Financiering & geldzaken

Meer succes met je financieringsaanvraag

Hoe het afloopt met je financieringsaanvraag, kun je vooraf inschatten. Je maakt meer kans als je de criteria kent waar financiers op letten. Welke zijn dat, hoe kun je bijsturen en welke alternatieve financieringsmogelijkheden zijn er?

Financiers wijzen 40% van de financieringsaanvragen af, omdat ondernemers te weinig onderpand hebben (CBS Financieringsmonitor 2020). Andere redenen zijn onvoldoende rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Vergelijk jouw situatie met de beoordelingscriteria en ontdek welke alternatieven er zijn als je op een punt minder goed scoort.

Onderpand

Ga je een lening aan, dan loopt een financier minder risico als jij een zakelijk onderpand hebt dat je aan de financier beschikbaar stelt. Als het niet meer lukt om de rente en aflossing te betalen, verkoopt de financier het onderpand. Zakelijk onderpand kan zijn een bedrijfspand (70%), inventaris (35%), machines (50%), voorraad (25%) en debiteuren (60%). De percentages geven een globale indicatie van de waarde die een financier toekent aan de verschillende onderpanden. Die waarde staat tegenover het financieringsbedrag. Hoe hoger de waarde van een of meer onderpanden die tegenover de lening staat, des te lager is het risico voor de financier. En des te hoger is het bedrag dat je kunt lenen. Bij een lager risico voor de financier is de rente lager.

De waarde die financiers toekennen aan een onderpand is lager dan de waarde die ondernemers toekennen. Bij gedwongen verkoop levert een onderpand minder op dan de waarde van een actief bedrijf. Voorbeeld: een financier is geen winkelier. Als een financier gedwongen en snel een voorraad producten moet verkopen, kan hij niet wachten tot hij er een juiste prijs voor krijgt.

Heb je weinig onderpand? Dan bieden financiers met staatsgarantie via de Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C) en het Klein Krediet Corona (KKC) een alternatief. Ook fintechfinanciers eisen minder onderpand.

Rentabiliteit

Rentabiliteit is een indicatie voor de winstgevendheid van je bedrijf. Hierbij vergelijk je de winst met het gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen. Dit is ook een maatstaf voor de levensvatbaarheid van je bedrijf. Een rentabiliteit tussen de 5 en 10% vinden financiers acceptabel. Je verbetert de rentabiliteit als je de (kost)prijs, kosten en verkoopprijs aanpast.

Alternatief bij een mindere rentabiliteit is verkoop van aandelen van een besloten vennootschap. Familie en vrienden, business angels en andere zakelijke investeerders kunnen aandelen kopen. Heb je eenmanszaak of vof? Dan is een lening van familie of vrienden een alternatief.

Solvabiliteit

Solvabiliteit is de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen. Dit percentage geeft aan of je bedrijf schulden op lange termijn kan betalen. Financiers vinden dat een solvabiliteit tussen de 25 en 40% moet liggen. Lukt dat niet? Dan verbeter je je solvabiliteit door debiteurenbeheer, voorraadoptimalisatie of dividendverlaging.

Bij minder solvabiliteit bieden fintech financiers en verkoop van aandelen van een besloten vennootschap kansen. Familie en vrienden, business angels en andere zakelijke investeerders kunnen aandelen kopen. Heb je eenmanszaak of vof? Dan is naast fintech een lening van familie of vrienden een alternatief.

Liquiditeit

Liquiditeit geeft aan of je op korte termijn je rekeningen kunt betalen. Liquiditeit is ook een indicatie voor de levensvatbaarheid van je bedrijf en bereken je via kengetallen. De kasstroom of cashflow, het saldo van inkomsten en uitgaven gedurende een periode, is ook een onderdeel. Als je cashflow negatief is, verbeter je die door beheer van debiteuren, crediteuren en voorraad.

Alternatief bij mindere liquiditeit is verkoop van aandelen van een besloten vennootschap. Familie en vrienden, business angels en andere zakelijke investeerders kunnen aandelen kopen. Heb je eenmanszaak of vof? Dan is een lening van familie of vrienden een alternatief.

Kwaliteiten team en ondernemer

De meeste financiers willen weten hoe jij en jouw team functioneren. Heeft jouw team nog niet alle noodzakelijke expertise? Werk dan samen met externe experts. Fintechfinanciers kijken hier minder naar.

Aanvraag compleet

Lever alle gevraagde documenten zoals jaarrekening, investeringsbegroting en bankafschriften in één keer aan. Dan neemt een financier je aanvraag snel in behandeling.

Conclusie

Scoor je op alle punten positief, dan maak je zowel bij banken als bij niet-bancaire financiers een goede kans op financiering. Als je op één of meer criteria minder scoort, bieden alternatieven een extra mogelijkheid. Financiers kennen een eigen prioriteit en scores toe aan de criteria. Vraag hier vooraf naar bij een financier, dan weet je beter of een aanvraag zin heeft.

Tip: als je een deel via familie en vrienden wilt financieren, organiseer dit dan als eerste stap. Met dit resultaat is je financieringsbehoefte lager en sta je sterker bij een volgende financier.

Selecteer je financiering met een stroomschema

Voordat je een aanvraag indient, kun je via het stroomschema financiering een financieringsvorm zoeken die bij jouw situatie past.

Hulp bij financiering

Hulp vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing is een ’ja’ op je financieringsaanvraag binnen handbereik. Deze adviseurs helpen jou op weg.

Advertentie: Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage
Financiering