Financiering & geldzaken

Stuur een factuur die al is betaald

Het geld staat al op de rekening van je onderneming. En de factuur moet je nog versturen. Hoe doe je dat? Bij factoring koopt een factormaatschappij jouw uitgaande facturen voor een bepaald bedrag, gaat aansluitend achter het geld aan en incasseert. Een voorschot op je debiteuren dus. Vooruitbetaling kan ook met factuurfinanciering en werkt iets anders.

De gemiddelde termijn waarmee zakelijke facturen worden voldaan, is in het derde kwartaal uitgekomen op 39,3 dagen. Na de verslechtering gedurende het tweede kwartaal, is het betaalgedrag nu weer terug op het niveau van voor de corona-uitbraak (Bron: Graydon Barometer Betaalgedrag, november 2020).

Wat is factuurfinanciering?

Bij factuurfinanciering verkoop je openstaande facturen aan een financieringsmaatschappij. Je zorgt wel zelf voor de inning van deze facturen bij je afnemers. Die zien daardoor niet dat de rekening al door een financier is vooruitbetaald en dat jij een financiering bent aangegaan. Jij blijft voor je zakelijke relatie het vertrouwde aanspreekpunt.

Door de vooruitbetaling komt je werkkapitaal snel in je bedrijf zodat je kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen op de korte termijn. Denk aan leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhoud en voorraden aanvullen. Het hangt van jouw debiteurenbeheer af hoe snel klanten het geld van de factuur overmaken. Met dat geld betaal je dan de financier terug.

Hoeveel kost het je?

De kosten van factuurfinanciering verschillen per maatschappij, hangen af van hun aanpak en of zij daarbij financiële technologie (fintech) gebruiken. Vergelijk de voorwaarden en de rentepercentages.

2 voorbeelden

  1. De financieringsmaatschappij maakt 90% van het factuurbedrag aan je over. Nadat de betalingstermijn is verlopen, betaal je de financier 100% terug. De financier stort de ingehouden 10% minus kosten en rente terug op jouw bankrekening.
  2. Factuurfinanciering met hulp van fintech. Door financiële technologie ontstaat een veilig transactieproces op een platform, zijn de kosten laag en maak je gebruik van een eenvoudige ict-aansluiting. Met slimme data bekijkt de financier de financiële gezondheid van je afnemer. Door klasseindeling wordt bijvoorbeeld 80% van de factuur (verminderd met financieringskosten) aan je uitgekeerd. Na de factuurtermijn vindt verrekening plaats met de hoofdsom en rente aan de financier.

Interessant voor jouw bedrijf?

Als je producten of diensten levert aan de zakelijke markt, verkoop je vaak op rekening. Omdat directe betalingen dan uitblijven, ontstaat een mogelijk geldtekort in je bedrijf. Dat geld heb je wel nodig om je onderneming draaiende te houden. Dan is factuurfinanciering interessant. Bovendien krijg je van de meeste leveranciers een paar procent factuurkorting als je binnen een week betaalt. Dat levert je extra voordeel op.

In Nederland lopen mede door COVID-19 de betalingstermijnen voor het mkb op. Jouw bedrijf kan daardoor financiële problemen krijgen. Het kasgeld raakt op en er is geen geld voor de nieuwe inkoop of maandelijkse kosten. Factuurfinanciering biedt een oplossing voor het haperende betaalgedrag.

Richtlijnen bij acceptatie

Aanbieders van factuurfinanciering willen je graag als klant. Houd er rekening mee dat deze geldverstrekkers voorwaarden stellen om de deal van beide kanten interessant te houden. Branche, financieringsbedrag, jaarcijfers onderneming, historie bedrijf, klantverscheidenheid, gemiddeld factuurbedrag en het aantal maandfacturen beïnvloeden de voorwaarden. Met een nauwkeurige jaarlijkse verslaglegging kun je die gegevens vlug onderzoeken of aanleveren.

3 tips

  1. Bij factuurfinanciering geldt geen maandelijks minimumbedrag. Daarom zet je deze financieringsvorm in op het moment dat het jou het beste uitkomt. Dat geeft je flexibiliteit.
  2. Verdiep je in de mogelijkheden en de voorwaarden van aanbieders van factuurfinanciering.
  3. Een alternatief voor factuurfinanciering is een kortlopend zakelijk krediet. Dan betaal je rente over het opgenomen deel. Met de lening dek je de tijd af tussen levering van jouw product en betaling door je afnemer.
Wat kun je nog meer doen om het geld van je klanten binnen te krijgen? Goed debiteurenbeheer levert je geld op
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage
Financiering