Gespot in april: van meer ondernemers in geldnood tot cryptocriminelen

Onze selectie van nieuwsberichten over geldzaken en financiering in april: Meer ondernemers in geldnood, cryptocriminelen cashen 660 miljoen, Nederlanders worstelen met administratie, liefde maakt blind voor financiële risico’s en een Thais bedrijf verhuurt bruidsschat aan arme stelletjes die stapels contant geld op bruiloft willen tonen.

1. Meer ondernemers in geldnood ondanks economische meewind

Hoewel de economie groeit, is het aantal zelfstandige ondernemers met geldproblemen in het eerste kwartaal van 2018 toegenomen. Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Een kwartaal eerder in 2017 steeg het aantal zelfstandige ondernemers dat een beroep deed op bijstandsverlening al met 15%. Die stijging zet in het eerste kwartaal door met ruim 3%. Daarmee is een duidelijke trendbreuk zichtbaar: sinds 2013 daalde het aantal ondernemers met geldproblemen geleidelijk.

'Het is een misvatting dat uitval vooral voorkomt bij mensen die nog geen jaar ondernemen. Dat is eigenlijk maar een klein percentage. Het grootste deel van de ondernemers die uitvallen, ondernemen al tussen de vijf tot tien jaar. Het zijn echt gevestigde ondernemers, die zichzelf de afgelopen jaren een beetje hebben verwaarloosd', zegt IMK-directeur Han Dieperink op BNR Nieuwsradio.

Financiële problemen

Oplossingen voor bedrijf, klanten of personeel

2. Cryptocriminelen cashen 660 miljoen

Knap werk van de oprichters van het Vietnamese Modern Tech, zo meldt Sprout. Met twee ICO's (initial coin offering) haalden ze 660 miljoen dollar op bij meer dan 32.000 investeerders en verdwenen daarna met het geld van de radar. Modern Tech is gevestigd in hoofdstad Ho Chi Minh. De handel in cryptomunten is in Vietnam niet gereguleerd. De eerste munt, Pincoin, werd al snel gevolgd door een tweede: iFan, een munt waarmee artiesten en hun fans onderling zouden kunnen afrekenen. Investeerders werd een rendement van 48% per maand beloofd, plus een bonus bij het aandragen van nieuwe beleggers. Al snel stopten de echte betalingen en werden deelnemers alleen nog in virtuele munten uitbetaald.

Cryptocurrency

Wat is cryptocurrency en hoe werkt het?

3. 40% van de Nederlanders worstelt met administratie

Het Nibud meldt dat minstens 40% van de Nederlanders worstelt met de financiële administratie. De ene rekening komt per e-mail binnen, de andere staat in de mijn-omgeving en de volgende wordt automatisch afgeschreven. Het overzicht bewaren is voor minstens 40% van de Nederlanders lastig. Zij hebben hierdoor vaker betalingsachterstanden en staan vaker rood dan mensen die hun administratie volledig op orde hebben. Dit blijkt uit het Nibud-rapport ‘Financiële administratie in een digitaal tijdperk’. Zowel jong als oud heeft moeite met het op orde houden van de administratie. Het Nibud onderscheidt twee risicogroepen: de 18 tot 35-jarigen (34% van de Nederlanders van 18 tot 64 jaar) en de niet-digitaal vaardigen (minstens 1 op de 5 volwassenen).

Geldboek voor Ondernemers

Het Geldboek voor Ondernemers biedt informatie over de financiële kant van het van het ondernemerschap: bedrijfskosten, belastingen, financiering vinden, administratie én tips om financiële problemen te voorkomen.

Je administratie op orde met het gratis Geldboek voor ondernemers

4. Liefde maakt blind voor financiële risico’s

Ruim 50% van de samenwonende stellen heeft geen samenlevingscontract. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Hierdoor lopen de stellen een verhoogd risico op financiële problemen. Tijdens het samenwonen worden veel keuzes gemaakt die invloed hebben op de gezamenlijke financiële situatie, toch maken veel mensen hier geen afspraken over.

De meeste samenwonenden geven aan wél bekend te zijn met de financiële risico’s van het ongehuwd, of zonder een geregistreerd partnerschap, samenwonen. Het meest bekend is men met een (mogelijk) lastige verdeling van ieders vermogen, mochten de partners uit elkaar gaan (97%). De mate waarin mensen zijn voorbereid verschilt sterk per financieel risico.

Kinderen, koophuis en pensioen

Bijna iedereen met kinderen zorgt voor gezamenlijk gezag, terwijl slechts 30% van de samenwonenden met een koophuis maatregelen neemt voor een eerlijke verdeling van het koophuis bij een scheiding. Aanmelden bij een pensioenuitvoerder gaat bij samenwoners niet vanzelf. Zij moeten elkaar actief als partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder om eventueel recht te hebben op partnerpensioen bij overlijden. Wie dat pas doet bij overlijden, is te laat. Vaak stelt de pensioenuitvoerder als voorwaarde dat de samenwoners een notariële samenlevingsovereenkomst moeten hebben.

Financiële aansprakelijkheid en pensioen

Verlaag je financiële aansprakelijkheid

Check je pensioenvoorziening


En dan nog dit…

5. Thais bedrijf verhuurt bruidsschat aan arme stelletjes die stapels contant geld op bruiloft willen tonen

Website Olleke Bolleke in Thailand meldt een nieuwe bruiloftsservice voor aspirant huwelijksparen, als zij zich geen bruidsschat kunnen veroorloven en niet hun gezicht ten overstaan van de bruiloftsgasten willen verliezen. In Thailand is de bruidsschat een integraal onderdeel van een Thaise bruiloft en een manier voor koppels om hun families te eren. Omdat niet iedereen zich dat kan veroorloven, heeft een Thais echtpaar een bedrijf opgericht dat geld, goud en een Mercedes aan koppels verhuurt. Zodat ze zich tegenover hun gasten en familie kunnen tonen als aspirant bruidsparen, die goed in de slappe was zitten. 'Onze service helpt de mooiste dag van hun leven helemaal perfect te zijn. Onze klanten kunnen tot 10 miljoen Baht (250.000 euro) in contanten en goud tot een maximum van 1500 gram huren.' 

Tijdelijk geld lenen voor dagelijkse bedrijfsvoering

Een kortlopende zakelijke lening nodig? Bekijk de mogelijkheden

Heeft deze informatie je geholpen?