Financiering & geldzaken

Financieringsvormen voor zzp'ers

Voor je bedrijf heb je een auto of bestelbus, een laptop, een telefoon, gereedschap of andere bedrijfsmiddelen. En je wilt ook budget voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en je pensioen. Met je eigen (spaar)geld en vanuit je omzet kan je al veel betalen. Heb je toch extra geld nodig? Kijk dan hier welke financieringsvorm jou verder helpt.

Met 5.000 tot maximaal 50.000 euro kan je verder met ondernemen. Hier staan financieringsvormen op een rij waarmee je bedrijfsmiddelen en werkkapitaal snel en eenvoudig kunt financieren. Werkkapitaal geeft je financiële ruimte als je tijdelijk meer uitgaven dan inkomsten hebt in je bedrijf. Geld lenen kost geld. Begin daarom binnen je bedrijf.

Intern en dichtbij

Organiseer eerst binnen je bedrijf financiële ruimte. Wees alert op belasting aftrekken. Zo kan je bijvoorbeeld investeringsaftrek toepassen als je bedrijfsmiddelen koopt. En laat je klanten (debiteuren) sneller betalen. Via bootstrapping gebruik je beschikbare bronnen optimaal en houd je tegelijk je kosten laag. Zo verminder je je externe financieringsbehoefte. Voordat je commerciële aanbieders inschakelt, kan je overwegen je familie of vrienden te laten investeren. Kijk bij de keuze van een financier naar rente, looptijd en afsluitkosten.

Klein Krediet Corona

Voor kleine bedrijven is er een nieuwe overbruggingskredietregeling het Klein Krediet Corona (KKC). Het is een lening tussen de 10.000 en 50.000 euro met 95% staatsgarantie. Je minimale omzet moet 50.000 euro zijn. Geaccrediteerde (toegelaten) financiers kunnen ondernemers financieren met een KKC - overbruggingskrediet. Meer over de aanvraagprocedure en de voorwaarden lees je hier.

Leverancierskrediet

Heb je een laptop of telefoon nodig? Dan kan de leverancier je vaak een krediet verlenen. Kopen op afbetaling kost uiteraard extra geld. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een smartphone combineert de leverancier de afbetaling met het abonnement in het maandelijkse bedrag.

Microkrediet

Een microkrediet is een lening tot maximaal 50.000 euro. Deze gebruik je vooral voor investeringen in bedrijfsmiddelen en/of een voorraad van producten. De looptijd ligt tussen de 1 en 10 jaar. Je betaalt elke maand een deel van je lening terug plus rente.

Flitskrediet

Snel online geld lenen vanaf 5.000 tot 50.000 euro (of hoger) met een korte looptijd. Dat zijn kenmerken van een zakelijk flitskrediet. Hiervoor kun je terecht bij speciale kredietplatformen voor zzp’ers en mkb’ers. Het risico en de snelheid bepalen de hoogte van de kosten.

Factoring

Bij factoring of debiteurenfinanciering levert een bank of factoringbedrijf je een krediet of schiet een factuur grotendeels voor. Factoring kan je inzetten voor facturen tussen ondernemers onderling vanaf 1.000 euro. Voor facturen aan consumenten is factoring niet beschikbaar.

Leasing

Met leasing financier je bedrijfsmiddelen. Bijvoorbeeld een personenauto, bestelbus, machine of computer. Je hebt verschillende vormen van leasing. Bij financial lease sluit je een lening af. Je bent eigenaar van bijvoorbeeld een auto en betaalt de financiering in termijnen terug. Je draagt ook het economisch risico. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar. Je huurt als het ware een object. Voor zzp’ers is private lease voor je auto ook een alternatief.

Meer te kiezen

Ontdek in het overzicht meer financieringsmogelijkheden.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage