Bootstrapping, wat is dat?

Investeringen doen of een bedrijf starten zonder externe financiering te gebruiken of door zakelijke kosten en persoonlijke uitgaven te beperken. Dat is bootstrapping. Een soort 'roeien met de riemen die je hebt'. De term komt van het Engelse woord ‘bootstrap’, het leren lusje achter een laars dat het aantrekken vergemakkelijkt. Misschien past het bij uw manier van werken.

Strategie en toepassing

Bootstrapping kent twee kanten:

  • Het is een strategie om maximaal voordeel te halen uit beschikbare bronnen. Dit is vooral relevant voor startende ondernemers.
  • Het is een verzameling van methodes om kosten te besparen. Dit is vooral relevant voor ondernemers die hoge kosten maken of weinig financiële ruimte hebben.

Voordelen van bootstrapping

Bootstrapping heeft voor u een aantal voordelen:

  • Bootstrapping voorkomt hoge schulden voor u als (jonge) onderneming en beperkt uw rentekosten.
  • U behoudt zeggenschap over uw onderneming en aandelen.
  • Bootstrapping kan uw ondernemerscompetenties stimuleren omdat uw strategische relaties aangaat en omdat u ervaring krijgt met nieuwe kanten van ondernemerschap.
  • Bootstrapping kan uw kredietwaardigheid vergroten omdat u zonder schulden uw onderneming ontwikkelt.

Nadelen van bootstrapping

Er kleven echter ook risico’s aan bootstrapping. Het belangrijkste risico is dat de duur van bootstrapping een negatieve invloed heeft op de levensverwachting van uw onderneming. Hoe langer u gebruik maakt van bootstrappingsmethoden om uw onderneming te financieren, hoe kleiner de overlevingskansen worden. Dit heeft een aantal redenen.

  • Langdurige bootstrapping zorgt ervoor dat uw onderneming niet in staat is grote investeringen te doen, waardoor u niet of niet op tijd reageert op de kansen die zich voordoen.
  • Langdurige bootstrapping maakt het voor u lastiger om weerbaar te zijn in tegenspoed of in onvoorziene omstandigheden. Dat komt omdat u veel bootstrappingsmiddelen maar een paar keer of tot een bepaalde tijd in kunt zetten.
  • U moet met uw onderneming soms snelheid kunnen maken. Bijvoorbeeld om een kans te pakken of bedreiging te verhelpen. Dit bereikt u alleen met investeringen of verhoging van de kosten. Bijvoorbeeld voor inzet van personeel.

Checklist

Wilt u zelf bootstrapping toepassen? Gebruik dan de Checklist Bootstrapping en ga na wat voor u de mogelijkheden zijn.

Contact over bootstrapping

Meer weten over bootstrapping of heeft u een vraag over financiering en geldzaken? Bel dan met een adviseur van de KvK-Financieringsdesk: 0800 - 1014.

Meer informatie

Alternatieve financieringsvormen

Selecteer uw financieringsvorm

Tien manieren waarop u bij de overheid aanklopt voor financiering van startup of scaleup

Heeft deze informatie je geholpen?