Gespot in mei: startups, brokkenpiloten en betaalgedrag

Onze selectie van nieuwsberichten over geldzaken en financiering in mei: Meer geld opgehaald door startups, Nederlanders zijn brokkenpiloten, minder zzp'ers die zich verzekeren, lang wachten op betalingen en een stoffige vaas.

1. Nederlandse startups halen meer dan 100 miljoen euro op

Sprout meldt dat volgens berekeningen van StartupJuncture Nederlandse startups in het eerste kwartaal meer dan 100 miljoen euro groeigeld opgehaald hebben bij investeerders. 24 bedrijven zijn gefinancierd. Bedragen varieerden van een paar honderdduizend euro tot maximaal 30 miljoen. De site verklaart de data op basis van eigen onderzoek en openbare gegevens in Crunchbase. Het platform stelt dat er minder early stage- en informal-rondes zijn gedaan het afgelopen kwartaal ten opzichte van het jaar ervoor. In 2017 werd er voor een ruime 442 miljoen euro gespendeerd aan startups en scaleups.

Ontdek 10 manieren om bij de overheid aan te kloppen voor financiering van je startup of scaleup

2. Nederlanders zijn brokkenpiloten

Een botsing met een loslopend dier, geen voorrang verlenen, verkeerd inhalen. Iedereen die veel onderweg is, krijgt er vroeg of laat mee te maken: autoschade. Zo schrijft Eufin Financieel Nieuws via Auto Lease Wereld. Ongeacht of de schade wel of niet door eigen toedoen is ontstaan, het komt altijd ongelegen en kan voor veel ongemak zorgen. Autoverzekeraar Allsecur bestaat tien jaar en heeft de meest voorkomende geclaimde schades van het afgelopen decennium op een rijtje gezet. Dit is de top vijf: ruitschade; kop-staart botsing; braakschade; tegen stilstaand object gereden en parkeerschade.

Opvallend

Wat vooral opvalt aan de autoschades van de afgelopen tien jaar, is dat het aantal schades doordat er tegen een stilstaand object is aangereden alle jaren in de top blijft staan. Dit is bijzonder, want steeds meer auto’s zijn uitgerust met sensoren en automatische functies, zoals een parkeerhulp, Adaptive Cruise Control (ACC) of Lane Departure Warning System (LDWS), die helpen bij veilig autorijden. Toch blijken automobilisten nog veel afgeleid te zijn en brokken te maken.

Afleiding

Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur, licht toe: "Een korte afleiding achter het stuur kan al een ongeval veroorzaken. Ongeveer 68 procent van de ongelukken gebeurt doordat mensen afgeleid zijn in de auto. Denk aan bediening van auto-apparatuur, medepassagiers of de smartphone, waardoor je minder snel op onverwachte verkeerssituaties kunt reageren. Autobestuurders zijn tegenwoordig vaker afgeleid door binnenkomende e-mails, appjes en social media berichten. Hierdoor is er geen volledige focus op de weg en worden objecten of medeweggebruikers over het hoofd gezien, wat dus vaker schade veroorzaakt." Adams vervolgt: "Wat we nu al zien en wat in de toekomst alleen maar toe zal nemen, is een daling in het aantal autoschades door de geavanceerde technologieën in de auto. Daarentegen stijgt het gemiddelde schadebedrag. Het repareren van deze technische snufjes is namelijk duurder, waardoor het schadebedrag van de reparatie flink kan oplopen."

Risico voor je onderneming afdekken

3. Minder zzp'ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

In 2016 was 19 procent van de 895 duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) met een hoofdinkomen uit ondernemerschap verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In de jaren daarvoor is dit aandeel steeds gedaald. In 2011 betaalde nog ruim 23 procent van de zzp'ers premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Mkb'ers vaker verzekerd

Mkb-ondernemers met personeel verzekeren zich vaker tegen arbeidsongeschiktheid dan zzp’ers: in 2016 was 32,4 procent van de mkb'ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, ruim boven het aandeel verzekerde zzp'ers van 19 procent. Ook het aandeel zelfstandigen dat een lijfrentepremie betaalt als pensioenvoorziening daalde. In 2016 legde daarvoor 10 procent van de zzp'ers geld opzij, tegen 16,5 procent van de MKB'ers. In 2011 was dit nog respectievelijk 13,3 en 20,6 procent.

Bescherming tegen arbeidsongeschiktheid

Inkomen tijdens je pensioen

4. Nota's wereldwijd steeds langzamer betaald

'Alle' economische signalen staan op groen, maar het wereldwijde betaalgedrag verslechtert alleen maar. Zo meldt Brisk Magazine. De afgelopen vijf jaar duurde het gemiddeld 64 dagen voordat uitstaande nota's werden betaald. In 2017 is die termijn opgelopen tot 66 dagen. In 2018 komt daar nog een dag bij. Dit blijkt uit het rapport over betalingsgedag dat Euler Hermes onlangs publiceerde.

Nog steeds hoort Nederland tot de beste betalende landen, al zijn we wel uit de top drie gezakt. Volgens Euler Hermes is er in ons land een scherpe verslechtering gaande van het betaalgedrag in specifieke sectoren als telecom, technologie en support services. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland: "Er is sprake van een verslechtering, maar het belangrijkste is dat we nog in de wereldtop zitten. Dat is goed voor onze internationale handel. Met wanbetalers doet u liever geen zaken."

90 dagen wachten

Uit het rapport blijkt dat een op de vier bedrijven in 2017 90 dagen op hun geld moesten wachten. In opkomende landen gold dat voor een op drie bedrijven. Volgens Geeroms is het vooral oppassen in sectoren als elektronica, bouw en machinebouw. "Daar is 90 dagen niks bijzonders. Heel anders is dat in sectoren waar de business snel gaat. Denk aan transport en versgoed. Als u dagelijks bloemen of groente aan een veiling levert, dan moet u natuurlijk snel geld hebben, anders krijgt u het niet gefinancierd."

Tips voor je debiteurenbeheer

En dan nog dit…

5. Een oud lelijk muf ding

Een oud lelijk muf ding. Dat vond de 83-jarige Engelse Anne Beck van het erfstuk, een vaas die al jarenlang in de garage stof stond te vangen, zo meldt nu.nl. Doordat de vrouw op leeftijd ging verhuizen naar een zorghuis kon ze het erfstuk eindelijk verkopen aan een antiekzaak. Honderd euro vroeg ze ervoor. Totdat ze de waarde hoorde van de vaas, die een relikwie uit de Qing-dynastie bleek te zijn: 80.000 euro.

Informatie en tips voor het bepalen van een productprijs

Gespot in...

Hoe kwamen geldzaken en financiering de vorige maand in het nieuws? Lees het in:

InfoPage