Financiering & geldzaken

Gespot! Nieuws over geldzaken

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 26 aug 2019
  • 3 min lezen
De belangrijkste nieuwtjes over financiering en geldzaken.

Zelfstandigenaftrek in stappen omlaag

23 augustus 2019 - Het kabinet heeft plannen om de zelfstandigenaftrek in 5 jaar terug te brengen van 7.280 euro naar 5.000 euro. Dat meldt NOS.nl. Dit heeft te maken met de extra lastenverlichting voor de middeninkomens. Het bedrijfsleven betaalt hieraan mee. Een ander gevolg is dat de vennootschapsbelasting minder hard daalt dan eerder afgesproken.

Lees meer over aftrekposten en fiscale regelingen

Blockchain-ondernemingen krijgen geen zakelijke rekening

22 augustus 2019 - Het Financieele Dagblad meldt dat blockchain-ondernemingen moeite hebben om een zakelijke lening te openen. Bedrijven met 'crypto' of 'blockchain' worden door banken geweigerd. Blockchain-bedrijven wijzigen hierdoor hun bedrijfsomschrijving of wijken uit naar het buitenland.

Blockchain: ver van je bed, of toch niet?

Hoekstra wil geen regelgeving voor crowdfunding

15 juli 2019 - Accountancy van Morgen meldt dat Minister Hoekstra geen regels wil opstellen voor crowdfunding. Veel mkb-bedrijven zijn failliet gegaan door hoge kosten van crowdfunding beweert AFM. Zij hebben daarom aangedrongen op regelgeving. De Europese Commissie werkt aan een vergunningplicht en doorlopend toezicht voor crowdfundingplatformen. Hoekstra wil hier op wachten.

Zoek geld voor je plannen via crowdfunding

Keurmerk verbetert financieringsadvies mkb

9 juli 2019 - Uit een verkennend onderzoek van Stichting MKB Financiering komt een keurmerk voor financieringsadviseurs naar voren, meldt Accountant.nl. Mogelijk is dit de aanzet voor een beroepsgroep van financieringsadviseurs. De vele veranderingen in het financieringslandschap was de reden voor het onderzoek. Mkb-financieringsadviseurs, ondernemers, opleiders en financiers zien zowel een keurmerk als een beroepsgroep wel zitten. Toezichthouders vinden de markt rijp voor een keurmerk voor mkb-financieringsadviseurs. Kwalitatief onderscheiden richting ondernemers en financiers is hierbij het uitgangspunt.

Toezicht en gedragscodes mkb-financiering

Mkb-beurs piekt naar recordniveau

4 juli 2019 - In ruim 1 week haalden 2 bedrijven voor 6,5 miljoen euro nieuw kapitaal op via mkb-beurs NPEX meldt het FD. Volgens de beurs een record. Niet eerder vloeide er binnen deze periode zoveel geld via NPEX naar genoteerde bedrijven. NPEX biedt mkb'ers de mogelijkheid obligaties of aandelen uit te geven als alternatief voor bankfinanciering. Ceo Mark van der Plas van NPEX vertelt in een gesprek met BNR Nieuwsradio een flinke groei te verwachten voor de beurs in de komende periode.

Financieringsvormen voor groei

Meld klachten over alternatieve financiering bij Kifid

4 juni 2019 - Kifid meldt dat ondernemers vanaf 1 juli 2019 bij het klachteninstituut terecht kunnen voor klachten over alternatieve financiering. Voorwaarde is dat de alternatieve financier de gedragscode mkb-financiers ondertekende. Ondernemers hoeven niet meer met hun klacht naar de rechter. Dat scheelt kosten.

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage