Financiering & geldzaken

Een lening aanvragen als zzp'er

Voor je bedrijf heb je een auto of bestelbus, een laptop, een telefoon, gereedschap of andere bedrijfsmiddelen. En je wilt ook budget voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen. Met je eigen (spaar)geld en vanuit je omzet kun je al veel betalen. Heb je toch extra geld nodig? Kijk dan hier waar je zakelijk geld kunt lenen als zzp'er.

Met 5.000 tot maximaal 50.000 euro kun je verder met ondernemen. Hier staan financieringsvormen op een rij waarmee je bedrijfsmiddelen en werkkapitaal snel en eenvoudig kunt financieren. Werkkapitaal geeft je financiële ruimte als je tijdelijk meer uitgaven dan inkomsten hebt in je bedrijf. Zakelijk geld lenen kost geld. Begin daarom binnen je bedrijf.

Intern en dichtbij

Organiseer eerst binnen je bedrijf financiële ruimte. Wees alert op belasting aftrekken. Zo kun je bijvoorbeeld investeringsaftrek toepassen als je bedrijfsmiddelen koopt. En laat je klanten (debiteuren) sneller betalen. Via bootstrapping gebruik je beschikbare bronnen optimaal en houd je tegelijk je kosten laag. Zo verminder je je externe financieringsbehoefte. Voordat je commerciële aanbieders inschakelt, kun je overwegen geld te lenen van familie of vrienden. Kijk bij de keuze van een financier naar rente, looptijd en afsluitkosten.

Geld lenen van familie of vrienden

Je familie en vrienden staan dichtbij je en ondersteunen je. Mogelijk ook met geld. Misschien heb je tijdelijk geld nodig al overbruggingskrediet of toch voor langere tijd als je meer geld gaat investeren in bedrijfsmiddelen. Als je geld leent van familie of vrienden voor je bedrijf is dat een zakelijke lening. Dus pak het ook zakelijk aan. Zet de afspraken op papier en betaal rente en aflossing. Zo houd je de relatie goed.

Leverancierskrediet

Heb je een laptop of telefoon nodig? Dan kan de leverancier je vaak een krediet verlenen. Kopen op afbetaling kost uiteraard extra geld. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een smartphone combineert de leverancier de afbetaling met het abonnement in het maandelijkse bedrag.

Microkrediet

Een microkrediet is een zakelijke lening tot maximaal 50.000 euro. Deze gebruik je vooral voor investeringen in bedrijfsmiddelen en/of een voorraad van producten. De looptijd ligt tussen de 1 en 10 jaar. Je betaalt elke maand een deel van je lening terug plus rente.

Fintech

Fintech staat voor financiële technologie. Fintechfinanciers organiseren het financieringsproces met online technologie. Zij bieden meestal tijdelijke financiering van werkkapitaal aan. Het gaat om bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro en hoger.

Factoring

Bij factoring levert een bank of factoringbedrijf je een krediet of schiet een factuur grotendeels voor. Factoring kun je inzetten voor facturen tussen ondernemers onderling vanaf 100 euro. Voor facturen aan consumenten is factoring niet beschikbaar.

Leasing

Met leasing financier je bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld een personenauto, bestelbus, machine of computer. Je hebt verschillende vormen van leasing. Bij financial lease sluit je een lening af. Je bent eigenaar van bijvoorbeeld een auto en betaalt de financiering in termijnen terug. Je draagt ook het economisch risico. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar. Je huurt als het ware een object. Voor zzp’ers is private lease voor je auto ook een alternatief.

Bijstand voor zelfstandigen

Bij financiële tegenslag kun je een aanvraag doen voor inkomensondersteuning en/of een krediet via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt een krediet van 37.000 euro voor ondernemers die tot 1,5 jaar actief zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 205.000 aanvragen.

Tips en waarschuwing

Gebruik de volgende tips als je je financieringsaanvraag voorbereidt:

  • Zorg dat je administratie actueel is, zodat een financier je aanvraag snel kan beoordelen.
  • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt na onderzoek voor hoge rentes tot gemiddeld 126% met uitschieters naar 400% bij kortlopende kredieten van 5.000 euro voor 3 maanden. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De Stichting heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
  • Vergelijk aanbiedingen van 3 financiers om een afgewogen keuze te maken.
  • Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie zorgen ervoor dat financiers zich aan de regels van een gedragscode moeten houden. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Vergroot je succes

Via het stroomschema financiering selecteer je vooraf een financieringsvorm zodat je bij een passende financier aanklopt. Bekijk ook de criteria die financiers gebruiken voordat je als zzp'er een zakelijke lening aanvraagt. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven als je minder scoort op een criterium.

Meer keuze en hulp

Ontdek in het overzicht meer financieringsmogelijkheden. Zoek je hulp bij het aanvragen van financiering? Er zijn verschillende adviseurs die jou kunnen ondersteunen.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage
Financiering