Financier de start van je bedrijf

Privébegroting

Hoeveel geld heb jij per maand nodig? Zet je inkomsten en uitgaven op een rij in je privébegroting. Je privébegroting of persoonlijke begroting is onderdeel van jouw financieel plan.

Maak je privébegroting in 4 stappen

1. Vaste- en variabele uitgaven

Maak een overzicht van je vaste- en variabele uitgaven. Vaste uitgaven komen regelmatig voor en zijn iedere maand, kwartaal of jaar hetzelfde. Bijvoorbeeld verzekeringen, huur, hypotheekkosten en abonnementen. Denk ook aan kosten voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en bijdrage zorgverzekeringswet.

Variabele uitgaven zijn kosten die je niet op een vast tijdstip betaalt. Denk aan kosten voor je vakantie, kleding of vrijetijdsbesteding. Houd ook rekening met vervanging van huishoudelijke apparaten.

2. Gemiddelde kosten per maand

Bereken je uitgaven per maand. De kosten voor een jaarabonnement deel je door 12. Neem een gemiddelde van je uitgaven aan kleding en eten per maand. Bekijk hoeveel je per maand uitgeeft aan benzine en of reizen met het openbaar vervoer. Schat hoeveel je per maand uitgeeft aan cadeaus, uitgaan enzovoort.

3. Netto salaris

Heb je een (parttime) baan, krijg je een vrijwilligersvergoeding of heb je andere inkomsten? Zet deze inkomsten onder het kopje 'netto salaris'. Toeslagen van de Belastingdienst horen daar ook bij. Let op: Toeslagen van de belastingdienst zijn afhankelijk van jouw totale inkomen. Stijgt jouw inkomen met inkomsten uit jouw onderneming? Dan kunnen jouw toeslagen dalen of zelfs stoppen. Bij de bepaling van toeslagen telt het inkomen van jouw partner mee. Bij zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget telt ook je vermogen mee.

4. Privébegroting

Zet jouw inkomsten en uitgaven per maand naast elkaar. Je weet nu welk bedrag je per maand nodig hebt om van te leven. Dit bedrag is essentieel voor jouw financieel plan. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft tips voor het opstellen van jouw privébegroting. En hoe je geldproblemen voorkomt.

Voorbeeld privébegroting per maand

Inkomsten


Netto loon1.000

Vakantiegeld
    79

Eindejaarsuitkering
    79

Netto loon / uitkering partner


Vakantiegeld partner


Eindejaarsuitkering partner


Vrijwilligersvergoeding
    50

Kinderbijslag
    73

Zorgtoeslag
  100

Huurtoeslag
  270

Kinderopvangtoeslag


Kindgebonden budget
  450

Belastingteruggaaf
  160

TOTAAL inkomsten
2.261


 

Vaste lasten


Hypotheek/huur
  700

Energie, licht, water
  150

Pensioeninleg
  100

Verzekeringen
  200

Abonnementen
    50

Kinderopvang
  

Telefoon, televisie, internet
    65

Contributie
    20

Gemeentelijke belastingen
    60

TOTAAL vaste lasten
1.345
Huishoudelijke en overige uitgaven
 

Voeding
  400

Persoonlijke verzorging, kapper
    50

Kleding en schoenen
  100

Vrije tijd, uitgaan, cadeau's
  150

Vakantie
  300

Reservering huishoudelijke apparaten
    50

Benzine
    80

Kosten tuin en inventaris
    50

TOTAAL huishoudelijke en overige uitgaven
1.180


  

Minimale inkomsten bedrijf
   264
Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering