Geldzaken voor starters

Pensioen opbouwen

De meeste ondernemers bouwen niet automatisch pensioen op. Voor een financieel onbezorgde oude dag moet je zelf maatregelen nemen. Welke opties zijn er voor jouw pensioen?

De basisverzekering voor je pensioen is de Algemene Ouderdomswet (AOW). Iedereen die in Nederland woont of werkt is hiervoor automatisch verzekerd. Ook als je geen inkomen hebt, bouw je AOW op. De uitkering start in de maand nadat je jouw pensioenleeftijd hebt bereikt. Sinds 1 januari 2013 is deze AOW-leeftijd niet meer 65 jaar. In het pensioenakkoord heeft het kabinet afspraken gemaakt met werkgevers en werknemers over de pensioenleeftijd. De nieuwe regels voor pensioen gaan naar verwachting in vanaf 1 januari 2023. Dat is een jaar later dan gepland.

Pensioenleeftijd

In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden. In 2023 wordt dat 66 jaar en 10 maanden. Vanaf 2024 is de pensioenleeftijd 67 jaar en daarna wordt de pensioengerechtigde leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. Jouw AOW-leeftijd bereken je op www.svb.nl.

Aanvullende voorzieningen

De AOW-uitkering geeft je een basisinkomen zodra je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Een aanvulling op de AOW komt soms uit pensioenfondsen waaraan je verplicht deelneemt. En natuurlijk kun je ook zelf je pensioen regelen.

Pensioenfondsen soms verplicht

Ben je actief in een van de volgende beroepsgroepen of bedrijfstakken? Dan geldt ook voor jou als zelfstandig ondernemer een verplichte deelname aan de pensioenregeling. Je moet je zelf aanmelden voor deelname.

Zzp-pensioen

Als zzp'er kun je deelnemen aan speciale vrijwillige regelingen voor zzp-pensioen. Verschillende marktpartijen bieden deze regelingen aan.

Voortzetting pensioenregeling uit loondienst

Start je vanuit loondienst? Dan kun je soms de pensioenregeling van je 'oude' werkgever vrijwillig voortzetten. Je betaalt dan zelf de volledige pensioenpremie. Deze pensioenpremie is 10 jaar fiscaal aftrekbaar. Een aanvraag voor voortzetting kun je indienen zo lang je nog in dienst bent en onder de pensioenregeling valt. Voor meer informatie kun je terecht bij je voormalige werkgever of de pensioenuitvoerder.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR) gebruiken

Wil je een oudedagsvoorziening opbouwen zonder geld uit je onderneming te halen? Dan kun je een deel van de winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van de winst hoef je pas later belasting te betalen. Je kunt de fiscale oudedagsreserve omzetten in een lijfrente, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. Belastingheffing vindt dan plaats over de lijfrentetermijnen.

Voor de opbouw van een fiscale oudedagsreserve gelden voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je:

Lijfrente en banksparen

Je kunt je pensioen ook regelen met een lijfrente. Dan betaal je periodiek (bijvoorbeeld per maand) een bedrag (premie) of je stort een bedrag ineens (koopsom) bij een verzekeraar, een bank of een beleggingsinstelling (banksparen). Deze inleg is tot een bepaald bedrag aftrekbaar. Met de Rekenhulp Lijfrentepremie bereken je hoeveel je maximaal mag aftrekken. Over het geld dat je spaart in een lijfrente betaal je (nog) geen inkomstenbelasting of vermogensheffing.

Met de premies of de koopsom bouw je kapitaal op om straks een lijfrente te kopen. Er zijn verschillende soorten lijfrentes. Er zijn lijfrentes voor een bepaalde tijd, lijfrentes die eindigen bij jouw overlijden en lijfrentes die jouw nabestaanden krijgen als je overlijdt. Welke lijfrente voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke wensen en omstandigheden. Overleg hierover met een gespecialiseerd adviseur.

De uitkeringen uit de lijfrente worden belast in box 1 van de inkomstenbelasting. De verzekeraar, bank of beleggingsinstelling houdt deze belasting in bij de uitkeringen.

Zelf voor pensioen sparen

Je kunt ook privé sparen en beleggen voor je pensioen. Het vermogen dat je opbouwt is voor de inkomstenbelasting belast in box 3. Een deel van je vermogen is vrijgesteld van belasting. Dat is het heffingsvrij vermogen. Als je zelf spaart, staat jouw geld niet vast. Je kunt er mee doen wat je wilt.

Je pensioen berekenen

Wil je weten hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd? Mijnpensioenoverzicht.nl geeft inzicht in jouw AOW en opgebouwde pensioenen bij je voormalige werkgever(s). Je kunt inloggen met DigiD. Deze website haalt de informatie op van bijna alle pensioenfondsen. Het pensioen dat je als zelfstandige opbouwt, staat er niet op (tenzij je door beroepsgroep of bedrijfstak een verplichte pensioenvoorziening hebt).

Kom je financieel uit?

Of je na jouw pensioen financieel uitkomt, hangt naast de bedragen ook af van je wensen en plannen. Het stappenplan van Nibud geeft inzicht. Je kunt daar ook voor jouw situatie berekenen hoeveel je nu opzij moet zetten om een eventueel tekort op te vullen.

Wil je pensioen opbouwen? Alles over wat je moet regelen vind je op het Ondernemersplein.

Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage
Financiering