Energiebesparing binnen het MKB
- Achtergrond
- Redactie KVK
- 6 feb 2018
- 2 min lezen
- 41
Energie besparen wettelijk verplicht
Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m³ aardgas? Dan is je bedrijf wettelijk verplicht om energie te besparen, als je de kosten hiervoor in minder dan 5 jaar kunt terugverdienen. De energiebesparingsregels voor bedrijven staan in het Activiteitenbesluit. Per bedrijfstak liggen daarin erkende maatregelen voor energiebesparing vast.
Weten welke regels voor uw bedrijf gelden?
Maak gebruik van de Regelhulp Wetchecker energiebesparing. Hiermee check je eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor jouw bedrijf zijn.
Een andere digitale tool is het Kompas Energiewetgeving Gebouwen. Daarmee krijg je overzicht in de energiewetgeving. Je ziet precies welke wetten en regels van toepassing zijn op bestaande bedrijfsgebouwen.
Energie Prestatie Keuring (EPK)
Speciaal voor het mkb is er de tool Energie Prestatie Keuring. Hiermee kun je een energiemeting voor je bedrijf doen en een besparingsplan opzetten.
Kantoorpanden energielabel C
Alle kantoren (groter dan 100 m²) moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Check daarom je energielabel zodat je tijdig maatregelen kunt nemen. Gebruik de Energiebesparingsverkenner kantoren om inzicht te krijgen in het huidige en mogelijke energielabel van je kantoorgebouw, de investeringskosten, energielasten en milieueffecten.
Subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen
De overheid ondersteunt bedrijven bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Het gaat hier om diverse subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen.
- Energie-investeringsaftrek (EIA): Fiscaal voordeel bij investeringen in energiebesparende technieken en bedrijfsmiddelen.
- Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Voor een tegemoetkoming in de kosten bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pellet kachels.
- Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+: Voor de stimulering van duurzame energieproductie zoals biomassa en zonne- en windenergie.
Er zijn meer subsidies en fiscale regelingen. Gebruik voor een overzicht de Energiesubsidiewijzer voor gebouwen.
De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.