8 tips om uw bedrijf gezond te houden

Wanneer u een periode in zwaar weer overleefd heeft, en uw zaken weer op orde, wilt u dat graag zo houden. Natuurlijk is niet alles te voorkomen. Maar deze 8 praktische tips helpen u wel uw bedrijf financieel gezond te houden.
 1. Zorg voor een goede liquiditeitsbegroting
  Met een goede liquiditeitsbegroting zorgt u ervoor dat u inzicht heeft in uw financiële situatie. Weet u welke rekeningen u nog moet betalen, wanneer u btw af moet dragen en wanneer u het beste kunt investeren? En of uw klanten betaald hebben? Houd uw liquiditeitsbegroting daarom altijd goed bij. Dan weet u altijd hoe u er financieel voor staat.

 2. Organiseer uw debiteurenbeheer goed
  Zorg ervoor dat u uw debiteurenbeheer goed organiseert. Dan weet u zeker dat facturen op tijd betaald worden. Slecht betalende debiteuren kosten u namelijk veel tijd en geld. Zeker in economisch zware tijden kunnen klanten die niet willen betalen een serieuze bedreiging zijn voor de cashflow binnen uw bedrijf.

 3. Verbeter uw cashflow
  Onderzoek hoe u de in- en uitstroom van liquide middelen binnen uw bedrijf kunt verbeteren. Uw financieel plan, debiteurenbeheer en de juiste balans tussen uw privé en zakelijke financiën, helpen u uw financiën onder controle te houden.

 4. Ruim tijd in voor acquisitie en netwerken
  Ook als u druk bezig bent, is het zaak om tijd in te ruimen voor netwerken en acquisitie. U moet uw naamsbekendheid op peil houden of vergroten. Zowel online als offline. En loopt uw opdracht af of bent u in een afrondende fase? Zoek dan een nieuwe opdracht. Kortom, weet hoe u uw klanten kunt vinden en binden.

 5. Zorg voor een financieel vangnet
  Weet hoe u aan geld kunt komen als dat nodig is. Spaar hiervoor of overweeg een lening af te sluiten. Maar ga ook na of u aanspraak kunt maken op subsidies of kredieten.

 6. Financieringsmogelijkheden
  Denkt u erover na om geld te lenen voor uw bedrijf? Bijvoorbeeld omdat u onvoldoende eigen middelen heeft? Er zijn steeds meer andere financieringsmogelijkheden. Welke dat voor u zijn is deels afhankelijk van de reden waarvoor u financiering zoekt.

 7. Investeer in de relatie met uw bank
  Het loont de moeite om te investeren in een goede relatie met uw bank. Wees altijd eerlijk en open over de financiële positie van uw bedrijf. Heeft u extra financiering nodig? Geef dit dan op tijd aan. Een proactieve houding helpt. Dus laat de bank zien wat u hen aan zekerheden te bieden heeft. Banken staan namelijk niet te trappelen om u financiering te verstrekken als blijkt dat het water u al aan de lippen staat. Onderhoud daarom regelmatig contact met uw bank. Ook in goede tijden. Het is namelijk ook leuk om successen met elkaar te delen.

 8. Verken uw kansen in het buitenland
  Heeft u al eens gedacht aan internationaal ondernemen? Misschien is importeren iets voor u, of kunt u uw producten of diensten exporteren. Het buitenland biedt in ieder geval volop kansen.

Heeft u een vraag over financiering of uw geldzaken?

Neem contact op met de KvK-Financieringsdesk

Bel gratis 0800 - 1014
 • Onafhankelijk persoonlijk advies

 • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

 • Iedere werkdag gratis bereikbaar