Financiering & geldzaken

Fintech: kansen voor het mkb

Nieuwe technologische toepassingen in de financiële wereld bieden kansen om jouw geldzaken sneller en gemakkelijker te regelen. Kijk wat voor jouw bedrijf interessant is.

Fintech is een samenstelling van 2 woorden: 'financial' en 'technology'. Fintechbedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Welke toepassing van fintech past bij jouw bedrijf?

Maak gebruik van cloud-diensten

Dankzij cloud-diensten (24/7 bereikbaar met een internetverbinding) kunnen ondernemers profiteren van gebruiksvriendelijke software, tegen relatief lage kosten. Dat kan omdat deze software toegankelijk is voor het grote publiek, waardoor schaalvoordelen mogelijk zijn. Deze cloud-diensten profiteren op hun beurt weer van de bundeling van data die zij verzamelen. Dit biedt de mogelijkheid tot uitgebreide analyses en inzichten in de onderneming. Populaire cloud-toepassingen zijn bijvoorbeeld programma’s voor factureren en administratie.

De voordelen van een online boekhoudprogramma

Met regelmatige backups staat je hele administratie stipt op tijd in de cloud. Van daaruit zijn er koppelingen met andere systemen en programma’s mogelijk. Dat levert je door de vergaande automatisering tijdsbesparing op. De ingebouwde foutprogramma’s filteren de onjuistheden weg en ook krijg je hulp op afstand. Een voorbeeld van tijdbesparing die je behaalt met een boekhoudprogramma is bijv. de koppeling met een online bankieren omgeving en de factuurbetalingstatus controle. Het programma controleert automatisch of een bepaalde factuur reeds voldaan is. Zo niet, dan kan het programma, na een vooraf ingesteld aantal dagen, een herinnering sturen naar je klant.

Crowdfunding: de macht van de massa

Crowdfunding is inmiddels uitgegroeid tot een populaire methode voor de financiering van ondernemingen, vooral in de beginfase. Via een crowdfundingplatform kan een ondernemer financiering ontvangen van een groot aantal informele investeerders. In 2017 is in Nederland ongeveer 223 miljoen euro aan leningen verstrekt via crowdfundingplatforms. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Niet meer wachten op betaling

Van de Nederlandse ondernemers heeft 75 procent te maken met slecht betalende klanten. Het uitblijven van betalingen vormt een groot risico voor de continuïteit van de onderneming. Diverse partijen bieden een uitkomst door cash-vooruitbetalingen te verrichten aan bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven te wachten tot het einde van het betalingstermijn. Door deze diensten te gebruiken, kunnen bedrijven gemakkelijker werkkapitaal krijgen.

Flexibele en snelle leningen

Uit onderzoek blijkt dat kleine ondernemers alleen al 25 uur kwijt zijn met het invullen van papierwerk als zij op zoek zijn naar financiering. Door standaardisering van de financieringsaanvraag wordt dit veel minder. Leenplatformen schatten op basis van slimme data-analyse de kredietwaardigheid en het risicoprofiel in. Vaak gebeurt dit proces met je zakelijke bankafschriften. Met digitale hulpmiddelen stuur je die informatie direct naar meerdere aanbieders van een flitskrediet.

Online betalen is de toekomst

Steeds meer aankopen vinden plaats via online-kanalen waardoor consumenten afscheid nemen van de traditionele contante betalingen en pintransacties. Voor de kleine ondernemer zijn er tal van fintech-bedrijven die digitale betaaldiensten leveren, bijvoorbeeld iDeal, PayPal, Adyen, Molly en Transferwise. Het bespaart administratieve handelingen, verhoogt de conversie, is gebruiksvriendelijk voor de klant en levert bruikbare data op.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.

Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage