Financiering & geldzaken

Gespot! Nieuws over geldzaken

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 23 jan 2020
  • 3 min lezen
  • 577
De belangrijkste nieuwtjes over financiering en geldzaken.

Bmkb verruimd voor gedupeerden PFAS en stikstof

20 januari 2020 - VNO-NCW meldt dat de Borgstelling MKB-kredieten (Bmkb) tijdelijk is opgerekt voor ondernemers die zijn gedupeerd door PFAS- of stikstofproblematiek. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een Activiteitenlijst gemaakt. Ondernemers moeten in 2018 of 2019 minimaal 20% van hun omzet hebben behaald met deze activiteiten. Tot en met 31 december 2020 kunnen zij deelnemen aan Bmkb onder extra gunstige voorwaarden. De overheid staat garant voor een hoger bedrag. En 75% van de totale kredietbehoefte kan gefinancierd worden met Bmkb-krediet. Het normale percentage is 50%.

Borgstelling MKB-kredieten

Succesvol na faillissement of tegenslag

10 januari 2020 - Ondernemend Nederland kent een nieuwe prijs, meldt deondernemer.nl. De Phoenix Award. Op 21 januari is de eerste uitreiking. De prijs is bedoeld voor ondernemers die sterker uit hun faillissement of tegenslag zijn teruggekomen. De initiatiefnemers van de prijs willen het taboe of failliet gaan, doorbreken.

Doorstart na een faillissement

Gebruikelijk loon directeur-grootaandeelhouder verhoogd

7 januari 2020 - Met ingang van 1 januari 2020 is het grbruikelijk loon van de directeur-grootaandeelhouder (dga) verhoogd naar 46.000 euro per jaar. Dat staat in de Bijstellingsregeling directe belastingen 2020 die op 30 december 2019 in de Staatscourant 66207 is gepubliceerd, schrijft AccountancyVanmorgen. Het gebruikelijk loon was in 2019, 2018 en 2017 45.000 euro.

Wetswijzigingen voor mkb'ers

Bedrijf verkopen met een vendor loan

20 december 2019 - Sinds de crisis stellen banken andere eisen aan overnamefinancieringen. De bank kijkt natuurlijk naar de middelen die de koper in het bedrijf investeert. Zeker zo belangrijk is dat de verkoper vertrouwen heeft in deze koper. John Oostveen van Overname Experts weet dat kandidaat-verkopers graag cashen. In de praktijk bestaat de koopsom uit meerder elementen, schrijft hij. Een gedeeltelijke contante betaling bij levering, een deel dat schuldig blijft aan de verkoper (vendor loan) en evetueel een earn out. Met het vendor loan is de bank vaak sneller bereid om mee te financieren.

Financiering bij bedrijfsovername

Groeispurt voor leasing

11 november 2019 - In het derde kwartaal van 2019 laat de leasingmarkt voor bedrijfsmiddelen een stijging van bijna 30% zien. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL.nl). Er werd in deze periode voor 2,2 miljard euro aan nieuwe leasecontracten gesloten. NVL-voorzitter Stephan van Beek: "Bedrijven weten de weg naar leasing steeds makkelijker te vinden, dat komt omdat leasing nu eenmaal een makkelijke manier is om bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Het object wordt gefinancierd door de leasemaatschappij, zonder aanvullende zekerheden of eisen. Dat is bovendien makkelijk te budgetteren."

Aan de slag met leasing

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage