Fintech schittert in geldzaken

Fintech-expert Don Ginsel vertelt over de schitterende kansen om je geldzaken nog sneller en gemakkelijker te regelen met hulp van financiële technologie. De ontwikkelingen daarvan vliegen in een rap tempo omhoog.

Dat biedt mogelijkheden voor consumenten en ondernemers. Door toepassing van technologie ontstaan nieuwe financiële producten: van betalen en administreren tot sparen en financieren. "Ondernemers kunnen profiteren van nieuwe oplossingen in financiële dienstverlening die gedreven worden door fintech", zegt Don Ginsel, oprichter en directeur van Holland Fintech: "Daarmee word je veel werk uit handen genomen en ontstaat enorm veel gebruiksgemak", licht hij toe. Zowel nieuwe als bestaande spelers bieden deze vernieuwende producten aan. We noemen dit financiële technologie, kortweg fintech. Fintech is de verandering van financiële dienstverlening door digitalisering waarbij de gebruiker centraal staat.

Koppeling en integratie van financiële data

"In eerste instantie merk je dat ondernemers financiële diensten aan hun administratie toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld cloud-boekhoudsoftware koppelen aan financiers, facturatieprogramma’s en andere software die jouw onderneming van dienst zijn. Dat zorgt voor meer gebruiksgemak. En al die kopplingen zorgen direct voor veel meer data en daarmee inzicht in hoe je bedrijf het doet. Je bent veel meer in control" stelt Ginsel.

Oplossingen die voorheen niet bestonden

"Veel ondernemers hebben op dit moment moeite om bepaalde voorzieningen te treffen of risico’s af te dekken, bijvoorbeeld pensioen of arbeidsongeschiktheid. Daarvoor waren in het verleden vooral hele dure oplossingen, die daarmee buiten bereik lagen. Maar ook op die vlakken wordt flink geïnnoveerd. Er komen steeds meer oplossingen beschikbaar die ook beter betaalbaar zijn."

Dagelijks inzicht in waar je financieel staat

"Fintech gebruiken, betekent dat je je financiële positie dagelijks kunt monitoren. Het helpt je bij het nemen van financiële beslissingen. Tot nu toe was dat altijd erg ingewikkeld omdat je veel informatie in moest voeren voordat je er iets uit terugkreeg. Technologisch zijn we nu zo ver dat je vanuit je administratie en boekhouding informatie kunt ophalen zodat je direct ziet waar je financieel staat. Je kunt het koppelen met potentiële oplossingen voor investeren, pensioen, sparen of lenen die voor jou belangrijk zijn."

Waarde voor je klanten

"Heel veel financiële dienstverlening gaat over informatie-uitwisseling en is daarom sterk gelinkt aan hoe je communiceert met je klanten en leveranciers. Ga bijvoorbeeld over op digitaal factureren. Dat vergroot het gebruiksgemak voor je klanten. En omdat je de informatiestromen een stuk beter in beeld hebt, kun je die data ook delen met je klanten of er producten aan koppelen. Er ontstaan kansen om samen met klanten en leveranciers te kijken naar de beste financiële diensten."

Fysieke winkel online

"Ondernemers met een fysieke winkel kunnen bijna niet meer zonder online aanwezigheid. Veel zoektochten naar producten beginnen online op het web en niet meer in een fysieke winkel. Dus ook als je een fysieke winkel hebt, moet je ook iets doen met een online omgeving. Vroeger was dat bij wijze van spreken een digitaal uithangbord. Nu is online steeds meer een 'echte' winkel die veel meer bereik geeft en waarvan de administratie gekoppeld is aan de administratie van de fysieke winkel. Verkoop je online een product? Dan weet je in de winkel ook meteen de actuele voorraad. Tegelijk krijg je meer zicht op hoe jouw klanten zich online en in de winkel gedragen", stipt Ginsel nog eens aan.

Meer over geldzaken en data

Kansen met big data

Alles over financiering en geldzaken

Heb je een vraag over financiering of geldzaken?

Neem contact op met de KVK Financieringsdesk

Bel gratis 0800 10 14
  • Onafhankelijk persoonlijk advies

  • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

  • Iedere werkdag gratis bereikbaar

InfoPage