Financier de start van je bedrijf

Privébegroting

Weet jij hoeveel geld je per maand nodig hebt om rond te komen? Zet je inkomsten en uitgaven op een rij in je eigen privébegroting. Zo krijg je een beter financieel overzicht en weet je altijd waar je je geld aan uitgeeft. Je privébegroting of persoonlijke begroting is een onderdeel van het financieel plan.

Maak je privébegroting in vier stappen

1. Vaste- en variabele uitgaven

Maak een overzicht van je vaste- en variabele uitgaven. Vaste uitgaven komen steeds weer terug en zijn iedere maand, kwartaal of jaar hetzelfde. Denk aan verzekeringen, huur, hypotheekkosten en abonnementen. Ook kosten voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en bijdrage zorgverzekeringswet horen bij de vaste uitgaven.

Variabele uitgaven zijn kosten die je niet op een vast tijdstip betaalt. Denk aan kosten voor je vakantie, kleding, vrijetijdsbesteding of vervanging van huishoudelijke apparaten.

2. Gemiddelde kosten per maand

Bereken je uitgaven per maand. De kosten voor een jaarabonnement deel je door 12. Neem een gemiddelde van je uitgaven aan kleding en eten per maand. Bekijk hoeveel je per maand uitgeeft aan benzine en of reizen met het openbaar vervoer. Schat tenslotte in hoeveel je gemiddeld per maand uitgeeft aan cadeaus, uitgaan enzovoort.

3. Netto salaris

Heb je een (parttime) baan, krijg je een vrijwilligersvergoeding of heb je andere inkomsten? Zet deze inkomsten onder het kopje 'netto salaris'. Toeslagen van de Belastingdienst horen daar ook bij. Let op: Toeslagen van de Belastingdienst zijn afhankelijk van je totale inkomen. Gaat je inkomen uit de onderneming omhoog? Dan kunnen je toeslagen dalen of zelfs stoppen. Bij het bepalen van toeslagen telt het inkomen van je partner mee. Je vermogen telt ook mee bij zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget.

4. Bereken je privébegroting

Zet je inkomsten en uitgaven per maand naast elkaar. Je weet nu welk bedrag je per maand nodig hebt om van te leven. Dit bedrag gebruik je ook in je financieel plan. 

Tip: Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft tips voor het opstellen van een privébegroting en hoe je binnen je budget blijft.

Voorbeeld privébegroting per maand

Inkomsten


Netto loon1.000

Vakantiegeld
    79

Eindejaarsuitkering
    79

Netto loon / uitkering partner


Vakantiegeld partner


Eindejaarsuitkering partner


Vrijwilligersvergoeding
    50

Kinderbijslag
    73

Zorgtoeslag
  100

Huurtoeslag
  270

Kinderopvangtoeslag


Kindgebonden budget
  450

Belastingteruggaaf
  160

TOTAAL inkomsten
2.261


 

Vaste lasten


Hypotheek/huur
  700

Energie, licht, water
  150

Pensioeninleg
  100

Verzekeringen
  200

Abonnementen
    50

Kinderopvang
  

Telefoon, televisie, internet
    65

Contributie
    20

Gemeentelijke belastingen
    60

TOTAAL vaste lasten
1.345
Huishoudelijke en overige uitgaven
 

Voeding
  400

Persoonlijke verzorging, kapper
    50

Kleding en schoenen
  100

Vrije tijd, uitgaan, cadeau's
  150

Vakantie
  300

Reservering huishoudelijke apparaten
    50

Benzine
    80

Kosten tuin en inventaris
    50

TOTAAL huishoudelijke en overige uitgaven
1.180


  

Minimale inkomsten bedrijf
   264
Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering