Crowdfunding met een blockchain

In gesprek over Initial Coin Offering

Met de komst van cryptovaluta is er ook een nieuwe financieringsvorm ontstaan: Initial Coin Offering (ICO). ICO is een uitgifte van geprogrammeerde crypto-tokens door bedrijven waarmee zij projecten kunnen financieren. Bijvoorbeeld startups die software achter blockchain-technologie willen ontwikkelen. Rutger Janse legt in een gesprek uit hoe ICO werkt en waar je op moet letten. Hij werkte van 2015 tot 2017 voor één van de Nederlandse grootbanken. Nu heeft hij een eigen bedrijf in vermogensbeheer met cryptovaluta.

Rutger Janse, vermogensbeheerder met cryptovaluta (foto: Ixi Bedrijfsfotografie)
Rutger Janse, vermogensbeheerder met cryptovaluta (foto: Ixi Bedrijfsfotografie)

Hoe werkt Initial Coin Offering?

Initial Coin Offering (ICO) is een soort crowdfunding dat buiten het vertrouwde financiële systeem is ontstaan. Ondernemingen (vooral startups) financieren hun project met een ICO. De investeerders ontvangen een uniek toegangsrecht (token) voordat ze deze kunnen verhandelen in coins of cryptovaluta. Op het moment dat een groot online wisselkantoor de tokens in hun lijst opneemt, verandert de koers.

Een ICO is vergelijkbaar met de beursgang van een bedrijf. Beiden zijn een manier om kapitaal op te halen voor een bedrijf. Bij een beursgang ontvangen investeerders aandelen van een bedrijf. Bij een ICO ontvangen de investeerders dus een token. "Daarmee trekt een ondernemer vers kapitaal aan waarmee hij zijn ondernemingsplan uitvoert. Dat plan staat in een zogenaamde Whitepaper", legt Janse uit. Hij is overtuigd van de vele voordelen van deze innovatieve technologie. Zelf beheert hij portefeuilles van cliënten voor een optimaal rendement.

Waarom is er veel belangstelling voor cryptocurrency?

"Dit komt natuurlijk door de gekte rondom eerst de bitcoin en later andere digitale valuta. Maar ook omdat het voor een onderneming relatief eenvoudig is om een ICO te starten. Net als bij crowdfunding is het gemakkelijk om ook als particulier te investeren. Door de grote hoeveelheid geld die omgaat in ICO’s trekt het investeerders aan die op korte termijn veel geld willen verdienen" legt Janse uit.

Klinkt dat niet schimmig?

"Omdat ICO’s bijna niet zijn gereguleerd, zitten er ook oplichters tussen", waarschuwt Janse. "Verdiep je daarom goed in een project voordat je erin investeert of laat dat doen door een specialist." Janse geeft een paar tips:
  • Lees de Whitepaper goed. Hierin staat wie de ondernemer is en wat ze doen;Onderzoek de Roadmap: wat zijn de toekomstplannen?
  • Is er sprake van concurrentie of is het bedrijf uniek?
  • Waarom wil het bedrijf een ICO met gebruik van blockchain?
  • Heeft het bedrijf partners, en zo ja wie?
  • Wie zitten er achter het bedrijf? Verricht speurwerk.
  • Wat is de functie van het token?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor de risico’s van ICO’s. Het rendement is zeer onzeker, je hebt specifieke kennis van blockchain nodig, de informatie is vaak summier en soms wordt de koers van de tokens gemanipuleerd.

Wat is de drijvende kracht van ICO?

"Dat is de slimme blockchaintechnologie. Hiermee komen de transacties met cryptovaluta tot stand. Deze technologie stuurt en controleert de valutahandel real-time. Blockchain staat model voor toekomstige nieuwe toepassingen waarbij de waarheid in het netwerk vaststaat. Op dit moment wordt volop getest. Smart contracts, stembiljetten, derdenrekeningen, winstbewijzen of pgb-budgetten ontstaan straks zonder tussenkomst van een notaris, advocaat of overheid", aldus Janse.

Wat brengt de toekomst?

"Cryptocurrencies will do to banks what e-mail did to the postal industry" is Janse’s overtuiging. "Ook de kapitaalmarkt raakt flink opgeschud. Nu al halen veelbelovende startups en scale-ups aanzienlijke bedragen op met een ICO. Huidige verstrekkers van risicokapitaal voor startups, vaak participatiefondsen, krijgen er een behoorlijke gamechanger bij", voorspelt Janse.

Tip

Doe nu de Crowdfunding Scan en ontdek in twee minuten of crowdfunding bij jou past.

Lees meer

De financiële technologie maakt op dit moment een razendsnelle voorwaartse ommekeer. De snelheid waarmee nieuwe toepassingen het levenslicht zien, is bijzonder. Lees er meer over of stel je vraag aan adviseurs van de KvK.

Cryptovaluta, een kennismaking

Blockchain, ver van mijn bed of toch dichtbij

KVK Financieringsdesk

InfoPage