Gespot in augustus: van snelle Zeeuwse betalers tot geld op de muur

Onze selectie van nieuwsberichten over geldzaken en financiering in augustus: de snelste betalers komen uit de horeca en uit Zeeland, een nieuw pensioenvoorstel, fintechbedrijven zijn hot, hongerige mobiele trojans en geld op de muur.

1. Bedrijven betalen rekening steeds sneller

Volgens de Barometer Betaalgedrag van Graydon is de gemiddelde betaaltermijn tussen ondernemers dit jaar teruggelopen naar net onder de 40 dagen. Dat is een halve dag sneller dan in 2017. In de horeca wordt een factuur het snelst betaald, gemiddeld na 39,5 dag. Het langst moet je wachten op betaling van klanten in de transport en logistiek: 45 dagen. Zeeuwse bedrijven betalen sneller dan gemiddeld, bedrijven in Flevoland juist het traagst.

Wat als jouw klant niet op tijd betaalt?

Klant betaalt factuur niet

2. Sparen voor een hogere AOW

Iedereen die werkt moet de mogelijkheid krijgen om voor extra AOW te sparen. Door maandelijks een bepaald bedrag opzij te zetten, ontvang je later een hogere AOW-uitkering. De Telegraaf presenteert dit plan van zzp-organisatie Zelfstandigen Bouw, een hoogleraar internationaal pensioenrecht en een pensioenconsultant. Volgens de initiatiefnemers is deze nieuwe invalshoek betaalbaar en zonder beleggingsrisico. Het kan aan het einde van de rit wel een lager pensioen opleveren dan wanneer je door een pensioenfonds laat beleggen. De experts presenteren hun plannen binnenkort aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Heb jij je pensioen al geregeld?

Pensioenvoorziening

3. Recordinvesteringen in fintech

‘Fintech’ is de aanduiding voor technologische vernieuwing in de financiële sector. Wereldwijd wordt fors in aanbieders van nieuwe financiële transactievormen geïnvesteerd, bericht KPMG in haar halfjaarlijkse Pulse of Fintech. Nieuwe wetgeving maakt de ontwikkeling van nieuwe vormen van financiële dienstverlening eenvoudiger. Daardoor ontstaan nieuwe bedrijven, maar ook de traditionele banken spelen op de nieuwe mogelijkheden in.

Wat weet jij over fintech?

Fintech: organiseer je geldzaken gemakkelijker en sneller

4. Mobiel bankieren bedreigd door trojans

Trojans voor mobiel bankieren veroverden in het tweede kwartaal van 2018 een prominente plek op de ranglijst van grootste cyberzorgen. Kaspersky Lab geeft aan dat deze malware wordt ontwikkeld om geld van bankrekeningen van mobiele gebruikers te stelen. Vermomd als legitieme app worden gebruikers verleid om de schadelijke software te installeren. Die legt zijn eigen interface over die van de bank-app. Zodra de gebruiker gegevens invoert, worden ze door de malware gestolen. Wil je besmetting voorkomen? Installeer dan alleen apps uit de officiële app-store en klik niet op links uit spam e-mails.

Hoe digitaal veilig is jouw bedrijf?

Een digitaal veilig bedrijf

en dan nog dit…

5. Help, mijn geld is kapot!

In het Financieel Dagblad vertelt geldexpert Rob Ruizendaal van De Nederlandsche Bank (DNB) over de raarste plekken waar mensen geld verstoppen. De magnetron is geen goed idee: na een rondrit in de magnetron blijft van een bankbiljet weinig meer dan het metalen stripje over. En begraven onder de grond levert beschimmelde bankbiljetten én vragen op waarom je het verstopte. Ruizendaal vertelt hoe nabestaanden soms bankbiljetten ontdekken: bij het opruimen van een tuinhuisje viel er veel geld uit oude tijdschriften die de container ingingen. En wat te denken van het huis waar de muren waren beplakt met bankbiljetten, met daaroverheen behangpapier? Ontdekt bij het opknappen van de woning, toen de bewoner naar een verzorgingstehuis ging. Als minimaal de helft van het biljet maar aaneengesloten intact is, kun je het omwisselen bij DNB in Amsterdam.

Ben je niet zo'n gelukkige vinder? Gebruik dan bootstrapping.

Bootstrapping, wat is dat?

Zit het geld echt vast in je bedrijf?

Creëer dan extra waarde met vaste klanten, een goede opdrachtenportefeuille of abonnementen. Dat betaalt zich uit bij de overdracht van je onderneming.

Bedrijf verkopen

Gespot in...

Hoe kwamen geldzaken en financiering de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?