Financiering & geldzaken

Financier je horecabedrijf in crisistijd

Van het ene op het andere moment moest jij je horecabedrijf sluiten. Misschien kon je met afhalen of bezorgen toch wat omzet halen. Vanaf 1 juli gelden verdere versoepelingen en krijgen ondernemers meer lucht. De 1,5 meter maatregel blijft gelden. Voor overbrugging of om je onderneming klaar te maken voor de toekomst heb je misschien extra geld nodig. Dit zijn je financieringsmogelijkheden.

Financiering zoeken gaat stapsgewijs. Kijk eerst of je binnen je bedrijf nog financiële ruimte kan organiseren. Formuleer dan waarvoor en hoeveel externe financiering je nodig hebt. Onderzoek vervolgens overheidsregelingen, reguliere financieringsmogelijkheden en de financieringsopties speciaal voor de horecabranche. De mogelijkheden voor financiering hangen samen met de levensvatbaarheid van je bedrijf. Want je moet uit je omzet wel alle kosten en terugbetalingsverplichtingen betalen en er een ondernemersinkomen uit halen.

Horeca-minded

De woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over financiers voor horecabedrijven in coronacrisistijd. "Qredits levert je gratis inhoudelijke hulp via bedrijfsadviseurs en coaches en is horeca-minded. Na een eerste gesprek kan je pas beoordelen of extra financieren zinvol is. Banken zijn terughoudend met het financieren van horeca, zelfs met borgstelling van de overheid. Als een bank je geen geld wil lenen, is dat vaak al een teken. Niet elke bank staat open voor horeca. Als je huisbank het niet doet, probeer het dan ook bij 1 of 2 andere banken. Als niemand het doet, dan zegt dit genoeg."

Tips

De KHN-woordvoerder vervolgt met tips voor het aanvragen van financiering. "Wees eerlijk en transparant. Kredietverstrekkers moeten zien dat je in de basis, dus voor de crisis, een gezond bedrijf was en het geld nu nodig hebt om de crisis door te komen. Bijvoorbeeld voor investeringen in nieuwe concepten om ondanks de beperkingen toch omzet te maken. Ook al is dit een tijdelijke oplossing. Of om te investeren in zaken waarmee je straks sterker uit de crisis komt. Maak een eerlijke berekening. Krijg je het niet rendabel, stop er dan nu mee, en niet als de schade groter is geworden. Laat je daarbij adviseren door een onafhankelijke adviseur."

Daarnaast raadt de woordvoerder ondernemers aan hun kansen te spreiden: "Wed niet op één paard, maar kijk of je verschillende regelingen kan gebruiken, zodat je het risico voor jezelf en de investeerder(s) spreidt. En denk in kansen in plaats van beperkingen. Niemand weet wat het 'nieuwe normaal' precies gaat brengen. Maar dat het voorlopig niet wordt als vanouds is duidelijk. Kijk dus hoe je op nieuwe of andere manieren relevant kunt zijn." Tot slot een waarschuwing: "Pas op met snelle geldverstrekkers via internet."

Waarvoor heb je financiering nodig?

Een financiële planning en analyse maken, vaak met behulp van je adviseur, geeft inzicht in hoe je ervoor staat. Je conclusie kan zijn dat je extra geld nodig hebt voor:

  • Werkkapitaal voor de inkoop van voorraden en het betalen van je kosten.
  • Bedrijfsmiddelen voor noodzakelijke investeringen in inventaris, zoals apparatuur en meubels om je zaak coronaproof te maken.
  • Verbouwingskosten om je zaak aan te passen aan de 1,5-meter eisen.
  • Overbrugging en liquide middelen om je schulden mee te betalen.

Overheidsregelingen

De volgende overheidsregelingen bieden mogelijk kansen:

Klein Krediet Corona (KKC)

Voor kleine bedrijven komt er een nieuwe overbruggingskredietregeling; het Klein Krediet Corona. Dit is een lening tussen de 10.000 en 50.000 euro met 95% staatsgarantie. Je minimale omzet moet 50.000 euro zijn. Je kan bij banken en non-bancaire financiers terecht die zijn aangesloten bij BMKB-C (Borgstelling MKB-Kredieten Corona).

Tozo-lening

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) biedt via een versnelde procedure een lening tot maximaal 10.157 euro tegen 2% rente.

Bijstand voor zelfstandigen

Als je meer dan 10.157 euro nodig hebt, kun je een aanvraag doen voor het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je kunt in overleg met je gemeente eventueel een deel van het benodigde bedrag via de Tozo aanvragen en het andere deel via Bbz. Het Bbz biedt een krediet van maximaal 37.000 euro voor ondernemers die maximaal 1,5 jaar gevestigd zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 203.000 euro aanvragen.

Bekijk ook de andere regelingen van de overheid om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Reguliere financiers

Je kan gebruik maken van diverse reguliere financiers zoals de bank of familie en vrienden. Als het bij een bank niet lukt, onderzoek dan non-bancaire financiering zoals crowdfunding of leasing.

Subsidie

Ga je je bedrijf aanpassen aan de 1,5 metereconomie? Dan bieden subsidies mogelijk kansen.

Voucher

Een voucher, cadeaubon of tegoedbon aan je netwerk en klanten aanbieden kan je ook wat financiële armslag opleveren. Je kan het zien als een mini-crowdfundingcampagne. Meteen een leuke manier om te testen of crowdfunding in de toekomst bij je past.

Medewerkers

Je medewerkers kunnen op verschillende manieren bijdragen. Misschien zijn ze bereid tot uitstel en spreiding van vakantiegeld of salarisverlaging. Je kan ook denken aan aandelen voor je medewerkers.

Verhuurder

In sommige gevallen is een verhuurder of pandeigenaar bereid (extra) te investeren in je bedrijf. Ga met hem in overleg.

Financiers gericht op horeca

Onderzoek ook de mogelijkheden van financiers die zich speciaal richten op horeca-ondernemers, zoals:

Leverancier, groothandel of bierbrouwerij

Een groothandel, bierbrouwerij of leverancier kan financieren. Meestal ben je dan verplicht om je producten daar in te kopen. Dit kan je assortimentskeuze beperken.

Pinvoorschot

Een pinvoorschot is gekoppeld aan een pinautomaat. Je krijgt een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks gaat er een percentage van de omzet als aflossing naar de financier. Denk aan bedragen vanaf 2.000 tot 50.000 euro.

Fintech

Fintech-financiers organiseren met online technologie het financieringsproces. Zij bieden vaak werkkapitaal aan. Maar soms ook financiering voor een verbouwing of bedrijfsmiddelen. Het gaat om bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro en hoger. Fintech-financiers zijn soms aangesloten bij Holland Fintech onder ‘Alternative financing’ of bij Stichting MKB Financiering. Voorbeelden van fintech-financiers met gefinancierde horecaondernemers zijn New10, October en Spotcap.

Crowdfunding

Diverse crowdfundingplatforms faciliteren horecabedrijven bij hun crowdfundingcampagnes. Het platform Horeca Crowdfunding Nederland richt zich speciaal op horecabedrijven.

Overig

De Europese Horeca Financieringsmaatschappij is een van de non-bancaire financiers aangesloten bij de BMKB (Borgstelling MKB-kredieten). Deze financier biedt financiering voor inventaris of een verbouwing.

Download de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering voor informatie over het voorbereiden, selecteren en aanvragen van financiering.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage