Gespot in september: freelancers doen het goed, scheurtjes in economische groei en fintech

September was de maand van Prinsjesdag. Ondernemers kregen een glimp van de plannen die het kabinet voor hen in petto heeft. Maar er was meer nieuws: het gaat goed met de freelancer, er verschijnen scheurtjes in de economische groei, er is een nieuwe beurs voor het mkb, fintech in de praktijk en een hoe een rat je beursval kan veroorzaken. Deze selectie maakte KVK speciaal voor jou.

1. Gemiddelde zzp'er is vermogende burger

De gemiddelde zzp'er valt onder de categorie 'vermogende' burger. Dat concludeert ZZP Barometer uit een onderzoek onder 975 zzp'ers. Waar de gemiddelde Nederlander zo'n 22.000 euro op de bank heeft staan, heeft een zzp'er gemiddeld 33.892 euro spaargeld. Dit is ook wel nodig omdat zzp'ers over het algemeen financieel meer risico lopen.

Wat heb jij geregeld voor later?

Zzp'er en pensioen

2. Groei economie over hoogtepunt heen

Verschillende partijen geven signalen af dat de economische groei van de afgelopen jaren niet onverminderd doorzet. Onderzoeksbureau Altradius ziet dat het aantal Nederlandse faillissementen op het laagste niveau is in tien jaar. Dit is op zich goed nieuws. Voor 2019 voorzien ze echter een lagere economische groei, meer inflatie en minder koopkracht. Ook de economen van de Rabobank becijferen dat de economie dit jaar nog groeit met 2,9 procent, maar dat het daarna bergafwaarts gaat met het bruto binnenlands product.

Voorzie je zelf zakelijke tegenslag?

Bel de KVK Comeback-lijn: 0800 10 14

3. Professor ontwikkelt model dat financierbaarheid van startups voorspelt

Het Financiële Dagblad meldt dat professor Maarten de Rijke van de UvA met een aantal mensen een nieuw algoritme heeft ontwikkeld. Het programma (WBSSP) voorspelt de kans dat jonge bedrijven geld ophalen bij een nieuwe financieringsronde. In 62% van de gevallen is de voorspelling juist. Deze score lijkt niet hoog, maar eerdere programma’s kwamen niet verder dan 27%. Het systeem levert alvast één nieuw inzicht op. Investeerders zijn het vaak oneens over de vraag wat belangrijker is: de kwaliteit van het management of het bedrijfsconcept. De resultaten tot nu toe geven de indruk dat je beter je geld kunt inzetten op het concept dan op de mensen.

Ben je een startup op zoek naar geld?

Financieringsmogelijkheden voor startups

4. Nieuw beursplatform voor het mkb: Nxchange

Als mkb'er de beurs op? Het kon al eerder bij Npex, maar nu krijgt een nieuw beursplatform, Nxchange, toestemming van het Ministerie van Financiën. Het Financiële Dagblad meldt dat de nieuwe effectenbeurs een volledige vergunning krijgt van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het platform biedt ondernemers een alternatieve manier om buiten de bank om geld op te halen door het plaatsen van aandelen of obligaties.

Welke financieringsvorm past bij jouw bedrijf?

Alternatieve financieringsvormen op een rij

5. Advicerobo voorspelt financiële risico’s van leningen

Accountant en adviseur KPMG heeft een minderheidsbelang genomen in Advicerobo. Het product van deze startup analyseert niet-financiële data over het gedrag van (aspirant) kredietnemers en kan hiermee voorspellen wat de potentiële risico’s van kredietverlening zijn. Klanten zijn vooral kredietverleners zoals banken en retailers. Advicerobo draait op technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning.

Steeds meer financiers maken gebruik van fintech

Wat betekent fintech voor jou?

En dan dit: 

6. Rat knaagt aan beurskoers restaurant

In de New York Times stond het volgende opmerkelijke bericht. Een Chinese restaurantketen maakte een koersval van -12,5% nadat op social media een filmpje opdook van een klant die met haar eetstokjes een rat opvist uit een hotpot. Dit is een soort fonduepan waar restaurantgangers samen gerechten in koken. De vondst heeft de restaurantketen 190 miljoen dollar aan beurswaarde gekost. Het incident wordt zowel door het bedrijf zelf als door de Chinese voedselwaakhond onderzocht.

Financiers kijken ook op internet

Hoe zit het met jouw online identiteit?

Gespot in...

Hoe kwamen geldzaken en financiering de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?