Financier je horecabedrijf

Je wilt je horecabedrijf klaarmaken voor de toekomst of investeren in nieuwe apparatuur. Hiervoor heb je misschien extra geld nodig. Of je zoekt financiering waarmee je een periode van financiële tegenslag door komt. Dit zijn je financieringsmogelijkheden.

Zoek je financiering, dan neem je een aantal stappen. Kijk eerst of je binnen je bedrijf nog financiële ruimte kunt organiseren. Formuleer dan waarvoor en hoeveel externe financiering je nodig hebt. Onderzoek vervolgens overheidsregelingen, reguliere financieringsmogelijkheden en de financieringsopties speciaal voor de horecabranche.

De mogelijkheden voor financiering hangen samen met de levensvatbaarheid van je bedrijf. Want je moet uit je omzet wel alle kosten en terugbetalingsverplichtingen betalen. En er een ondernemersinkomen uit halen. Onderzoek welke opties bij je situatie passen.

Koninklijke Horeca Nederland

De woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over financiers voor horecabedrijven. "Qredits levert je gratis inhoudelijke hulp via bedrijfsadviseurs en coaches en is horeca-minded. Na een eerste gesprek kun je pas beoordelen of extra financieren zinvol is. Banken zijn terughoudend met het financieren van horeca, zelfs met borgstelling van de overheid. Als een bank je geen geld wil lenen, is dat vaak al een teken. Niet elke bank staat open voor horeca. Als je huisbank het niet doet, probeer het dan ook bij één of twee andere banken. Als niemand het doet, dan zegt dit genoeg." Tot slot een waarschuwing: "Pas op met snelle geldverstrekkers via internet."

Alert blijven

Horecazaken zijn voor criminele investeerders interessant omdat er veel contant geld in omgaat. Zo wassen ze hun criminele geld wit. Krijg je een aanbod voor een lening met cash geld? Let dan op. Onderzoek met wie je zakendoet, check de bedrijfsgegevens bij KVK en vraag om een origineel legitimatiebewijs (geen kopie). Meer praktische tips vind je via de campagne Blijf alert van KHN en het Ministerie van Justitie.

Startpositie financieringstraject bepalen

Voordat je een financieringstraject in gaat, wil je weten hoe je bedrijf er financieel voor staat. Dat kan met de MKB Diagnosetool. Met deze tool krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf, je online zichtbaarheid en hoe je presteert binnen je sector. Je komt te weten wat de waarde van je bedrijf is. En je krijgt een adviesrapport met het resultaat en tips op maat voor je volgende stap.

Betalingsverplichtingen onder controle houden

Je bedrijf is liquide als je op korte termijn aan alle betalingsverplichtingen kunt voldoen. In zes stappen breng je je betalingsverplichtingen onder controle en heb je overzicht.

  1. Maak een liquiditeitsprognose.
  2. Onderzoek mogelijkheden.
  3. Benader debiteuren
  4. Beoordeel je voorraad
  5. Rangschik je crediteuren.
  6. Analyseer je privéuitgaven.

 Als je overzicht hebt, kun je daarna actie ondernemen en je cashflow verbeteren.

Doel bepalen

Vanuit je startpositie zet je vervolgstappen, zoals financiering zoeken. Een financiële planning en analyse  helpen je daarbij. Je maakt deze planning en analyse vaak met hulp van je adviseur. Een liquiditeitsbegroting laat je direct zien wanneer je welk bedrag tekort komt. Op basis daarvan bepaal je het doel van je financieringsvraag. Het geld heb je nodig voor:

  • Werkkapitaal voor de inkoop van voorraden en het betalen van je kosten.
  • Bedrijfsmiddelen voor noodzakelijke investeringen in inventaris, zoals apparatuur en meubels.
  • Overbrugging en liquide middelen om je schulden mee te betalen.

Overheidsregeling

De volgende overheidsregeling biedt mogelijk kansen:

Bbz

Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) biedt inkomensondersteuning en/of een krediet bij financiële tegenslag. De Bbz biedt krediet voor maximaal 45.483 euro aan ondernemers die maximaal anderhalf jaar bestaan. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 247.047 euro aanvragen.

Reguliere financiers

Je kunt gebruikmaken van diverse reguliere financiers zoals de bank of familie en vrienden. Als het bij een bank niet lukt, onderzoek dan non-bancaire financiering zoals crowdfunding of leasing.

Subsidie

Ga je je bedrijfspand of productieproces verduurzamen? Dat kan met een (hybride) waterpomp, zonnepanelen, zonneboiler of een kleine windturbine. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) krijg je een deel van het investeringsbedrag terug. Andere subsidies bieden ook kansen.

Verhuurder

In sommige gevallen is een verhuurder of pandeigenaar bereid (extra) te investeren in je bedrijf. Ga met hen in overleg.

Financiers voor horeca

Onderzoek ook de mogelijkheden van financiers die zich speciaal richten op horecaondernemers, zoals:

Leverancier, groothandel of bierbrouwerij

Een groothandel, bierbrouwerij of leverancier kan financieren. Meestal ben je dan verplicht om je producten daar in te kopen. Dit kan je assortimentskeuze beperken.

Bierbrouwerij Koninklijke Grolsch en kredietverstrekker Qredits helpen samen horecaondernemers vooruit. Ben je een (potentiële) klant van Grolsch? Dan kun je een krediet tot 250.000 euro aanvragen. Qredits verstrekt het krediet met 1% rentekorting. Grolsch staat voor een deel borg en betaalt de behandelkosten. Dit geldt voor alle leningen van Qredits behalve voor het flexibel krediet. De aanvraag loopt via Grolsch.

Pinvoorschot

Via je pinautomaat krijg je een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks los je een percentage van de omzet af voor een periode van drie tot zes maanden. Denk aan bedragen vanaf 2.000 tot 50.000 euro.

Fintech

Fintech-financiers organiseren met online technologie het financieringsproces. Zij bieden vaak werkkapitaal aan. Maar soms ook financiering voor een verbouwing of bedrijfsmiddelen. Het gaat om bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro en hoger. Voorbeelden van fintech-financiers met gefinancierde horecaondernemers zijn New10, October en CapitalBox.

Crowdfunding

Diverse crowdfundingplatforms faciliteren horecabedrijven bij hun crowdfundingcampagnes. Het platform Horeca Crowdfunding Nederland richt zich speciaal op horecabedrijven.

Investeerinhoreca.nl is een onafhankelijk platform van crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl. Via dit platform kun je een financieringsaanvraag voorleggen aan potentiële investeerders.

Overig

De Europese Horeca Financieringsmaatschappij (EHF) is een van de non-bancaire financiers aangesloten bij de BMKB (Borgstelling MKB-kredieten). Deze financier biedt financiering voor aanschaf van je inventaris of een verbouwing. EHF biedt leningen met een vaste of variabele rente.

Tips en waarschuwing

Gebruik de volgende tips als je je financieringsaanvraag voorbereidt:

  • Zorg dat je administratie actueel is zodat een financier je aanvraag snel kan beoordelen.
  • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De stichting heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
  • Vergelijk aanbiedingen van drie financiers en maak een afgewogen keuze.
  • Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie zorgen ervoor dat financiers zich aan de regels van een gedragscode moeten houden. De gedragscode verplicht hen duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Vergroot je succes

Selecteer via het stroomschema financiering vooraf een financieringsvorm zodat je bij een passende financier aanklopt. Bekijk ook de eisen van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven.

Hulp inschakelen

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Deze adviseurs helpen je op weg.