Geldzaken voor starters

Begrotingen maken

Bij de start van je bedrijf maak je begrotingen zodat je goed zicht hebt op je financiën. Je zakelijke financiën staan niet los van je bestaande privé-inkomsten en -uitgaven. Je maakt een zakelijke begroting en een privébegroting. Dan heb je de basis voor je geldzaken op orde.

Als ondernemer krijg je te maken met wisselende inkomsten. Een groot deel van je uitgaven ligt al vast. Maak daar een overzicht van in je privébegroting. Neem je huidige uitgaven als uitgangspunt. Dan weet je welk bedrag je nodig hebt om op dezelfde voet verder te leven als je een onderneming start.

Zakelijk financieel plan

De zakelijke begroting, of het zakelijk financieel plan, bestaat uit 4 deelbegrotingen:

  • De investeringsbegroting - Hierin zet je op een rij welke investeringen nodig zijn om je bedrijf te starten of draaiend te houden. De investeringsbegroting vormt samen met de financieringsbegroting de balans van je bedrijf.
  • De financieringsbegroting - Hierin werk je uit hoe je investeringen uit de investeringsbegroting gaat betalen.
  • De exploitatiebegroting - Hierin bereken je of je bedrijf rendabel is. Je maakt een inschatting van je omzet. Daarna bekijk je wat de kosten zijn om je bedrijf draaiende te houden. Zo bereken je of je winst of verlies gaat maken. De exploitatiebegroting heet ook wel resultatenbegroting of winst- en verliesrekening.
  • De liquiditeitsbegroting - Hierin staan de verwachte geldinkomsten en -uitgaven op een rij. Met deze begroting volg je het geld. Je begroot hoeveel geld er op je zakelijke bankrekening staat zodat je altijd weet of er genoeg geld is om je facturen te betalen.

Nut van een financieel plan

De 4 zakelijke begrotingen vormen samen met je privébegroting je financieel plan. In je financieel plan zet je op een rij wat je minimaal nodig hebt bij de start van je bedrijf. Welke investeringen je gaat doen en hoe je die financiert. Je maakt een inschatting of je bedrijf rendabel is. Welke omzet je verwacht en of je bedrijf winst of verlies maakt. Ook ga je na of er iedere maand voldoende geld op de bank staat. Een goed onderbouwd financieel plan helpt om je bedrijf succesvol te runnen. Met je plan overtuig je mogelijke financiers.

Maak je persoonlijke geldplan

Ondernemen brengt kansen en risico's met zich mee. Met het Geldplan ZZP van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) beperk je jouw risico's en vergroot je de kans op succes. Beantwoord anoniem een aantal vragen over jouw situatie en lees jouw persoonlijke geldplan.

Heb je geld nodig voor je bedrijf? Lees de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering

Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage