Informatie en inspiratie

KVK videoserie over financiering

Welkom bij de KVK videoserie over financiering. Bekijk de video’s over de voorbereiding van een financieringsaanvraag, over financieringsvormen en het financieringsgesprek.

Zo bereid je je voor op een financieringsaanvraag

1. Vergroot je slagingskans bij een financieringsaanvraag

Je wilt een volgende stap maken met je bedrijf. Daarvoor gebruik je extern geld. Met een goede voorbereiding vergroot je je slagingskans. Financiers of investeerders wijzen financieringsaanvragen bij onvoldoende voorbereiding nu vaak af.

Bekijk de video

2. Een financieel plan helpt als een kompas

Cijfers onderbouwen realiteit en haalbaarheid. Waar je op afkoerst vertaalt zich financieel in een plan. Met je plan leg je uit wat er nodig is en wat het je oplevert. Ook geeft het plan je richting in keuzes die je maakt. Wanneer wel of niet bijsturen.

Bekijk de video

3. Wat is er allemaal nodig om te groeien?

Of het gaat om uitbreiding wagenpark, aannemen personeel, internationalisering, op peil brengen voorraad, debiteuren bevoorschotting, webshop of nieuwe machine, rangschik wat je nodig hebt om die stap te maken.

Bekijk de video

4. Hoeveel geld trek je aan?

Nadat je weet wat je nodig hebt, reken je uit hoeveel geld je zelf hebt om te investeren en voor het restant klop je aan bij een financier of investeerder. Afhankelijk waarvoor je het geld nodig hebt, is het goed om een passende financieringsvorm te gebruiken.

Bekijk de video

Wat zijn er veel financieringsvormen

1. Kredietaanvraag via je tablet

Met de vlucht van het internet zijn online nieuwe kredietaanbieders op de markt gekomen. De snelle doorontwikkeling van financiële technologie, FinTech, zorgt daarvoor. Met uploaden van je bedrijfs- en ondernemersgegevens kan een krediet worden verstrekt. Slimme data zorgt voor een snelle toets.

Bekijk de video

2. Microfinanciering, klein krediet grote stap

Op zoek naar een klein krediet tot € 50.000? Grootbanken zijn vaak, door regelgeving en/of beleid, voor dit leenbedrag niet geïnteresseerd. Goed dat Microfinanciering Nederland wel een mogelijkheid biedt voor de aanvraag van kleine kredieten.

Bekijk de video

3. Voorschot op debiteuren

Debiteuren betalen geregeld traag, laat of niet. Je hebt geld/cash nodig om zelf rekeningen te voldoen en mogelijk ook nieuwe voorraad te bestellen. Ook kost het innen, nabellen en beheer van debiteuren veel energie. Door bijvoorbeeld de uitstaande facturen te verkopen aan een factormaatschappij heb je zelf de handen vrij. Ook staat er voldoende geld op de bankrekening.

Bekijk de video

4. De overheid staat garant

Jouw financieringsaanvraag klinkt als een klok. Wél vindt de bank de zekerheden wat mager. Je hebt eigenlijk net onvoldoende borg waarop de bank kan terugvallen. Vindt de bank dat jouw aanvraag toch een kans verdient? Dan helpt de overheid een handje. De overheid staat voor een deel borg en de bank maakt het geld vrij.

Bekijk de video

Het financieringsgeprek, hoe pak je dat aan?

1. Het financieringsgesprek met een bank

Het financieringsgesprek met een bank is een belangrijke stap naar financiering. In dit gesprek overtuig je de bank van je plannen. Met een goede voorbereiding vertel je ook begrijpelijk over de kansen en zekerheden van je bedrijf.

Bekijk de video

2. Het financieringsgesprek met een investeerder

Met een korte en krachtige presentatie beschrijf je je product of dienst als interessante investering. Een investeerder, vaak zelf (ex-)ondernemer, overtuig je met een realistisch idee en een afgestemde business case.

Bekijk de video

3. Hoe profileer je je online?

Klaar om het publiek te overtuigen met een online profiel? Snel geld lenen kan via de mogelijkheden van het internet. Naast het voordeel van snelheid ziet het publiek ook via de social media hoe je als ondernemer in het leven staat.

Bekijk de video

Stel je vraag