Geldzaken voor starters

Begrotingen maken

Bij de start van je bedrijf maak je begrotingen om zo een goed zicht te krijgen in je financiën. Als ondernemer staan je zakelijke financiën niet los van je bestaande privé-inkomsten en -uitgaven. Het is wel handig om een aparte zakelijke begroting en een privébegroting te maken. Zo krijg je goed inzicht in welke inkomsten en kosten waar thuis horen. Dit is een goed begin om de basis voor je geldzaken op orde te krijgen.

Als ondernemer kan je te maken krijgen met wisselende inkomsten. Een groot deel van je privé uitgaven ligt wél al vast. Maak daar een overzicht van in je privébegroting. Neem je huidige uitgaven als uitgangspunt. Dit geeft inzage in welk bedrag je als ondernemer moet verdienen om op dezelfde voet verder te leven, na de start van je onderneming.

Zakelijk financieel plan

De zakelijke begroting, of het zakelijk financieel plan, bestaat uit 4 deelbegrotingen:

  • De investeringsbegroting - Hierin zet je op een rij welke investeringen nodig zijn om je bedrijf te starten of draaiend te houden. De investeringsbegroting vormt samen met de financieringsbegroting de balans van je bedrijf.
  • De financieringsbegroting - Hierin werk je uit hoe je investeringen uit de investeringsbegroting gaat betalen.
  • De exploitatiebegroting - Hierin bereken je of je bedrijf rendabel is. Je maakt een inschatting van je omzet. Daarna bekijk je wat de kosten zijn om je bedrijf draaiende te houden. Zo bereken je of je winst of verlies gaat maken. De exploitatiebegroting heet ook wel resultatenbegroting of winst- en verliesrekening.
  • De liquiditeitsbegroting - Hierin staan de verwachte geldinkomsten en -uitgaven op een rij. Met deze begroting volg je het geld. Je begroot hoeveel geld er op je zakelijke bankrekening staat zodat je altijd weet of er genoeg geld is om je facturen te betalen.

Nut van een financieel plan

De 4 zakelijke begrotingen vormen samen met je privébegroting je financieel plan. In je financieel plan zet je op een rij wat je minimaal nodig hebt bij de start van je bedrijf. Welke investeringen ga je doen en financier je dit? Je maakt een inschatting of je bedrijf rendabel is. Welke omzet je verwacht en of je bedrijf winst of verlies maakt. Ook ga je na of er iedere maand voldoende geld op de bank staat. Een goed onderbouwd financieel plan helpt om je bedrijf succesvol te runnen. Jouw financiële plan is ook een middel om mogelijke financiers te overtuigen.

Maak je persoonlijke geldplan

Ondernemen brengt kansen en risico's met zich mee. Met het Geldplan ZZP van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beperk je jouw risico's en vergroot je de kans op succes. Beantwoord anoniem een aantal vragen over jouw situatie en lees in jouw persoonlijke geldplan hoe jij ervoor staat.

Read this article in English

Heb je geld nodig voor je bedrijf? Lees de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering

Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering