Financiering & geldzaken

Pinnen of cash? Betaaltrends aan de kassa

Pinnen, cash of Apple Pay. Contactloos betalen of contactrijk pinnen. Wat zijn de trends aan de kassa en welk betaalsysteem kies jij voor je klant?

Nieuwe technieken brengen nieuwe betaalmethoden met zich mee voor winkeliers en horecaondernemers. Zoals Tikkie aan de kassa of afrekenen in een winkelapp. Toch blijft pinnen voorlopig verreweg de populairste betaalmethode onder consumenten.

Contactloos betalen

Een duidelijk trend is dat consumenten steeds vaker kiezen voor contactloos betalen bij bedragen onder 25 euro. Eind 2020 was 85% van de elektronische betalingen contactloos, tegenover 70% een jaar eerder. “Nu gaat dat nog vooral met de pinpas, maar pinnen met je telefoon wordt het betaalmiddel van de toekomst,” zegt Berend Jan Beugel, voorlichter van de Betaalvereniging Nederland. “Naast pinnen met je mobiel zijn ook de zogenaamde wearables in opkomst, zoals een ring, horloge of ketting met een betaalchip.” Eind 2020 was 15% van alle contactloze betalingen met een smartphone of wearable.

Wil je ook op deze trend inhaken? Dan heb je alleen een betaalautomaat nodig, geschikt voor contactloze betalingen. Sinds 2020 is contactloos betalen een voorwaarde voor betaalautomaten. Dus hoef je niets extra’s te doen om consumenten te laten pinnen via hun telefoon. Ook Apple Pay werkt met contactloos betalen via de telefoon. Als ondernemer betaal je hiervoor geen extra kosten.

Pin goedkoper dan contant

Het is een gunstige trend, want pintransacties zijn de helft goedkoper dan contante betalingen. Gemiddeld 15 cent voor contactloos pinnen, 17 cent voor contactrijk pinnen en gemiddeld 29 cent voor contante betalingen (Bron Betaalvereniging Nederland). “Achter contante betalingen zitten veel verborgen kosten. Vooral in arbeidsuren. Iedere dag de kassa opmaken en regelmatig naar de bank gaan om het geld af te storten. En verzekeringen tegen diefstal en de kassa zelf kosten geld”, zegt Beugel.

Bij pintransacties zijn alle kosten meegerekend, van de apparaten tot netwerkverbinding tot papierrol. Daarnaast gaat contactloos nog eens 2 keer zo snel als betalen met pinpas en pincode.

Helemaal geen cash

Het aantal contante betalingen daalde in de afgelopen 15 jaar met 50%. Toch ontvangen “toonbankondernemers” nog altijd 21% van hun omzet in contant geld. Terwijl de plekken waar je alleen nog maar met pin kunt betalen in opmars zijn – denk aan sportverenigingen, musea en kantines, is het aantal toonbankondernemers dat geen cash accepteert klein. Zo blijkt uit een enquête van Koninklijke Horeca Nederland dat slechts 5 procent van de horecaondernemingen alleen pinbetalingen accepteert. Andersom zijn er ook nog enkele ondernemers die alleen contant geld aannemen, zoals barbiers of marktlui.

Je bepaalt helemaal zelf welke wettig betaalmiddel je wel of niet aanneemt. Je mag bijvoorbeeld contant geld weigeren en alleen pin accepteren of andersom. Len van der Meij vertelt dat er in zijn café-restaurant Goos nog steeds cash betaald kan worden. “Mijn restaurant zit in een vergrijsd gebied, waarin veel mensen nog met cash willen betalen. Ik denk dat ik nog een jaar of 5 doorga met cashbetalingen. Ik ben van de weg der geleidelijkheid, maar ooit zal het alleen maar pin worden.”

Ook als je niet overstapt op alleen pin, of pas in de toekomst, zijn er verschillende manieren om de hoeveelheid contant geld te beperken. Gebruik bij je kassa bordjes of stickers met 'Pinnen, ja graag'. Je kunt deze gratis bestellen bij Betaalvereniging Nederland. En als je meerdere kassa’s hebt, kun je bijvoorbeeld 1 kassa aanstellen voor contant geld, zoals je vaak in supermarkten ziet.

Mobiel betaalapparaat kopen

Wil je geen vast kassasysteem met pinapparaat vanwege de kosten of verplichtingen? Dan kun je ook huren of kiezen voor een simpel model zoals een mobile Point of Sale (mPos ). De goedkoopste mobiele betaalautomaten kosten 20 euro. Een traditioneler mobiel pinapparaat kost tussen de 500 en 1.000 euro. Heb je weinig of onregelmatig transacties, dan kan een mPos de juiste keuze zijn. "Wil je wel mobiel, maar solide, dan kies je voor een traditioneel mobiel pinapparaat," zegt Beugel. Bij veel betalingen op een vaste plek is het een voordeel om een koppeling te hebben met een kassasysteem. Bij kleinere ondernemingen is de kassakoppeling minder belangrijk.

Keuze pinapparaat

Als je een betaalsysteem zoekt, valt er veel te kiezen. Ga je kopen of huren? Kies je voor een vaste kassa met een pinapparaat of voor een mobiel pinapparaat? “Kijk goed naar je omzet en de hoeveelheid transacties om in te schatten wat het beste bij je onderneming past,” zegt Beugel. “Sluit eerst een niet al te lang contract of een flexibel contract af. Dan kun je na 1 of 2 jaar beoordelen of jouw apparaat het voordeligst is voor jouw situatie.”

Via www.checkout.nl vergelijk je pinapparaten. Hier kun je in ieder geval op letten:

 • Kosten

  Wat zijn de kosten na de aanschaf? Sommige pinapparaten werken met kosten per transactie, andere met kosten per maand.

 • Kassasoftware

  Je kunt totaalpakketten nemen met kassasystemen erbij of heel summier. Ook bij mobiele apparaten heb je uitgebreidere varianten met kassasoftware.

 • Retourpinnen

  Is het apparaat geschikt voor retourpinnen? Om je klanten te laten retourpinnen, heb je daarnaast een contract voor retourpinnen bij je bank nodig.

 • Fooi

  Werk je in de horeca? Er zijn speciale aanbieders van betaalautomaten waarin een extra stap is geprogrammeerd voor de fooi. Zo kan je klant die niet vergeten.

 • Netwerk

  Gaat het via een kabel, 3G of bluetooth? Bij mobiele apparaten is er een verschil tussen apparaten die zelf een simkaart hebben en de goedkoopste apparaten die via bluetooth contact zoeken met je telefoon en het netwerk van je telefoon gebruiken.

  Als je wil dat het netwerk niet uitvalt, kun je een gecertificeerde aansluiting bestellen. Deze garandeert een beschikbaarheid van minimaal 99,6% en is over het algemeen duurder.

Veiligheid is verder geen issue voor de keuze van een netwerk (openbaar internet, 3G, kabel). Alle informatie van betaalpassen en chips en de automaten komt versleuteld naar buiten.

Creditcard en buitenlandse betaalmiddelen

Heb je veel buitenlandse klanten? Zoek dan een betaalprovider die ook creditcards accepteert. Een betaalprovider is meestal een bank, maar kan ook een andere organisatie zijn. Creditkaartbetalingen zijn voor de ondernemer meestal duurder dan betalingen met bankpassen van Maestro en V PAY. Van alle betalingen aan Nederlandse kassa’s gaat 0,5% met een creditcard.

En heb je veel Chinese klanten, dan zijn er enkele betaalproviders die betaalmiddelen van Chinezen accepteren. Denk aan Chinese klanten die met UnionPay, WeChat Pay of AliPay willen betalen.

Winkelapp, QR-code en crypto's

Hoewel pin en contactloos betalen voorlopig de belangrijkste en snelste betaalmethoden blijven, komen ook andere betaaloplossingen op de markt. Zo zijn er winkels met een speciale app voor klanten. Daar scannen klanten zelf hun boodschappen mee. Als de klant klaar is met winkelen rekent hij af via iDEAL in de app. De app communiceert met anti-diefstalpoortjes in winkels. Dus als de betaling is goedgekeurd kan de klant zo de winkel uit.

Een andere trend is werken met QR-codes. Er verschijnt een QR code op het scherm en die scant de klant in zijn eigen bank app. Via Tikkie Zakelijk bijvoorbeeld; ING of Rabobank biedt je die aan. Je sluit daar als ondernemer een contract mee. Het voordeel voor jou als ondernemer is dat je geen pin betaalterminal nodig hebt. Alleen een scherm. Het is tijdrovender voor de klant en de kosten per transactie liggen hoger.

“Alleen als je heel weinig van dit soort betalingen hebt is het een voordeel. Bijvoorbeeld als je af en toe een keer op een markt staat, heb je alleen je eigen telefoon en iPad nodig. In de horeca zie je nu dat het vaak aanvullend wordt gebruikt,” zegt Beugel. “Als het heel druk is en alle mobiele pinapparaten zijn in gebruik, kun je een extra betaalmethode aanbieden via QR-code op een scherm of zelfs op de bon.”

Wil je werken met blockchaintechnologie? Je klant kan betalen met cryptomunten via een kassaprogramma. Het kassaprogramma rekent het bedrag van de rekening om in de actuele waarde van de gekozen cryptomunt. En maakt een QR-code aan van de cryptomuntwaarde en je crypto-rekening. Je klant scant de QR-code met zijn smartphone en betaalt in crypto's. Deze manier van betalen is nog niet wijd verspreid.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering