Mijn personeel heeft schulden

Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat ruim 60% van de werkgevers te maken heeft met personeel met schulden. Voor een fulltime werknemer met een modaal salaris kost je dat als werkgever zo'n 13.000 euro per jaar.

Risico voor jouw onderneming

Personeel met geldproblemen is vatbaarder voor diefstal, fraude, omkoping en chantage. Zij brengen kosten met zich mee voor het verwerken van loonbelasting, (ziekte)verzuim en productiviteitsverlies en vormen zo een groot risico voor uw onderneming.

Herken de signalen

Werknemers praten niet zo snel over hun financiële problemen. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat hij geldzorgen heeft. Denk hierbij aan het vragen van een voorschot of lening, opgelegd loonbeslag of de vraag om extra uren te kunnen werken. Life-events van je werknemer, zoals een scheiding of verhuizing, kunnen een aanleiding zijn om te vragen of hij het financieel redt.

Financieelgezondewerknemers.nl

De nieuwe website financieelgezondewerknemers.nl ondersteunt werkgevers met informatie, tips en checklists, waaronder de signaaltool financiële problemen. Hiermee help je jouw medewerkers om 'financieel fit' te blijven en kun je werknemers met geldzorgen doorverwijzen. De website is een initiatief van Wijzer in Geldzaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nibud, Divosa en NVVK (Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren).

Heeft deze informatie je geholpen?