onder de aandacht kunt brengen.

Platforms

Inmiddels is er een grote diversiteit aan platforms voor crowdfunding. De 10 grootste crowdfundingplatforms in 2017 zijn:

 1. Collin Crowdfund
 2. Geldvoorelkaar.nl
 3. Funding Circle
 4. Lendahand
 5. Duurzaam investeren
 6. Oneplanetcrowd
 7. Crowdaboutnow
 8. Symbid
 9. Horeca Crowdfunding
 10. Knab Crowdfunding

Volgens de cijfers van Fundwijzer.nl op basis van opgehaalde financiering

Vergunning en ontheffing van AFM

Naarmate het aantal crowdfundingplatforms groeit, groeit ook de regelgeving. Momenteel is er een beperkt aantal crowdfundingplatforms met een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wel hebben tientallen platforms een ontheffing ontvangen van de AFM. In het crowdfundingregister van de AFM leest u wat dit betekent, om welke platforms het gaat en wanneer platforms een ontheffing of vergunning nodig hebben.

Overzichten crowdfundingsplatforms

Een overzicht van crowdfundingplatforms in Nederland vindt u op de websites van Crowdfundmarkt en Fundwijzer.

Onderlinge verschillen

Tussen de platforms zijn legio verschillen. Sommige richten zich specifiek op één branche, zoals horeca, cultuur of (groene) energie. Andere zijn ruimer van opzet. Ook verschillen de spelregels per platform.

Bij de meeste platforms kunt u terecht voor een lening, maar er zijn ook platforms waar alleen donaties worden gegeven of alleen kapitaal wordt verstrekt in ruil voor aandelen. Het ene platform zal uw projectaanvraag uitgebreid bekijken en doorlichten op basis van uw ondernemingsplan en financiële verwachtingen en zal u voor deze uitgebreide beoordeling een bedrag in rekening brengen. Het andere platform gaat alleen in zee met kredietwaardige ondernemingen.

Daarnaast zijn er ook internationale platforms waar u als ondernemer voor uw financieringsvraag gebruik van kunt maken. Wereldwijd zijn er nu zo’n duizend crowdfundingplatforms waarmee voor miljarden aan financiering wordt opgehaald. Grote internationale platforms zijn Kickstarter.com en Indiegogo.com . Een bekend Europees platform is Ulule.com dat zich richt op creatieve, innovatieve of gemeenschappelijke projecten.

Tip: webinar Hoe kom ik aan crowdfunding?

In het webinar 'Hoe kom ik aan crowdfunding?' vertellen twee ondernemers over hun ervaringen met crowdfunding. Bekijk het webinar en hoor hoe zij crowdfunding hebben ingezet.

Meer informatie

Alternatieve financieringsvormen

Maak een financieel plan

Heeft u een vraag over financiering of uw geldzaken?

Neem contact op met de KvK-Financieringsdesk

Bel gratis 0800 - 1014
 • Onafhankelijk persoonlijk advies

 • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

 • Iedere werkdag gratis bereikbaar