Geldzaken voor starters

Auto van de zaak of privé?

Voor je onderneming heb je misschien een auto nodig. Die kun je op de zaak kopen of je kunt je privéauto zakelijk gebruiken. Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar en wat betekent het voor jou?

Podcast over (bestel)auto van de zaak

Moet de auto op de zaak? Of mag de auto op de zaak? Of mag dat juist niet? En, blijft elektrisch rijden aantrekkelijk? Sylvester Schenk geeft uitleg over de auto en bestelauto van de zaak in een podcast. Mr. Sylvester Schenk RB was van 1987 tot 2017 werkzaam in de fiscale adviespraktijk en sinds mei 2017 is hij directeur fiscale zaken bij de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs.

Deze podcast kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de podcast kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Zakelijk rijden en de inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting is je auto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als je:

  • ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
  • de auto gebruikt voor je onderneming
  • per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt

Aftrekbare autokosten

Is de auto van de zaak en dus ondernemersvermogen? Dan kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:

  • afschrijvingen
  • onderhoud
  • parkeerkosten
  • de verzekering
  • motorrijtuigenbelasting

Aanschafkosten

Koop je speciaal voor jouw bedrijf een auto? Dan mag je ook de aanschafkosten van de winst aftrekken. Niet in 1 keer, maar door afschrijven. Verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, trek je per jaar een deel van de aanschafkosten af.

Hoe werkt een leaseauto van de zaak?

Lease je zakelijk een auto? Afhankelijk van de leasevorm kun je kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Waardebepaling eigen auto

Heb je al een auto en ga je die voor je bedrijf gebruiken? Dan bepaal je de waarde van je de auto op het moment van zakelijk gebruik. Op deze waarde mag je afschrijven. De afschrijving en de eerder genoemde autokosten zijn aftrekbaar.

Bijtelling

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. Hoeveel je moet bijtellen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Je telt niet bij als je met een sluitende rittenadministratie kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Kiezen voor zakelijk of privé rijden

Rijd je privé meer dan 500 kilometer per jaar, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Je kiest éénmaal per auto. De keuze maak je bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na aanschaf.

Houd je de auto privé? Dan kun je geen autokosten aftrekken van de winst. Wel mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van de winst aftrekken. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant als je veel zakelijke kilometers rijdt.

Zakelijk rijden en btw

Ben je ondernemer voor de btw en mag jouw onderneming btw aftrekken? Dan mag je ook voor de btw kiezen of je de auto privé of zakelijk rijdt. Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag je aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet je bijbetalen.

Een auto op naam van de zaak zetten

Bij de aankoop van een auto moet je als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs van de auto op jouw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.

Wat betekent het voor jou?

Met onze tool kun je de autokosten berekenen van een auto van de zaak en een auto in privé en deze met elkaar vergelijken.

Bereken zelf

Auto deels van de zaak of helemaal ‘op de zaak zetten’? Je kunt ook kiezen voor het privé leasen van een auto.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage