Fintech: organiseer je geldzaken gemakkelijker en sneller

De financiële sector ontwikkelt zich in rap tempo. Dat biedt kansen voor consumenten én ondernemers. Door toepassing van technologie ontstaan nieuwe financiële producten: van betalen en administreren tot sparen en financieren. Zowel nieuwe als bestaande spelers bieden deze producten aan. Wat is fintech en welke kansen zijn er voor jou?

Financiële technologie

Er zijn allerlei innovatieve financiële producten en diensten die de manier waarop we met geld omgaan, vereenvoudigen en versnellen. Dit heet ook wel ‘Fintech’. Een samentrekking van de Engelse woorden ‘financial’ en ‘technology’. Fintech kan slaan op een product of technologie, maar ook op een partij, de sector of de stroming in zijn geheel. Waar het om gaat is dat innovatieve startups, ict-bedrijven en bestaande financiële instellingen de eindgebruiker centraal stellen en hun dienstverlening digitaliseren. Dat zorgt voor nieuwe kansen voor jou als ondernemer.

Kansen voor het mkb

Fintech klinkt misschien als een ‘andere wereld’. Maar hoe vaak maak je zelf al gebruik van contactloos betalen, iDeal of Paypal? Inmiddels zijn er veel meer nieuwe mogelijkheden waarmee je met hulp van nieuwe techniek je geldzaken gemakkelijker en sneller organiseert. Bekijk welke kansen er voor jou zijn.

Is het wel veilig?

Aan de nieuwe financiële diensten kleven ook risico’s. Daarom houden de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Bank (DNB) nauw toezicht op de financiële sector. Aanbieders van nieuwe financiële diensten kunnen met vragen terecht bij InnovationHub AFM & DNB.


Toekomst en ambitie

Nederland wil zich duidelijker profileren als centrum van financiële vernieuwing om de kansen van fintech nog beter te benutten. Daarom hebben de ministers van Financiën en Economische Zaken en Klimaat een speciale fintech-ambassadeur aangesteld in de persoon van Willem Vermeend. Hij richt zich op kennisontwikkeling, innovatie, wet- en regelgeving en het Nederlandse en internationale financieringslandschap. Vermeend is een 'brug' tussen de sector, overheid en toezichthouders.

Meer informatie

Fintech: kansen voor het mkb

Animatie over fintech

Interview over fintech

Heb je een vraag over financiering of geldzaken?

Neem contact op met de KVK Financieringsdesk

Bel gratis 0800 10 14
  • Onafhankelijk persoonlijk advies

  • Ruim 30 gespecialiseerde en ervaren adviseurs

  • Iedere werkdag gratis bereikbaar

Heeft deze informatie je geholpen?