Financiering & geldzaken

Financiering aanvragen? Schakel hulp in

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Wie helpt jou op weg als je wilt investeren in je bedrijf?

Ongeveer 50% van de mkb-bedrijven gaat voor advies over financiering naar hun accountant blijkt uit de CBS Financieringsmonitor 2020. De accountant kent het bedrijf al en is daarom een logische adviespartner. Je kunt ook een andere adviespartner inschakelen voor hulp. Een adviseur kan het verschil maken tussen afwijzing of goedkeuring.

Hulp loont

Hulp van een adviseur loont, vertelt Jessica Hogerhuis. Zij is eigenaar van horecabedrijf Rotown en nam voor een lening van de bank een adviseur in de arm. “Zelf lukte het me niet. De adviseur sprak blijkbaar beter de taal van bankiers en heeft het wel voor elkaar gekregen.” Fons Huijgens van Stichting MKB Financiering vult aan: “Een financieringsadviseur is een eerste filter voor een financier. Als een financieringsaanvraag minder kansrijk is, dan wordt deze niet zonder meer ingediend. Eerst wordt beoordeeld of financiering verantwoord is en vervolgens welke bij welke geldverstrekker de kans van slagen het grootst is.  Met de hulp van een adviseur is de voorbereiding over het algemeen beter. De adviseur weet precies bij welke financier hij moet zijn en waar die financier op let.”

Een adviseur zoeken

Een financieel adviseur of een coach vind je bijvoorbeeld via de onderstaande organisaties:

Stichtingen

 • Stichting Ondernemersklankbord (OKB): Adviseurs van OKB zijn werkzaam geweest in diverse sectoren en branches. Zij kijken mee met een financieringsaanvraag, geven advies over de inhoud, wijzen op alternatieven en zorgen dat je financieel overzicht hebt. Een adviseur van OKB dient zelf geen aanvraag in bij een financier, maar gaat in sommige situaties wel mee naar het gesprek met de financier.
 • Qredits: Coaches van Qredits adviseren gericht over kredieten die Qredits verstrekt.

Brancheorganisaties

 • Koninklijke Horeca Nederland: Horeca Nederland adviseert leden over diverse financieringsmogelijkheden, zoals via een bierbrouwerij, crowdfunding of via de bank.
 • Koninklijke INretail: INretail helpt haar leden bij het uitzoeken van (alternatieve) financiering. Hiervoor combineren zij kennis van de branche met een financieringstool van Capsearch.
 • Koninklijke Metaalunie: Metaalunie helpt leden bij kredietaanvragen, alternatieve financieringsbronnen, onderhandeling met de bank en informatie over de metaalsector.

De genoemde organisaties vertegenwoordigen 3 grote sectoren. Ben je actief in een andere branche? Vraag bij jouw branchevereniging na hoe die jou kan helpen bij je financieringsaanvraag.

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatie die kredietgevers en ondernemers met een kredietbehoefte bij elkaar brengt. Succesvolle ondernemers bieden financiering, contacten, kennis en ervaring om collega-ondernemers in de eigen regio of branche vooruit te helpen. Elke ondernemer met een kredietbehoefte die zich bij de kredietunie aansluit, krijgt een coach. Dit is meestal een van de kredietgevers.

Business angels

Een business angel is een investeerder met interesse in bedrijven die binnen enkele jaren kunnen doorgroeien naar een grote omzet en winst. De investering van een business angel is meestal in de vorm van aandelen. Maak dan duidelijk afspraken over hoe ver de betrokkenheid en zeggenschap van je investeerder gaat. Een business angel kan je ook een (converteerbare) achtergestelde lening verstrekken. De businessangel stelt zijn netwerk ter beschikking en coacht je.

Specialisten in bedrijfsfinanciering

Bedrijfsfinancieringsspecialisten hebben een uitgebreid netwerk van financiers en bieden  financieringsoplossingen en begeleiding. Hieronder staan enkele bureaus:

Accountants

Een groot deel van ondernemers met een kredietbehoefte stapt naar zijn accountant. De accountant is bekend met de ins en outs van de onderneming. Houd er rekening mee dat niet ieder accountantskantoor gespecialiseerd is in bedrijfsfinanciering.

 • NBA: Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants
 • SRA: netwerkorganisatie van zelfstandige accountantskantoren in Nederland

Keurmerk voor adviseurs

De markt van financieel adviseurs is groot en de kwaliteit divers. De Stichting MKB Financiering komt daarom met het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB. Daarmee kunnen adviseurs zich onderscheiden. Het keurmerk is vanaf half juni 2021 van kracht.

Een adviseur met het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB:

 • heeft kennis van het aanbod in financiers
 • heeft kennis over het schrijven van financieringsaanvragen
 • handelt in het belang van de klant
 • is getoetst op integriteit

Zelf financiering aanvragen

Kies je ervoor om zelf financiering aan te vragen, dan moet je kunnen inschatten wat je financier wil weten, zegt Barry Baks. Hij is Adviseur Midden- en Kleinbedrijf bij ABN AMRO. “Een incomplete aanvraag is een reden voor afwijzing. Een ondernemer moet zich goed voorbereiden en vertrouwen uitstralen”, vertelt Baks. “Hij moet weten welke kosten er zijn en waar de opbrengsten vandaan komen. Als andere mensen vertrouwen in je hebben en jou een achtergestelde lening verstrekken, dan is dit voor ons een goed teken. We zullen dan sneller positief reageren op je financieringsaanvraag. Het is ook belangrijk dat een ondernemer zich aansprakelijk wil stellen en zelf ook risico neemt. De bank wil graag financieren maar dan wel samen met de ondernemer. Samen risico lopen. Zorg dus dat je zelf ook eigen geld hebt dat je in kunt brengen.” Huijgens vult aan dat de ondernemer duidelijk en helder moet omschrijven waar het geld voor nodig is en hoe hij het geld terug gaat betalen. “Een ondernemer moet cijfers aanleveren, inclusief toelichting en eigen analyse.”

Keurmerk Erkend MKB Financier

Zoek je zelf een financier, dan is belangrijk om te weten dat je deze partij kunt vertrouwen. Financiers met het Keurmerk Erkend MKB Financier houden zich aan een gedragscode en werken in het belang van de klant. Zij moeten zich bijvoorbeeld houden aan normen over voorlichting aan een ondernemer en de hoogte van financiering.

Meer weten over bedrijfsfinanciering? Download de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering.
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering