Financiële problemen

Mijn bedrijf heeft schulden, wat nu?

Je merkt dat het allemaal wat minder gaat met je bedrijf. Klanten bestellen minder en het gebeurt steeds vaker dat je rekeningen niet op tijd kunt betalen. Schulden dreigen, de bank stelt vragen en leveranciers willen misschien ook alleen nog tegen contante betaling leveren. Zoek tijdig hulp en bepaal je route om je bedrijf er (financieel) weer bovenop te krijgen.

Sta tijdig stil bij de signalen

Herken je hier iets van in je eigen bedrijf? Dan is het belangrijk om bij deze signalen stil te staan. Het is waarschijnlijk de hoogste tijd om scherp naar je bedrijf te (laten) kijken. Beoordeel bijvoorbeeld de levensvatbaarheid van je bedrijf, zoek naar een oplossing en stippel een route uit om het tij te keren. Door op tijd maatregelen te nemen, vergroot je de kans om je financiële problemen te boven te komen.

Zoek een oplossing

Marktmogelijkheden

Als het (financieel) minder gaat met je bedrijf, is financiering (geld lenen) niet altijd de oplossing. Onderzoek met hulp van een extern adviseur wat er écht aan de hand is. Beoordeel bijvoorbeeld de marktmogelijkheden van je product of dienst. Misschien moet je je richten op een nieuw product of dienst? De marktomstandigheden wisselen immers steeds sneller. Is er voldoende perspectief? Breng dan het nieuwe aanbod met een gerichte campagne onder de aandacht.

Geld uit eigen bedrijf

Een doorstart of nieuwe weg inslaan, vergt de nodige investeringen. Probeer daarvoor geld te vinden uit eigen middelen. Dat kan door bootstrapping toe te passen.

Externe financiering

Is een externe financiële impuls nodig? Kijk dan of herfinanciering van bestaande kredieten mogelijk is. Dit kan via een bank of via (een combinatie) van alternatieve financieringsbronnen.

Bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Bij de gemeente kun je een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Schuldsanering

Soms is de bestaande schuldenlast gewoon te groot. Ondanks een in de kern gezonde bedrijfsvoering is de rente en aflossing niet meer op te brengen. Dan is sanering van schulden een oplossing die veel betrokkenen bij je onderneming helpt. Ook de schuldeisers. Voor natuurlijke personen is schuldsanering vaak een betere oplossing dan een faillissement.

Schakel hulp in

Wil je met iemand over jouw situatie sparren? Neem dan contact op met de adviseurs van de KVK Financieringsdesk. Zij denken met je mee en brengen je in contact met andere organisaties, zoals:

  • Ondernemersklankbord: een landelijk netwerk van ervaren oud-ondernemers en -specialisten. Zij helpen je kritisch naar je bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. De adviseurs werken op vrijwillige basis en vragen je donateur te worden van de Stichting Ondernemersklankbord.
  • MKB Doorgaan: een landelijke organisatie die hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp'ers om hun (in de kern levensvatbaar) bedrijf gezond te houden. Een eerste gesprek is kostenloos.

Bekijk ook het overzicht van organisaties die gespecialiseerd zijn in schuldhulpverlening aan (ex)-zelfstandigen.

Wil je meer grip op je financiën? Bekijk het webinar 'Sturen op cijfers, grip op je financiën'.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage