Financiering & geldzaken

Snel een klein bedrag financieren

Sommige ondernemers hebben nog steeds last van de gevolgen van de coronacrisis. Anderen hebben het moeilijk gekregen door de oorlog in Oekraïne. Heb je snel geld nodig om een paar maanden te overbruggen? Of om bij gunstige vooruitzichten te investeren? Ontdek welke financieringsopties er zijn om snel tussen 5.000 en 25.000 euro te financieren.

Krediet of lening

Als je tijdelijk geld nodig hebt zijn er 2 soorten oplossingen: een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een zakelijk krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag geld opnemen of rood staan. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet en hoeveel je opneemt. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je een gedeelte af. Je kunt dat weer opnemen als je het nodig hebt.

Met een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in een keer op je rekening. Je betaalt het bedrag vervolgens in maandelijkse, gelijke termijnen terug. Geld dat je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Je betaalt een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.

Geld lenen kost geld en je bent verplicht het bedrag met rente terug te betalen. Een financiële planning geeft inzicht in de effecten van zo’n financiering. Houd daarbij rekening met je betalingsverplichtingen zodat je die onder controle kunt houden.

Financieringsbronnen

Intern en dichtbij

Check binnen je bedrijf of je alle mogelijkheden gebruikt:

Overheid

Bijstand voor Zelfstandigen

Bij financiële tegenslag kun je een aanvraag doen voor inkomensondersteuning en/of een krediet via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt een krediet voor maximaal 37.000 euro voor ondernemers die maximaal 1,5 jaar gevestigd zijn. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 203.000 euro aanvragen.

Andere financiers

Bank

Een bank biedt een rekening-courantkrediet. Je mag hiermee tot een bepaald bedrag rood staan. Heb je tijdelijk meer geld nodig? Dan kun je de lopende financiering tijdelijk verhogen.

Er is ook een speciale overheidsgarantie, de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Banken en non-bancaire financiers kunnen dit voor je aanvragen voor een rekening-courantkrediet of overbruggingslening. Je kunt zo bij de bank meer lenen dan je op basis van je onderpand zou krijgen.

Qredits

Qredits biedt een flexibel krediet en een microkrediet.

  • Microkrediet: een microkrediet is een lening van maximaal 50.000 euro.
  • Flexibel krediet: een flexibel krediet is een soort rekening-courantkrediet van minimaal 5.000 tot maximaal 25.000 euro. Je kunt het combineren met een ander krediet van Qredits. Bijvoorbeeld een microkrediet, MKB-krediet, leasing of hypothecair krediet.

Online financiering via fintech

Fintech staat voor financiële technologie. Fintech financiers organiseren met online technologie het financieringsproces. Zij bieden meestal een tijdelijke financiering van werkkapitaal. Het gaat om bedragen vanaf 5.000 tot 250.000 euro of hoger.

Factoring

Bij factoring en debiteurenfinanciering levert een bank of factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag grotendeels voor. Het gaat om business-to-businesstransacties, dus niet om facturen van consumenten. Bij sommige factoringbedrijven kun je al een voorschot op facturen vanaf 100 euro krijgen.  

Factuurfinanciering werkt net even anders. Bij factuurfinanciering verkoop je openstaande facturen aan een financieringsmaatschappij. Je zorgt wel zelf voor de inning van deze facturen bij je afnemer. 

Factoringbedrijven zijn verenigd in een brancheorganisatie Factoring Nederland (FAAN).

Pinvoorschot en webvoorschot

Een pinvoorschot is gekoppeld aan een pinautomaat in de detailhandel en horeca. Je krijgt een voorschot op de verwachte omzet. Dagelijks gaat er een percentage van de omzet als aflossing naar de financier. Dit kan met bedragen vanaf 2.000 tot 50.000 euro. Heb je een webshop? Dan kun je een webvoorschot krijgen voor dezelfde bedragen.

Financiering boven 50.000 euro

Er zijn nog meer financiers waar je naar kunt kijken. Denk aan een kredietunie, crowdfunding, business angels of MKB-krediet. Ze financieren ook bedragen boven de 50.000 euro. Ontdek ze in het overzicht met alternatieve financieringsvormen.

Tips en waarschuwingen

Gebruik de volgende tips als je een financieringsaanvraag voorbereidt:

  • Zorg dat je administratie actueel en kloppend is. Zo kan een financier je aanvraag snel kan beoordelen.
  • Vergelijk aanbiedingen van 3 financiers om een afgewogen keuze te maken.
  • Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt na onderzoek voor hoge rentes tot gemiddeld 126%. Eer zijn zelfs uitschieters naar 400% bij kortlopende kredieten van 5.000 euro voor 3 maanden. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar. De Stichting MKB Financiering heeft een keurmerk voor aangesloten financiers en financieringsadviseurs.
  • Lees ook altijd de kleine letters van het kredietvoorstel. Let op een begrijpelijk contract, een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie. Deze laatste twee betekenen dat financiers zich aan de regels van een gedragscode moeten houden. De gedragscode verplicht ze duidelijk te zijn tijdens het financieringsproces.

Wat je verder nog moet weten

Voordat je een financieringsaanvraag indient, kun je via het stroomschema financiering een financieringsvorm zoeken die bij jouw situatie past. Bekijk ook de criteria van financiers voordat je begint en pas je aanvraag daarop aan.

Hulp inroepen vergroot je kansen bij een kredietaanvraag. Met de juiste adviseurs en een goede financiële onderbouwing zijn je kansen om financiering te krijgen groter. Deze adviseurs helpen je op weg.

Download de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering voor meer informatie over het voorbereiden, aanvragen en selecteren van je financiering
Lieke Lekkas

Als contentschrijver wil ik je helpen om meer financieel inzicht en grip te krijgen op je bedrijf. In mijn artikelen krijg je een duidelijk en helder antwoord op je vragen over leningen, financiering en andere geldzaken. Je vindt ze op KVK.nl.

InspiratiePage
Financiering