Financiering & geldzaken

Financier je horecabedrijf in crisistijd

In de horeca gelden nog coronamaatregelen, zoals vaste zitplaatsen op 1,5 meter afstand en sluiting om 0.00 uur. Sinds 10 juli zijn discotheken en nachtclubs weer gesloten. Voor overbrugging of om je onderneming toekomstklaar te maken, heb je misschien extra geld nodig. Dit zijn je financieringsmogelijkheden.

Financiering zoeken doe je in stappen. Kijk eerst of je binnen je bedrijf nog financiële ruimte kunt organiseren. Formuleer dan waarvoor en hoeveel externe financiering je nodig hebt. Onderzoek vervolgens overheidsregelingen, reguliere financieringsmogelijkheden en de financieringsopties speciaal voor de horecabranche. De mogelijkheden voor financiering hangen samen met de levensvatbaarheid van je bedrijf. Want je moet uit je omzet wel alle kosten en terugbetalingsverplichtingen betalen en er een ondernemersinkomen uit halen. Onderzoek welke opties bij jouw situatie passen.

Koninklijke Horeca Nederland

De woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over financiers voor horecabedrijven in coronacrisistijd. "Qredits levert je gratis inhoudelijke hulp via bedrijfsadviseurs en coaches en is horeca-minded. Na een eerste gesprek kun je pas beoordelen of extra financieren zinvol is. Banken zijn terughoudend met het financieren van horeca, zelfs met borgstelling van de overheid. Als een bank je geen geld wil lenen, is dat vaak al een teken. Niet elke bank staat open voor horeca. Als je huisbank het niet doet, probeer het dan ook bij 1 of 2 andere banken. Als niemand het doet, dan zegt dit genoeg." Tot slot een waarschuwing: "Pas op met snelle geldverstrekkers via internet."

Tips

Eerlijk rekenen

De KHN-woordvoerder vervolgt met tips voor het aanvragen van financiering. "Wees eerlijk en transparant. Kredietverstrekkers moeten zien dat je in de basis, dus voor de crisis, een gezond bedrijf was en het geld nu nodig hebt om de crisis door te komen. Bijvoorbeeld voor investeringen in nieuwe concepten om ondanks de beperkingen toch omzet te maken. Ook al is dit een tijdelijke oplossing. Of om te investeren in zaken waarmee je straks sterker uit de crisis komt. Maak een eerlijke berekening. Krijg je het niet rendabel, stop er dan nu mee, en niet als de schade groter is geworden. Laat je daarbij adviseren door een onafhankelijke adviseur."

Kansen spreiden

Daarnaast raadt de woordvoerder ondernemers aan hun kansen te spreiden: "Wed niet op één paard, maar kijk of je verschillende regelingen kan gebruiken, zodat je het risico voor jezelf en de investeerder(s) spreidt. En denk in kansen in plaats van beperkingen. Niemand weet wat het 'nieuwe normaal' precies gaat brengen. Maar dat het voorlopig niet wordt als vanouds is duidelijk. Kijk dus hoe je op nieuwe of andere manieren relevant kunt zijn."

Alert blijven

Horecazaken zijn voor criminele investeerders interessant omdat er veel contant geld in omgaat. Zo wassen ze hun criminele geld wit. Krijg je een aanbod voor een lening met cash geld? Let dan op. Onderzoek met wie je zakendoet, check de bedrijfsgegevens bij KVK en vraag om een origineel legitimatiebewijs (geen kopie). Meer praktische tips vind je via de campagne Blijf alert van KHN en het Ministerie van Justitie.

Startpositie financieringstraject bepalen

Voordat je een financieringstraject in gaat, wil je weten hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Met behulp van de KVK Zwaar weer routewijzer bepaal je jouw startpositie. De routewijzer leidt je naar 1 van 4 routes:

 1. Met hulp de crisis door: je bedrijf was voor de coronacrisis gezond en je kunt met (financiële) hulp de crisis overbruggen.
 2. Kies een ander businessmodel: je bedrijf was voor de coronacrisis gezond en je kunt met aanpassing van het verdienmodel en financiële hulp door.
 3. Kiezen voor doorgaan of stoppen: het is onzeker of je bedrijf levensvatbaar is. Je krijgt lastig financiering, maar met coronaregelingen zou je bedrijf kunnen overleven.
 4. Stoppen met je bedrijf: je bedrijf is helaas niet in staat om de crisis te overleven.

Financiële uitdagingen

Tijdens de coronacrisis regelde 27% van de horecabedrijven extra financiering voor betalingsverplichtingen. Daarnaast had 12% van de horecabedrijven een financieringsbehoefte, maar kregen zij een afwijzing of deden ze (nog) geen aanvraag (Bron: CBS). Dit zijn de financiële uitdagingen waar je nu tegenaan loopt.

Betalingsverplichtingen onder controle houden

Je bedrijf is liquide als je op korte termijn aan alle betalingsverplichtingen kunt voldoen. In 6 stappen breng je je betalingsverplichtingen onder controle en heb je overzicht. Maak een liquiditeitsprognose (stap 1), onderzoek mogelijkheden (stap 2), benader debiteuren (stap 3), beoordeel je voorraad (stap 4), rangschik je crediteuren (stap 5) en analyseer je privéuitgaven (stap 6). Als je overzicht hebt, kun je daarna actie ondernemen om je cashflow te verbeteren.

Huur betalen

Heb je problemen om de huur te betalen? Ga dan in gesprek met je verhuurder over uitstel van betaling, (gedeeltelijke) kwijtschelding, (tijdelijke) huurkorting of permanente huurverlaging. Heb je juridisch advies nodig? Dan kun je terecht bij brancheorganisaties voor de horeca of bij een advocaat. Denk ook aan mediation om een geschil zonder rechter op te lossen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft opgeroepen tot verlaging van de huurprijs en heeft hierover contact met de overheid, banken en vastgoedsector. 

Herfinanciering

Is het lastig om je zakelijke hypotheek af te sluiten of te verlengen? Ontdek 5 alternatieven voor je zakelijke hypotheek.

Personeelskosten beheersen: ontslag en NOW

Bij ontslag van personeel moet je een transitievergoeding betalen. Kies je voor ontslag met wederzijds goedvinden, dan ben je niet verplicht om een transitievergoeding te betalen. Soms kom je in aanmerking voor compensatie van de transitievergoeding. Bekijk de kosten voor ontslag van personeel en tips om te besparen.

Via de NOW-regeling krijg je een tegemoetkoming in de loonkosten. Als je je zorgen maakt over de afrekening en meer wilt weten, kunnen accountants van de NOW-helpdesk en administratiekantoren adviseren.

Adviseurs gebruiken

In deze coronatijd kun je best een klankbord gebruiken voor overleg en advies over vervolgstappen. Naast accountants, administratiekantoren en brancheverenigingen bieden diverse organisaties een luisterend oor, ook voor niet-financiële vragen.

Doel bepalen

Vanuit je startpositie zet je vervolgstappen, zoals financiering zoeken. Een financiële planning en analyse maken, vaak met behulp van je adviseur, helpen daarbij. Een liquiditeitsbegroting laat je direct zien wanneer je welk bedrag tekort komt. Op basis daarvan bepaal je het doel van je financieringvraag. Het geld heb je nodig voor:

 • Werkkapitaal voor de inkoop van voorraden en het betalen van je kosten.
 • Bedrijfsmiddelen voor noodzakelijke investeringen in inventaris, zoals apparatuur en meubels om je zaak coronaproof te maken.
 • Verbouwingskosten om je zaak aan te passen aan de 1,5-meter eisen.
 • Overbrugging en liquide middelen om je schulden mee te betalen.

Overheidsregelingen

De volgende overheidsregelingen bieden mogelijk kansen:

Tozo en Bbz

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) biedt naast inkomensondersteuning ook een lening tot maximaal 10.157 euro tegen 2% rente. Boven 10.157 euro kun je terecht bij het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt krediet voor maximaal 37.000 euro aan ondernemers die maximaal 1,5 jaar bestaan. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 203.000 euro aanvragen.

Klein Krediet Corona

Voor kleine bedrijven is de overbruggingskredietregeling Klein Krediet Corona (KKC). Dit is een lening tussen de 10.000 en 50.000 euro.

Bekijk ook de andere regelingen van de overheid die ondernemers ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C)

Banken en non-bancaire financiers kunnen voor een rekening-courantkrediet of overbruggingslening de speciale overheidsgarantie BMKB-C (Borgstelling MKB-kredieten Corona) aanvragen. Deze verlaagt het risico voor de financier bij onvoldoende onderpand. Je kunt met deze financiering ook investeren in nieuwe apparatuur of je voorraad aanvullen.

Reguliere financiers

Je kan gebruik maken van diverse reguliere financiers zoals de bank of familie en vrienden. Als het bij een bank niet lukt, onderzoek dan non-bancaire financiering zoals crowdfunding of leasing.

Subsidie

Ga je je bedrijf aanpassen aan de 1,5 metereconomie? Dan bieden subsidies mogelijk kansen.

Voucher

Een voucher, cadeaubon of tegoedbon aan je netwerk en klanten aanbieden kan je ook wat financiële armslag opleveren. Je kan het zien als een mini-crowdfundingcampagne. Meteen een leuke manier om te testen of crowdfunding in de toekomst bij je past.

Medewerkers

Je medewerkers kunnen op verschillende manieren bijdragen. Misschien zijn ze bereid tot uitstel en spreiding van vakantiegeld of salarisverlaging. Je kan ook denken aan aandelen voor je medewerkers.

Verhuurder

In sommige gevallen is een verhuurder of pandeigenaar bereid (extra) te investeren in je bedrijf. Ga met hem in overleg.

Financiers voor horeca

Onderzoek ook de mogelijkheden van financiers die zich speciaal richten op horeca-ondernemers, zoals:

Leverancier, groothandel of bierbrouwerij

Een groothandel, bierbrouwerij of leverancier kan financieren. Meestal ben je dan verplicht om je producten daar in te kopen. Dit kan je assortimentskeuze beperken.

Pinvoorschot

Via je pinautomaat krijg je een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks los je een percentage van de omzet af voor een periode van 3 tot 6 maanden. Denk aan bedragen vanaf 2.000 tot 50.000 euro.

Fintech

Fintech-financiers organiseren met online technologie het financieringsproces. Zij bieden vaak werkkapitaal aan. Maar soms ook financiering voor een verbouwing of bedrijfsmiddelen. Het gaat om bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro en hoger. Voorbeelden van fintech-financiers met gefinancierde horecaondernemers zijn New10, October en CapitalBox (voorheen Spotcap).

Crowdfunding

Diverse crowdfundingplatforms faciliteren horecabedrijven bij hun crowdfundingcampagnes. Het platform Horeca Crowdfunding Nederland richt zich speciaal op horecabedrijven.

Overig

De Europese Horeca Financieringsmaatschappij is een van de non-bancaire financiers aangesloten bij de BMKB (Borgstelling MKB-kredieten). Deze financier biedt financiering voor inventaris of een verbouwing.

Tips en waarschuwing

Gebruik de volgende tips als je je financieringsaanvraag voorbereidt:

 • Zorg dat je administratie actueel is zodat een financier je aanvraag snel kan beoordelen.
 • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt na onderzoek voor hoge rentes tot gemiddeld 126% met uitschieters naar 400% bij kortlopende kredieten van 5.000 euro voor 3 maanden. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De stichting heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
 • Vergelijk aanbiedingen van 3 financiers om een afgewogen keuze te maken.
 • Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie helpen bij je keuze. Een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie zorgen ervoor dat financiers zich aan de regels van een gedragscode moeten houden. De gedragscode verplicht hen duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Vergoot je succes

Ga je financiering aanvragen en wil je meer kans maken op toekenning van het bedrag? Bekijk dan de criteria van financiers voordat je een aanvraag indient. Pas eventueel vooraf je bedrijfsvoering aan en ontdek alternatieven.

Hulp inschakelen

Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen jou op weg.

Wil je met iemand sparren over jouw financiële situatie en hoe jij de crisistijd kunt doorstaan? Bel de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage