Fintech kansen voor het mkb

Nieuwe technologische toepassingen in de financiële wereld bieden kansen om je geldzaken sneller en gemakkelijker te regelen. Kijk welke diensten voor jouw bedrijf interessant zijn.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Fintech is een samenstelling van twee woorden: 'financial' en 'technology'. Fintechbedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Welke vorm van fintech past bij jouw bedrijf?

Maak gebruik van clouddiensten

Clouddiensten zijn 24/7 bereikbaar met een internetverbinding. Zo profiteren ondernemers van gebruiksvriendelijke software tegen relatief lage kosten. Deze software is toegankelijk voor het grote publiek en dat levert schaalvoordelen op. De clouddiensten profiteren op hun beurt weer van het bundelen van data die zij verzamelen. Dit biedt de mogelijkheid tot uitgebreide analyses van en inzichten in ondernemingen. Populaire cloudtoepassingen zijn bijvoorbeeld programma’s voor factureren, administratie en backups.

De voordelen van een online boekhoudprogramma

Met regelmatige back-ups staat je hele administratie stipt op tijd in de cloud. Van daaruit zijn er koppelingen met andere systemen en programma’s mogelijk. Dat bespaart je tijd. Ingebouwde programma’s filteren de fouten uit en je krijgt hulp op afstand. Een boekhoudprogramma heeft een koppeling met een online bankierenomgeving van je bank. Het programma controleert automatisch of een bepaalde factuur al is betaald. Zo niet, dan kan het programma een herinnering sturen naar je klant.

Crowdfunding: de macht van de massa

Crowdfunding is inmiddels uitgegroeid tot een populaire methode voor de financiering van ondernemingen, vooral in de beginfase. Via een crowdfundingplatform kan een ondernemer financiering ontvangen van een groot aantal informele investeerders. In 2022 is in Nederland ongeveer 1,08 miljard euro opgehaald via crowdfundingplatforms. Dat is 48% meer dan in 2021 toen 730 miljoen euro werd opgehaald. In 2022 haalden ondernemingen 972 miljoen euro op via crowdfunding met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 350.000 euro. De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening (bron: crowdfundingcijfers.nl).

Niet meer wachten op betaling

Slecht betalende klanten zorgen voor stress en financiële ellende. Als je klanten niet betalen vormt dit een groot risico voor de continuïteit van je onderneming. Heb je het geld van je klanten nodig? Dan kun je een bedrijf inschakelen dat cash-vooruitbetalingen uitvoert. Door deze dienst kun je gemakkelijker werkkapitaal houden.

Flexibele en snelle leningen

Fintech zie je ook terug bij het aanvragen van een lening. Het gebruikelijke papierwerk neemt veel tijd in beslag. Door standaardisering van de financieringsaanvraag kost aanvragen minder tijd. Leenplatformen schatten met slimme data-analyse je kredietwaardigheid en je risicoprofiel in. Vaak gebeurt dit proces met je zakelijke bankafschriften. Met digitale hulpmiddelen stuur je die informatie direct naar meer aanbieders van een flitskrediet.

Online betalen is de toekomst

Consumenten kopen steeds meer via online-kanalen. Ze betalen steeds minder via de traditionele contante betalingen en pintransacties. Voor kleine ondernemers zijn er veel fintech-bedrijven die digitale betaaldiensten leveren. Bijvoorbeeld iDeal, PayPal, Adyen, Molly en Transferwise. Het bespaart administratieve handelingen, verhoogt de conversie, is gebruiksvriendelijk voor de klant en levert bruikbare data op.

Betalen met crypto's

Bedrijven die online crypto's accepteren, zoals bitcoins, werken met een betalingsverwerker als Coinbase of Bitpay. Zij ontvangen de crypto's in hun wallet. Van daaruit zetten zij de valuta om naar een fiatgeld, zoals de euro. Je kunt betalingen met cryptomunten ook direct omzetten naar euro’s en automatisch over laten maken naar de bankrekening van je bedrijf. Op deze manier loop je geen koersrisico.