Leasing

Leasing en de belastingen

Maak je voor je bedrijf gebruik van leasing? Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar en bij operational lease ben je de huurder. De leasevorm bepaalt welke gevolgen dit heeft voor de inkomsten- en omzetbelasting.

Inkomstenbelasting en financial lease

Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je leaset. Bijvoorbeeld een auto of een machine. De aanschafprijs hiervan zet je op de balans. Tijdens de gebruiksperiode kun je jaarlijks afschrijven. Deze afschrijvingskosten verlagen de winst.

Atrekbare kosten en financial lease

De aflossingen tijdens de leasetermijn zijn niet aftrekbaar. Kosten die wel aftrekbaar zijn:

  • betaalde rente tijdens leasetermijnen
  • onderhoudskosten
  • reparatiekosten
  • overige kosten rondom de lease van het bedrijfsmiddel

Misschien kun je investeringsaftrek gebruiken. Dit is een extra aftrekpost. Jouw belastbare winst wordt daardoor lager waardoor je minder belasting betaalt.

Inkomstenbelasting en operational lease

Bij operational lease huur je het bedrijfsmiddel. Je betaalt periodiek een leasebedrag aan de leasemaatschappij.

Aftrekbare kosten en operational lease

De leasekosten zijn net als overige gebruikskosten zoals autowassen en tol aftrekbaar van de winst.
Omdat je geen eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, kun je niet afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel en je kunt geen investeringsaftrek gebruiken.

Btw en leasen

De betaalde btw op leasekosten en overige kosten is als voorbelasting aftrekbaar. Jouw onderneming moet dan wel met btw belaste prestaties verrichten.

Btw en financial lease

Bij financial lease wordt de btw in rekening gebracht bij levering van het bedrijfsmiddel. Er wordt geen btw berekend over de leasetermijnen.

Btw en operational lease

Bij operational lease wordt over elke termijn btw in rekening gebracht.

Auto ook privé in gebruik?

Lease je een auto die je ook privé gebruikt? Dan kun je te maken krijgen met de zogenaamde bijtelling op je inkomen en een correctie in de btw.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage