Gespot in juni: WBSO, BBZ, kleuter breekt beeld

Onze selectie van nieuwsberichten over geldzaken en financiering in juni: Innovatieregeling WBSO is succesvol, in 2019 vervallen kleine pensioenen, compensatie voor mkb'ers met BBZ, zzp'ers sparen vaker voor arbeidsongeschiktheid, en: kleuter stoot beeld van sokkel; verzekeraar stuurt extreem hoge rekening.

1. Innovatieregeling WBSO succesvol voor mkb

Van de 21.265 Nederlandse ondernemers, die gebruikmaakten van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), is 97% mkb’er. Dat staat in het jaarverslag over 2017 op rijksoverheid.nl. Bedrijven hadden in 2017 een voordeel van 1,2 miljard euro dankzij deze regeling. Ondernemers kunnen hiermee meer onderzoek doen naar innovaties en ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

Verlagen loonkosten en uitgaven

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2017 werden 135.900 projecten toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat betekent circa 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in Research & Development. In 96% van de gevallen ging het om een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programma. In 4% van de projecten betrof het technisch-wetenschappelijk onderzoek. Het meest werd de regeling gebruikt door: Amsterdam (1.923 bedrijven), omgeving Eindhoven (1.726 bedrijven) en Utrecht (1.534 bedrijven). Bedrijven in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland geven het meeste uit aan R&D.

Innovatieregelingen voor het mkb

Verlaag je kosten met deze fiscale regelingen

2. Kleine pensioenen vervallen in 2019

Hele kleine pensioenen, van € 2 of minder bruto per jaar, vervallen vanaf 1 januari 2019, omdat de administratiekosten erg hoog zijn, meldt AM:WEB. Wie zo'n pensioen toch wil behouden, moet voor 1 januari 2019 contact opnemen met de pensioenuitvoerder voor de mogelijkheden.

Pensioenen samenvoegen

Kleine pensioenen, van meer dan € 2 en minder dan € 474,11 bruto per jaar, worden per 1 januari 2019 samengevoegd met het huidige pensioen. Mensen wisselen steeds vaker van baan en blijven korter bij één werkgever. Hierdoor bouwen werknemers meerdere kleine pensioenen op bij verschillende werkgevers en bij verschillende pensioenuitvoerders. Vaak worden deze kleine pensioenen afgekocht en horen ze niet meer bij het latere pensioen. Door deze kleine pensioenen samen te voegen bij het pensioen dat nu wordt opgebouwd, behouden werknemers hun pensioen.

Afkopen mag niet meer

Pensioenuitvoerders, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, mogen kleine pensioenen dus niet meer afkopen. Dat betekent dat zij deze kleine pensioenbedragen niet mogen uitbetalen aan iemand, die nog niet met pensioen is. N.B. Het ontvangen van een (groot) bedrag ineens, zoals bijvoorbeeld een afkoopuitkering, kan gevolgen hebben voor belastingen, toeslagen, AOW-partnertoeslag, een nabestaandenuitkering of een overbruggingsuitkering.

Hoe staat het met jouw pensioen?

Check de opties en je opgebouwde pensioen

3. Compensatieregeling voor mkb'ers met BBZ

Ondernemers die in de periode van 2014 tot en met 2016 een lening kregen via de regeling Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ), krijgen compensatie. Dit meldt nu.nl. De mkb'ers die in die periode een lening via BBZ kregen, moesten de lening toen nog bij hun loon optellen. Hierdoor moesten zij toeslagen terugbetalen, wat ondernemers in de problemen bracht. Sinds 2017 is het probleem opgelost, omdat de lening niet langer tot het inkomen wordt gerekend. Voor de compensatieregeling is 17 miljoen euro beschikbaar, kondigt staatssecretaris Menno Snel van Financiën aan.

BBZ is een tegemoetkoming voor ondernemers in (tijdelijke) financiële problemen. Ontvangers krijgen deze tegemoetkoming eerst in de vorm van een lening. Als zij niet de mogelijkheid hebben de lening terug te betalen wordt deze omgezet in een gift.

Wat te doen bij schulden?

Oplossingen voor mindere tijden

4. Zzp'ers sparen vaker voor arbeidsongeschiktheid

Zelfstandig ondernemers sparen steeds vaker geld op een eigen rekening om elkaar financieel te steunen bij arbeidsongeschiktheid, schrijft De Telegraaf. Zo kunnen zzp’ers alsnog rekenen op een uitkering als ze langdurig uit de roulatie zijn. Deze zogenaamde ’broodfondsen’ en andere opties vormen daarmee een alternatief voor de veelal dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Het aantal broodfondsen steeg de afgelopen jaren van 19 in 2012 naar 363 in 2018. In totaal zijn er 16.200 deelnemers, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Broodfonds. Zelfstandigen kunnen zich vrijwillig aanmelden bij zo’n fonds. Ze bepalen daarbij zelf wat hun maandelijkse inleg is. Afhankelijk van hun inleg, krijgen zij twee jaar lang een uitkering als ze langdurig ziek of arbeidsongeschikt raken.

Ziekte en dan...

Wat je zelf kunt regelen om een gat in inkomsten op te vangen

En dan nog dit...

5. Kleuter stoot beeld van sokkel; verzekeraar stuurt rekening van €114.000

De poging van een kleuter uit de Amerikaanse staat Kansas om een kunstsculptuur te knuffelen pakt duur uit voor zijn ouders, zo meldt AM:WEB. De buste viel van de sokkel waardoor het volgens de kunstenaar niet meer te repareren is. Namens de verzekeraar ontving de familie van de kleuter de rekening: $ 132.000 (bijna € 114.000).

De familie woonde vorige maand een huwelijksreceptie bij. De bewakingsbeelden laten zien dat het jongetje naar het beeld reikt. De sculptuur is echter niet berekend op de genegenheid en valt van zijn sokkel. Kunstenaar Bill Lyons, die twee jaar aan het beeld werkte, stelt dat het onherstelbaar beschadigd is. Een aantal dagen later krijgt de familie de rekening namens de verzekeringsmaatschappij. Of ze even $ 132.000 willen betalen, de prijs waarvoor het beeld te koop werd aangeboden. 'U bent verantwoordelijk voor het toezicht op een minderjarig kind … uw verzuim om toezicht te houden kan als nalatig worden beschouwd', zo stond in de brief. 'Ik was verrast, absoluut, zelfs beledigd om nalatig te worden genoemd,' zo vertelt de moeder van jongen. Volgens het lokale bestuur ging het om een beeld dat weliswaar slechts met clips aan een voetstuk was bevestigd, maar dat het niet was bedoeld voor interactie.

Beperk je bedrijfsrisico's

Welke verzekeringen heb je echt nodig voor je bedrijf?

Gespot in...

Hoe kwamen geldzaken en financiering de vorige maand in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?