Online transacties veiliger met extra identificatie

Online transacties met creditcards worden veiliger. In september 2019 gaat de beveiligingsstandaard EMV 3DS (3D secure) in werking. Deze standaard moet online betalingsfraude tegengaan. Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat weinig Europese online verkopers op de hoogte zijn van de nieuwe beveiligingsrichtlijn. Hoe ver ben jij met het beveiligen van digitale transacties?

Tien keer zo hoog

Een soepel betaalproces is voor de online klantbeleving onmisbaar. Belangrijk hierbij zijn gebruiksgemak en veiligheid. En juist die veiligheid bij online betalingen moet met de nieuwe upgrade van EMV 3DS verbeteren. Want volgens Mastercard is het aantal fraudegevallen met online transacties vergeleken met contante betalingen nog altijd tien keer zo hoog.

Dubbele identificatie

Een wezenlijk onderdeel van EMV 3DS is ‘strong customer authentication’ (SCA). Dat zijn nieuwe identificatiemogelijkheden, bijvoorbeeld via vingerafdruk, spraakherkenning of gezichtsscans. Een vorm van SCA is vanaf september 2019 verplicht onder betaalrichtlijn PSD2. Klanten moeten een betaling met zo'n extra verplichte identificatie nogmaals bevestigen.

Wat kun je doen?

Met deze acties voldoe je op tijd aan op de nieuwe veiligheidsprotocollen:

  • Neem contact op met je dienstverlener die voor jou de online betalingen regelt en ga na of de online betaalmodule klaar is voor SCA.
  • Breng je klanten op de hoogte. Laat hen weten dat je wijzigingen in hun betalingservaring zult aanbrengen en benadruk daarbij de voordelen. Bijvoorbeeld geen wachtwoorden onthouden en minder fraudegevoelig.

Meer informatie

Heb je vragen over de kostendoorberekening voor het gebruik van een betaalmiddel? Neem dan contact op met de Autoriteit Consument en Markt.

Wil je cybercriminaliteit buiten de deur houden? Kijk voor tips op 'Een digitaal veilig bedrijf'.

InfoPage