Financieringsvormen voor innovatie

Je innovatieplan financieren? Vaak moet je meerdere financieringsvormen combineren om tot het totale bedrag te komen. Dat heet stapelfinanciering. Verken wat voor jou geschikt is.

Financieringsmix

Steeds vaker gebruiken ondernemers niet één financieringsvorm om hun plannen te financieren, maar maken zij een mix van diverse financieringsmogelijkheden. Jouw innovatie financier je bijvoorbeeld voor de helft uit je lopende exploitatie en voor de helft met crowdfunding. Deze aanpak heet stapelfinanciering. Banken staan ook open voor deze nieuwe vorm van financieren.

Financieringsvormen kiezen

Elke financieringsvorm heeft voor- en nadelen. Verdiep je goed in de voorwaarden en ga na of een financieringsvorm bij jou en jouw onderneming past.

Webinar

Bekijk het webinar Welke financiering past bij mijn bedrijf? met tips van ondernemers over het kiezen en combineren van financieringsvormen voor hun bedrijfsplannen.

Financieringsvormen voor innovatie

Risicokapitaal

De ervaring leert dat financiering van innovaties meer onzekerheid met zich meebrengt dan financiering van 'reguliere' bedrijfsplannen. Aan de ene kant lopen investeerders meer risico. Er zijn vaak geen harde cijfers om te laten zien dat de innovatie rendabel is. Aan de andere kant kan de innovatie leiden tot (explosieve) groei bij het bedrijf. Dat is juist aantrekkelijk voor investeerders. Vanwege het hogere risico bij grote innovaties is risicokapitaal vaak onderdeel van de financieringsmix.

Bij risicokapitaal kopen investeerders aandelen in jouw bedrijf en worden zij mede-eigenaar. Een speciale vorm van risicokapitaal is de achtergestelde lening. Dat is een lening zonder zekerheden. Bij een faillissement is de verstrekker van de achtergestelde lening als laatste schuldeiser aan de beurt. In de praktijk vist hij dan achter het net. Verstrekkers van risicokapitaal zijn: informal investors (business angels), venture capitalists, participatiemaatschappijen en speciale fondsen.

Een alternatief voor Venture Capital is Revenue Based Financing, waarbij je als ondernemer geen aandelen hoeft weg te geven. In plaats van een aandeel betaal je de investeerder een percentage van de omzet als toekomstig rendement. Ongeveer tussen de 2 en 5%. De investeringsovereenkomst geldt tot het overeengekomen maximum (de cap) is bereikt, vaak van twee- tot driemaal het ingelegde bedrag. Interessant voor de Startup die ‘early stage’ fase voorbij is.

Vormen

De volgende financieringsvormen kun je inzetten voor jouw innovatie. Hoe relevant een financieringsvorm voor jou is, hangt sterk af van het bedrag dat he nodig hebt.

Start-ups

Ben je een start-up? Gebruik dan de Startup box als hulpmiddel om financiering te vinden. Denk dan aan:

Tips bij inzet externe financiering

  • Vraag je telkens af of de innovatie bijdraagt aan de waardestijging van jouw bedrijf.
  • Let op de verhouding tussen de looptijd van de financiering en de besteding van de financiering.
  • Maak voldoende tijd vrij om de aanvraag voor te bereiden.
  • Een goede voorbereiding verhoogt de kans op succes aanzienlijk.
  • Schakel indien nodig een onafhankelijke adviseur in bijvoorbeeld vanwege de omvang, complexiteit en het type partijen waar je mee te maken hebt.

Meer weten of advies nodig?

Stel jouw vraag aan een adviseur van KVK Financieringsdesk. Bel gratis: 0800 10 14. Webinar 'Financiering of subsidie van de overheid'

Hoe je bij de overheid aanklopt voor financiering van je startup of scaleupAmbitieuze startups

InfoPage