8 tips om je bedrijf gezond te houden

Wanneer je een periode in zwaar hebt doorstaan en alles weer op orde hebt, wil je dat graag zo houden. Natuurlijk is niet alles te voorkomen. Maar, deze 8 praktische tips helpen wel om jou bedrijf financieel gezond te houden.
 1. Zorg voor een goede liquiditeitsbegroting
  Met een goede liquiditeitsbegroting zorg je ervoor dat je inzicht hebt in jouw financiële situatie. Weet je welke rekeningen je nog moet betalen, wanneer je btw af moet dragen en wanneer je het beste kunt investeren? En of jouw klanten betaald hebben? Houd de liquiditeitsbegroting daarom altijd goed bij. Dan weet je altijd hoe je er financieel voor staat.

 2. Organiseer je debiteurenbeheer
  Regel je debiteurenbeheer. Dan weet je zeker dat facturen op tijd betaald worden. Slecht betalende debiteuren kosten je namelijk veel tijd en geld. Zeker in economisch zware tijden kunnen klanten die niet willen betalen een serieuze bedreiging zijn voor de cashflow binnen je bedrijf.

 3. Verbeter je cashflow
  Onderzoek hoe je de in- en uitstroom van liquide middelen binnen je bedrijf kunt verbeteren. Je financieel plan, debiteurenbeheer en de juiste balans tussen jouw privé en zakelijke financiën, helpen om jouw financiën onder controle te houden.

 4. Ruim tijd in voor acquisitie en netwerken
  Ook als je druk bezig bent, is het zaak om tijd in te ruimen voor contacten onderhouden en acquisitie. Je moet je naamsbekendheid op peil houden of vergroten. Zowel online als offline. En loopt een opdracht af of ben je in een afrondende fase? Zoek dan een nieuwe opdracht. Kortom, weet hoe je klanten kunt vinden en binden.

 5. Zorg voor een financieel vangnet
  Weet hoe je aan geld kunt komen als dat nodig is. Spaar hiervoor of overweeg een lening af te sluiten. Maar ga ook na of je aanspraak kunt maken op subsidies of kredieten.

 6. Financieringsmogelijkheden
  Denk je erover na om geld te lenen voor je bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je onvoldoende eigen middelen hebt? Er zijn steeds meer andere financieringsmogelijkheden. Welke voor jou interessant zijn, is deels afhankelijk van de reden waarvoor je financiering zoekt.

 7. Investeer in de relatie met je bank
  Het loont de moeite om te investeren in een goede relatie met je bank. Wees altijd eerlijk en open over de financiële positie van je bedrijf. Heb je extra financiering nodig? Geef dit dan op tijd aan. Een proactieve houding helpt. Dus laat de bank zien wat je hen aan zekerheden te bieden hebt. Banken staan namelijk niet te trappelen om je financiering te verstrekken als blijkt dat het water je al aan de lippen staat. Onderhoud daarom regelmatig contact met je bank. Ook in goede tijden. Het is namelijk ook leuk om successen met elkaar te delen.

 8. Verken je kansen in het buitenland
  Heb je al eens gedacht aan internationaal ondernemen? Misschien is importeren iets voor jou, of kun je je producten of diensten exporteren. Onderzoek de mogelijkheden.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken?

Neem contact op met de KVK Financieringsdesk

Bel gratis 0800 10 14
 • Onafhankelijk persoonlijk advies

 • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

 • Iedere werkdag gratis bereikbaar

Heeft deze informatie je geholpen?