Financiering & geldzaken

Een lening aanvragen als zzp'er

Voor je bedrijf heb je een auto of bestelbus, een laptop, een telefoon, gereedschap of andere bedrijfsmiddelen. En je wilt ook budget voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen. Met je eigen (spaar)geld en vanuit je omzet kun je al veel betalen. Heb je toch 5.000 tot 50.000 euro extra geld nodig? Kijk dan hier waar je als zzp'er kapitaal kunt lenen voor je bedrijf.

Hieronder staat een aantal financieringsvormen op een rij waarmee je bedrijfsmiddelen en werkkapitaal gemakkelijk en snel kunt financieren. Werkkapitaal geeft je financiële ruimte als je tijdelijk meer uitgaven dan inkomsten hebt in je bedrijf. Zakelijk geld lenen kost geld. Zoek daarom eerst naar geld binnen je bedrijf.

Intern en dichtbij

Zoek eerst binnen je bedrijf naar financiële ruimte. Zo verminder je je externe financieringsbehoefte. Kijk of je minder belasting kunt betalen. Zo kun je bijvoorbeeld investeringsaftrek toepassen als je bedrijfsmiddelen koopt. En laat je klanten (debiteuren) sneller betalen. Met bootstrapping gebruik je beschikbare bronnen optimaal en houd je tegelijk je kosten laag. Je kunt ook onderzoeken of geld lenen van familie of vrienden wat voor jou is.

Geld lenen van familie of vrienden

Je familie en vrienden staan dichtbij je en ondersteunen je, mogelijk ook met geld. Misschien heb je tijdelijk geld nodig al overbruggingskrediet. Of als je meer geld gaat investeren in bedrijfsmiddelen voor langere tijd. Als je geld leent van familie of vrienden voor je bedrijf is dat een zakelijke lening. Dus pak het ook zakelijk aan. Zet de afspraken op papier en betaal rente en aflossing. Dat is beter voor je relatie met je familie  en vrienden.

Leverancierskrediet

Heb je een laptop of telefoon nodig? Dan kan de leverancier je vaak een krediet verlenen. Kopen op afbetaling kost natuurlijke wel extra geld. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een smartphone combineert de leverancier de afbetaling met het abonnement in het maandelijkse bedrag.

Microkrediet

Een microkrediet is een zakelijke lening tot maximaal 50.000 euro. Deze gebruik je vooral voor investeringen in bedrijfsmiddelen en/of een voorraad van producten. De looptijd ligt tussen de 1 en 10 jaar. Je betaalt elke maand een deel van je lening terug plus rente.

Fintech

Fintech, financiële technolotie, is met online techniek een zakelijke lening regelen of je administratie doen. Fintechfinanciers bieden meestal tijdelijke financiering van werkkapitaal aan. Het gaat meestal om bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro.

Factoring

Bij factoring levert een bank of factoringbedrijf je een krediet of schiet een factuur grotendeels voor. Factoring kun je inzetten voor facturen tussen ondernemers onderling vanaf 100 euro. Voor facturen aan consumenten is factoring niet beschikbaar.

Leasing

Met leasing financier je bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld een personenauto, bestelbus, machine of computer. Je hebt verschillende vormen van leasing. Bij financial lease sluit je een lening af. Je bent eigenaar van bijvoorbeeld een auto en betaalt de financiering in termijnen terug. Je draagt ook het economisch risico. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar. Je huurt als het ware een object. Voor zzp’ers is private lease voor je auto ook een alternatief.

Bijstand voor zelfstandigen

Bij financiële tegenslag kun je een aanvraag doen voor inkomensondersteuning en/of een krediet via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt een krediet van 37.000 euro voor ondernemers die tot 1,5 jaar actief zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 203.000 euro aanvragen.

Tips en waarschuwing

Als je je financieringsaanvraag voorbereidt:

  • Zorg dat je administratie actueel is, zodat een financier je aanvraag snel kan beoordelen.
  • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt na onderzoek voor hoge rentes tot gemiddeld 126% met uitschieters naar 400% bij kortlopende kredieten van 5.000 euro voor 3 maanden. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De Stichting heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
  • Vergelijk aanbiedingen van 3 financiers om een afgewogen keuze te maken. Kijk bij de keuze van een financier naar rente, looptijd en afsluitkosten.
  • Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie binden financiers aan regels van een gedragscode. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Vergroot je succes

Met het stroomschema financiering selecteer je vooraf een financieringsvorm. Zo vind je gemakkelijker een passende financier. Bekijk ook de criteria die financiers gebruiken voordat je als zzp'er een zakelijke lening aanvraagt. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven als je minder scoort op een criterium.

Meer keuze en hulp

Ontdek in het overzicht meer financieringsmogelijkheden. Zoek je hulp bij het aanvragen van financiering? Er zijn verschillende adviseurs die je kunnen ondersteunen.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Lieke Lekkas

Als contentschrijver wil ik je helpen om meer financieel inzicht en grip te krijgen op je bedrijf. In mijn artikelen krijg je een duidelijk en helder antwoord op je vragen over leningen, financiering en andere geldzaken. Je vindt ze op KVK.nl.

InspiratiePage
Financiering