Gespot in oktober: energiezuinig ondernemen, mkb-krediet en cryptomunten

Onze selectie van nieuwsberichten over financiering en geldzaken in oktober: Nu nog investeren om energiezuiniger te ondernemen, meer geld voor mkb-bedrijven en nieuwe cryptomunten in omloop.

1. Investeer dit jaar nog in energiezuinig bedrijfsmiddel

Het kabinet stelt voor om het aftrekpercentage voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2019 te verlagen van 54,5% naar 45%. De EIA is een extra aftrekpost van de investeringskosten op de fiscale winst bovenop de gebruikelijke afschrijving. Je komt hiervoor in aanmerking als jouw bedrijf investeert in een energiezuinig bedrijfsmiddel dat op de zogenaamde Energielijst staat. Je moet de EIA aanvragen binnen drie maanden na het verlenen van de investeringsopdracht. De EIA wordt voor een periode van 5 jaar voortgezet. Dit geldt overigens ook voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Bron: Accountant.nl.

Zelf meer energie besparen?

Starten met een duurzame bedrijfsvoering

2. Flink meer budget voor borgstelling mkb-kredieten

Steeds meer mkb-ondernemers vragen krediet aan via de regeling Borgstelling mkb-krediet. Bijvoorbeeld om te innoveren. In 2018 is daarvoor 600 miljoen euro beschikbaar, maar dat blijkt niet voldoende meldt Accountant.nl. Daarom wordt het subsidieplafond verhoogd naar 740 miljoen euro. De regeling Borgstelling mkb-kredieten is bedoeld om knelpunten bij de kredietverlening door particuliere kredietinstellingen (banken en kredietverstrekkers) aan mkb-ondernemingen te verminderen.

Geld nodig om te innoveren?

Financieringsvormen voor innovatie

3. Gedekte stablecoins werken ongeveer zoals het papiergeld van vroeger

Stablecoins rukken op in cryptoland. Dat constateert het beleggersplatform Finanzen.nl. Stablecoins zijn digitale valuta met een hoge(re) prijsstabiliteit dan andere digimunten. Het aantal actieve stablecoin-projecten is in de laatste twaalf tot achttien maanden flink toegenomen, zo blijkt uit data van cryptoplatform Blockchain. Tientallen projectteams gaan de komende weken en maanden nieuwe stablecoins introduceren. Wereldwijd zijn er nu zo’n 50 soorten in ontwikkeling.

Wil je beleggen in cryptovaluta?

Cryptovaluta een eerste kennismaking

4. Vijf miljard aan financieringen door Stichting MKB Financiering

De Stichting MKB Financiering meldt dat zij al 10 miljard euro (meer dan 100.000 leningen) aan financiering heeft verstrekt. 1 miljard daarvan was voor 5.000 Nederlandse mkb-bedrijven. Bij de stichting zijn tien financiers aangesloten. Zij zijn een van de grootste spelers op de alternatieve financieringsmarkt in Nederland. De komende 3 jaar verwachten zij nog eens 5 miljard euro aan het mkb in Nederland te verstrekken. Ze helpen daarmee minimaal 25.000 mkb-bedrijven financieel op weg.

Zelf op zoek naar alternatieve financiering?

Overzicht alternatieve finacieringsvormen

5. Leaserijders willen graag elektrisch rijden

Van de leaserijders verwacht 65 procent op een elektrische auto over te stappen. Veertig procent verwacht die overstap al binnen nu en drie jaar te maken. Veel werkgevers stimuleren duurzame mobiliteit door een groen mobiliteitsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer ALD Automotive onder ruim 750 leaserijders. Op dit moment rijdt nog maar vier procent van de respondenten een elektrische auto, maar een grote groep verwacht binnen drie jaar de overstap te maken naar elektrisch. Meer dan de helft (53 procent) van de leaserijders staat positief tot zeer positief tegenover elektrisch autorijden (Bron: Accountant.nl).

Betaal je ook liever voor gebruik in plaats van bezit?

Alles over leasing op een rij

En dan dit...

6. 'Vergeten' bank verrast failliet bedrijf met schadevergoeding

Detachering Beheer uit Apeldoorn was al lang en breed bankroet. En omdat er geen geld meer aan zat te komen, was het faillissement zelfs al beëindigd. Maar, voor de schuldeisers van het bedrijf is nu een onverwachte meevaller. Een al lang vergeten bank keert alsnog een half miljoen euro uit. Dat meldt dagblad De Stentor.

Eis tijdig je vordering op van schuldeisers bij een faillissement

Rangorde van schuldeisers

Gespot in...

Hoe kwamen geldzaken en financiering de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?