Fintech: organiseer uw geldzaken gemakkelijker en sneller

De financiële sector ontwikkelt zich in rap tempo. Dat biedt kansen voor consumenten én ondernemers. Door toepassing van technologie ontstaan nieuwe financiële producten: van betalen en administreren tot sparen en financieren. Zowel nieuwe als bestaande spelers bieden deze producten aan. Wat is Fintech en welke kansen zijn er voor u?

Financiële technologie

Er zijn allerlei innovatieve financiële producten en diensten die de manier waarop we met geld omgaan, vereenvoudigen en versnellen. Dit heet ook wel ‘Fintech’. Een samentrekking van de Engelse woorden ‘financial’ en ‘technology’. Fintech kan slaan op een product of technologie, maar ook op een partij, de sector of de stroming in zijn geheel. Waar het om gaat is dat innovatieve startups, ict-bedrijven en bestaande financiële instellingen de eindgebruiker centraal stellen en hun dienstverlening digitaliseren. Dat zorgt voor nieuwe kansen voor u als ondernemer.

Kamer van Koophandel

Geldzaken sneller en gemakkelijker regelen met Fintech

Kansen voor het MKB

Fintech klinkt misschien als een ‘andere wereld’. Maar hoe vaak maakt u zelf al gebruik van contactloos betalen, iDeal of Paypal? Slechts drie voorbeelden. Inmiddels zijn er veel meer nieuwe mogelijkheden waarmee u met hulp van  nieuwe techniek uw geldzaken gemakkelijker en sneller organiseert. Bekijk welke kansen er voor u zijn.

Is het wel veilig?

Aan de nieuwe financiële diensten kleven ook risico’s. Daarom houden de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Bank (DNB) nauw toezicht op de financiële sector. Zij houden diverse registers bij van financiële dienstverleners waar zij toezicht op houden. Recent hebben zij een innovatiecentrum ingericht waar aanbieders van nieuwe financiële diensten met vragen over regelgeving en beleid terecht kunnen.

Toekomst en ambitie

Nederland wil zich duidelijker profileren als centrum van financiële vernieuwing om de kansen van Fintech nog beter te benutten. Daarom hebben de ministers van Financiën en Economische Zaken een speciale Fintech-ambassadeur aangesteld in de persoon van Willem Vermeend. Hij richt zich op kennisontwikkeling, innovatie, wet- en regelgeving en het Nederlandse en internationale financieringslandschap. Als ambassadeur vormt Vermeend een brug tussen de sector, overheid en toezichthouders.

Heeft u een vraag over financiering of uw geldzaken?

Neem contact op met de KvK-Financieringsdesk

Bel gratis 0800 - 1014
  • Onafhankelijk persoonlijk advies

  • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

  • Iedere werkdag gratis bereikbaar