Financiering & geldzaken

Energiebesparing binnen het MKB

Energiebesparing bij mkb-bedrijven krijgt steeds meer prioriteit. Niet verwonderlijk gelet op het klimaatakkoord van Parijs en de afspraken in het Energieakkoord. De afspraken moeten een betaalbare en schone energievoorziening opleveren. Verken met diverse checklists waar je op moet letten.

Energie besparen wettelijk verplicht

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m³ aardgas? Dan is je bedrijf wettelijk verplicht om energie te besparen, als je de kosten hiervoor in minder dan 5 jaar kunt terugverdienen. De energiebesparingsregels voor bedrijven staan in het Activiteitenbesluit. Per bedrijfstak liggen daarin erkende maatregelen voor energiebesparing vast.

Weten welke regels voor uw bedrijf gelden?

Maak gebruik van de Regelhulp Wetchecker energiebesparing. Hiermee check je eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor jouw bedrijf zijn.

Een andere digitale tool is het Kompas Energiewetgeving Gebouwen. Daarmee krijg je overzicht in de energiewetgeving. Je ziet precies welke wetten en regels van toepassing zijn op bestaande bedrijfsgebouwen.

Energie Prestatie Keuring (EPK)

Speciaal voor het mkb is er de tool Energie Prestatie Keuring. Hiermee kun je een energiemeting voor je bedrijf doen en een besparingsplan opzetten.

Kantoorpanden energielabel C

Alle kantoren (groter dan 100 m²) moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Check daarom je energielabel zodat je tijdig maatregelen kunt nemen. Gebruik de Energiebesparingsverkenner kantoren om inzicht te krijgen in het huidige en mogelijke energielabel van je kantoorgebouw, de investeringskosten, energielasten en milieueffecten.

Subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen

De overheid ondersteunt bedrijven bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Het gaat hier om diverse subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen.

Er zijn meer subsidies en fiscale regelingen. Gebruik voor een overzicht de Energiesubsidiewijzer voor gebouwen.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage