Financiering & geldzaken

Pinnen of cash? Betaaltrends aan de kassa

Welk betaalsysteem kies jij voor je klanten? Je kunt ze bijvoorbeeld laten pinnen, laten betalen met cash, met Apple Pay of contactloos. Je kunt kiezen uit steeds meer nieuwe betaalmethoden. Denk aan Tikkie of afrekenen in een winkelapp. Dit zijn de zes belangrijkste trends aan de kassa.

1. Op naar 100% contactloos betalen

Consumenten kiezen steeds vaker voor contactloos betalen bij bedragen onder de 25 euro. In 2021 was al 87% van de elektronische betalingen contactloos. Nu gaat contactloos betalen vooral met de pinpas. Maar kaartloos betalen heeft de toekomst. Dit is een interessante trend voor bijvoorbeeld winkeliers en horecaondernemers. Het is gratis en je hebt alleen een betaalautomaat nodig waarmee je contactloze betalingen kunt doen. Berend Jan Beugel, voorlichter van de Betaalvereniging Nederland, geeft aan dat naast pinnen met je mobiel ook wearables met een betaalchip populair zijn. Eind 2022 ging al 30% van alle contactloze betalingen met een smartphone of wearable.

2. Alleen pin, geen cash

Je kunt op steeds meer plekken alleen nog met pin betalen, bijvoorbeeld bij sportverenigingen, musea en kantines. Het aantal contante betalingen daalde in de afgelopen 15 jaar met meer dan 50%. Toch maken winkeliers en horecaondernemer nog altijd 20% van hun omzet in contant geld. Bij de meeste ondernemers kun je nog steeds met cash betalen. Bij 5% van de horecaondernemingen kun je alleen met pin betalen (enquête Koninklijke Horeca Nederland). Een kleine minderheid van ondernemers, zoals marktlui, accepteert alleen contant geld.

3. Banken en overheid beperken cash-betalingen

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) geldt voor iedereen die te maken heeft met geldstromen of met de aankoop en verkoop van (dure) goederen. De Wwft geldt ook voor banken. Banken willen de risico's van witwassen beperken door contante transacties te verminderen. Zo mogen bedrijven bijvoorbeeld maximaal 10% van de totale transacties contant afrekenen. Bij het storten van 500-eurobiljetten stellen banken vragen over de herkomst. Dit bankbiljet is nog in omloop maar gaat verdwijnen. De overheid overweegt op termijn een verbod op contante betalingen van meer dan 3.000 euro.

4. Betalen met de winkel-app

Pin en contactloos betalen blijven voorlopig de belangrijkste en snelste betaalmethoden. Maar er komen ook andere betaaloplossingen op de markt. Sommige winkels hebben bijvoorbeeld een speciale app voor hun klanten. Daarmee scannen ze zelf hun boodschappen. Als ze klaar zijn met winkelen, rekenen ze af via iDEAL in de app. De app communiceert ook met de anti-diefstalpoortjes in de winkels. Dus als de betaling is goedgekeurd, kan de klant zo de winkel uit.

5. Betalen met een QR-code

Een andere trend is betalen met QR-codes. Dit kan bij sommige banken. De klant scant de QR-code op het scherm in de eigen bank-app. Bijvoorbeeld via Tikkie Zakelijk. Beugel: "Je ziet dat dit systeem in de horeca wordt gebruikt. Als het heel druk is en alle mobiele pinapparaten zijn in gebruik, kun je met een QR-code op een scherm of zelfs op de bon een extra betaalmethode aanbieden."

6. Betalen met cryptomunten

Wil je werken met cryptovaluta en blockchaintechnologie? Dan kan je klant betalen met cryptomunten via een kassaprogramma. Het kassaprogramma rekent het bedrag van de rekening om in de actuele waarde van de gekozen cryptomunt. Dan maakt het een QR-code aan van de cryptomuntwaarde en je crypto-rekening. Je klant scant de QR-code met zijn smartphone en betaalt in crypto's. Deze manier van betalen is nog zeldzaam.

Bepaal zelf je betaalmiddelen

Je bepaalt helemaal zelf welk wettig betaalmiddel je wel of niet aanneemt. Je mag bijvoorbeeld contant geld weigeren en alleen pin accepteren of andersom. Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid contant geld te beperken. Gebruik bijvoorbeeld bij je kassa bordjes of stickers met 'Pinnen, ja graag'. Die bestel je gratis bij Betaalvereniging Nederland. Als je meer kassa's hebt, kun je ook een kassa gebruiken voor contant betalen, zoals in supermarkten.

Pin goedkoper dan contant

Pintransacties zijn interessant voor ondernemers. Ze zijn namelijk de helft goedkoper dan contante betalingen. De gemiddelde kosten voor contactloos pinnen waren in 2020 15 cent, 17 cent voor pinnen met contact en 29 cent voor contante betalingen. Bij pintransacties zijn alle kosten meegerekend. Van de apparaten tot de netwerkverbinding en de papierrol. Ook gaat contactloos pinnen 2 keer zo snel als betalen met pinpas en pincode.

Keuze pinapparaat

Er zijn verschillende betaalsystemen. En wil je kopen of liever huren? Ga je voor een slim kassasysteem, een vaste kassa met een pinapparaat of voor een mobiel pinapparaat? “Kijk goed naar je omzet en de hoeveelheid transacties om in te schatten wat het beste bij je onderneming past,” zegt Beugel. “Sluit eerst een niet al te lang contract of een flexibel contract af. Dan kun je na een of twee jaar beoordelen of dit nog steeds het voordeligst is voor jouw situatie."

Wil je geen vast kassasysteem met pinapparaat vanwege de kosten of verplichtingen? Dan kun je ook huren of kiezen voor een simpel draagbaar model zoals een mobile Point of Sale (mPos). De prijzen verschillen van een paar tientjes tot rond de 1.000 euro. Heb je weinig of onregelmatig transacties, dan kan een mPos de juiste keuze zijn. "Wil je een betrouwbaar mobiel betaalsysteem, kies dan voor een traditioneel mobiel pinapparaat," zegt Beugel.

Kijk op www.checkout.nl om pinapparaten te vergelijken.

Tips bij het kopen van een betaalsysteem

 • Kosten

  Wat zijn de kosten na de aanschaf? Sommige pinapparaten werken met kosten per transactie, andere met kosten per maand.

 • Kassasoftware

  Je kunt totaalpakketten nemen met kassasystemen erbij of juist een simpele optie. Ook bij mobiele apparaten heb je uitgebreidere varianten met kassasoftware. Bij veel betalingen op een vaste plek is het een voordeel om een koppeling te hebben met een kassasysteem. Bij kleinere ondernemingen is de kassakoppeling minder belangrijk.

 • Retourpinnen

  Wil je retourpinnen? Dan heb je ook een contract nodig voor retourpinnen van je bank nodig.

 • Fooi

  Werk je in de horeca? Kies bijvoorbeeld voor een betaalautomaat met een automatische stap om fooi te geven.

 • Netwerk

  Gaat de versleutelde data via een kabel, 4G of bluetooth? Sommige mobiele betaalsystemen hebben een eigen simkaart. Andere werken via bluetooth en het netwerk van je telefoon. Wil je zeker zijn van je netwerk? Bestel dan een (meestal wat duurdere) gecertificeerde aansluiting. Deze garandeert een beschikbaarheid van minimaal 99,6%.

 • Creditcard en buitenlandse betaalmiddelen

  Heb je veel buitenlandse klanten? Zoek dan een betaalprovider die ook creditcards accepteert. Creditcardbetalingen zijn meestal duurder dan betalingen met bankpassen van Maestro en V PAY. En heb je veel Chinese klanten die met UnionPay, WeChat Pay of AliPay willen betalen? Kies dan een betaalprovider die ook deze betaalmiddelen accepteert.

Heb je een vraag over financiering of geldzaken? Neem gratis contact op met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering