Geldzaken voor starters

Auto van de zaak of privé?

Voor je onderneming heb je een auto nodig. Die kun je op de zaak zetten of je kunt je privéauto zakelijk gebruiken. Of kies je voor een bestelauto met grijs kenteken? Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar en wat betekent het voor jou?

Je rijdt zakelijke kilometers met je auto of bestelauto. Wat is slimmer, een auto van de zaak of privé? En wat is bijtelling en hoe werkt bijtelling? Hier moet je op letten.

Zakelijk rijden en inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting is je personenauto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als je:

 • ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of inkomsten uit overig werk hebt
 • de auto gebruikt voor je onderneming
 • per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt

Aftrekbare autokosten

Is de auto van de zaak en dus ondernemersvermogen? Dan kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:

 • afschrijvingen
 • onderhoud
 • parkeerkosten
 • de verzekering
 • motorrijtuigenbelasting

Aanschafkosten

Koop je speciaal voor jouw bedrijf een auto? Dan mag je ook de aanschafkosten van de winst aftrekken. Niet in één keer, maar door afschrijven. Verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, trek je per jaar een deel van de aanschafkosten af.

Op sommige auto’s, zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s, kun je milieu-investeringsaftrek krijgen.

Een leaseauto van de zaak

Lease je zakelijk een auto? Afhankelijk van de leasevorm kun je kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Waardebepaling eigen auto

Heb je al een auto en ga je die voor je bedrijf gebruiken? Dan bepaal je de waarde van je de auto op het moment van zakelijk gebruik. Op deze waarde mag je afschrijven. De afschrijving en de eerder genoemde autokosten zijn aftrekbaar.

Bijtelling

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. Hoeveel je moet bijtellen hangt af van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Je telt niet bij als je met een sluitende rittenadministratie kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Elektrisch rijden

Als je elektrisch rijdt, profiteer je in 2022 nog van een verlaagde bijtelling van 16% tot een maximumbedrag van 35.000 euro. Omdat elektrische auto’s steeds goedkoper worden en elektrisch rijden steeds meer de norm wordt, blijft deze gunstige regeling niet bestaan. Vanaf 2023 is het maximumbedrag voor bijtellingsvoordeel 30.000 euro. In 2026 betaal je de volledige bijtelling van 22%. Je kunt dan nog wel subsidie krijgen voor een elektrische auto via de MIA of VAMIL-regeling.

Elektrisch rijden is, naast de financiële voordelen, slim om te doen, omdat vanaf 2025 minimaal 30 Nederlandse steden uitstootvrije zones voor het stadsvervoer invoeren. Bestel- en vrachtwagens die CO2 uitstoten mogen dan de stad niet meer in.

Youngtimer regeling

Auto’s tussen de 15 en 25 jaar heten youngtimers. Het bijtellingspercentage voor een zakelijke youngtimer is 35%. De bijtelling bereken je volgens de youngtimerregeling over de dagwaarde van de auto, niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde. De dagwaarde kun je elk jaar opnieuw vaststellen.

Kiezen: zakelijk of privé rijden

Rijd je privé meer dan 500 kilometer per jaar, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Je kiest éénmaal per auto. De keuze maak je bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na de aanschaf.

Houd je de auto privé? Dan kun je geen autokosten aftrekken van de winst. Wel mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van de winst aftrekken. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant als je veel zakelijke kilometers rijdt.

Zakelijk rijden en btw

Ben je ondernemer voor de btw en mag jouw onderneming btw aftrekken? Dan mag je ook voor de btw kiezen of je de auto privé of zakelijk rijdt. Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag je aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet je bijbetalen.

Auto op naam van de zaak zetten

Bij de aankoop van een auto moet je als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs van de auto op jouw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.

Bereken je autokosten

Wil je weten wat zakelijk of privé rijden jou kost? Vul dan onze tool in. Daarmee bereken je de autokosten van een auto van de zaak en een auto in privé. De uitkomsten kun je eenvoudig met elkaar vergelijken.

Bereken zelf

Bestelauto en grijs kenteken

Je kunt ook kiezen voor een bestelauto met een grijs kenteken. Je betaalt daarvoor een lagere motorrijtuigenbelasting en krijgt door de ondernemersregeling een vrijstelling voor de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). De bestelauto moet wel aan een aantal eisen voldoen voordat het een grijs-kentekenauto is. Daaronder valt ook de inrichting van de bestelauto. Zo moet de auto vooral zijn ingericht voor goederenvervoer en mag de maximummassa 3.500 kilo zijn.

Ook moet je als ondernemer aan voorwaarden voldoen:

 • je bent ondernemer voor de omzetbelasting en hebt een btw-nummer
 • de bestelauto staat op jouw naam en jij bent de (rechts-)persoon aan wie het btw-nummer is toegekend
 • meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers rijd je voor je onderneming

Gebruik je de bestelauto alleen voor zakelijke ritten? Vul dan de verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je hoeft dan geen rittenadministratie meer bij te houden.

Investeringsaftrek

Koop je de bestelauto of sluit je een financial leasecontract? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Misschien kom je ook in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA)/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

Read this article in English

Auto deels van de zaak of helemaal ‘op de zaak zetten’? Je kunt ook kiezen voor het privé leasen van een auto.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage
Financiering