Financiering & geldzaken

Subsidie, gratis geld of tijdrovende rompslomp?

Bij de ‘kleinere’ ondernemer leeft het idee dat subsidies niet voor hem zijn weggelegd. Alleen bij grote bedrijven en instellingen levert een aanvraag meer opbrengst dan administratieve rompslomp op, hoor ik in gesprekken. En eerlijk is eerlijk: daar zit wat in. Toch vraag ik je de uitdaging aan te gaan. Voor iedere ondernemer liggen er wel degelijk kansen.

De administratieve rompslomp van een subsidietraject herken ik, want ik heb zelf ooit een Europese subsidie aangevraagd, tussentijds gerapporteerd en een eindrapportage gemaakt. Dat was, diplomatiek verwoord, niet makkelijk. Het ging om serieus geld, een paar honderd duizend euro. Voordat ik een aanvraag kon indienen moest ik me door eindeloze, ontoegankelijke, ambtelijke toelichtingen en voorwaarden worstelen. De slagingskans inschatten was lastig.

Bert Wams
 • FocusGeldzaken
 • DrijfveerKritische blik
 • Kern specialismeAlternatieve financiering

Bert Wams

Content creator bij KVK

Ik volg de ontwikkelingen in alternatieve, niet bancaire financiering zoals crowdfunding en subsidies. Ik laat je door de bomen het financieringsbos weer zien en geef je inzicht in geldzaken.

“Ondernemers zien kansen, financiers zien risico’s.”

Doolhof van cijfers

Voor de verplichte tussentijdse rapportage zat ik lang te puzzelen voordat ik de specifieke cijfers boven water had. Lukte dat niet, dan werden de kosten niet vergoed. De subsidie werd bij mij niet ingetrokken maar het scheelde niet veel. Dezelfde stress had ik bij de deadline voor de eindrapportage. Vanwege een nieuw boekhoudpakket sloten de cijfers niet goed aan bij de eisen van het subsidieverslag. Tenslotte moest ook een externe, onafhankelijke accountant zijn officiële goedkeuring verlenen. Ik kneep ‘m behoorlijk maar het lukte me met interne ondersteuning van een juridisch adviseur en accountant. Wat als je die niet hebt?

Tijd is geld

Het KVK Adviesteam spreekt jaarlijks meer dan 100.000 ondernemers en krijgt duizenden vragen over subsidies. Ik hoor soms aan de telefoon: “Tijd is geld, teveel gedoe dit. Ik regel het wel op een andere manier”. Zeker, andere vormen van financiering zijn sneller geregeld maar wel tegen hogere kosten. En niet iedereen heeft de luxe van een financieel alternatief.

Quickscan

Of een subsidieaanvraag voor jou de administratieve rompslomp waard is, is persoonlijk en hangt af van het bedrag, beschikbare tijd en alternatieve geldbronnen. De slagingskans van een subsidie inschatten is wel een stuk eenvoudiger geworden dan toen ik hiermee stoeide. Bij veel subsidieverstrekkers zoals bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je een quickscan doen. En telefonisch overleggen voordat je een complete aanvraag indient. Dat geeft je een indicatie en kost je niet veel tijd.

Eigen subsidie-afdeling

Als kleine ondernemer heb je geen afdelingen en geen interne juridische adviseur of accountant, die ik destijds wel had. Je doorloopt het subsidieproces soepeler, als je je eigen tijdelijke ‘subsidie-afdeling’ organiseert. Dat is eenvoudiger dan het klinkt:

 • Vraag hulp aan je accountant, boekhouder of een andere financieel adviseur. Zij ondersteunen je bij een aanvraag, tussenrapportage en eindrapportage, zodat de cijfers en andere info goed op een rij staan.
 • Raadpleeg een bevriende ondernemer met subsidie-ervaring. Die kan vanuit ondernemersperspectief aangeven wat de lastige onderdelen zijn, wat je zelf kunt doen en wat je beter aan een specialist kunt overlaten.
 • Huur een subsidiespecialist in, misschien wel via ‘no cure, no pay’. Een specialist kan een goed inschatten of een subsidie bij jouw situatie past, wat de slagingskans is en een goede aanvraag indienen. En naast je accountant of boekhouder adviseren over rapporteren. Kortom: je ontzorgen tijdens een subsidietraject.
 • Zorg voor een slimme online administratie. Daarmee kun je snel en eenvoudig rapportages maken die aan de subsidievoorwaarden voldoen.

Met subsidiegeld kun je:

 • innovatieve producten en diensten ontwikkelen waar financieel meer risico aanzit
 • investeren in digitalisering, bijvoorbeeld een webshop aan je bedrijf toevoegen.
 • je bedrijf duurzamer maken met isolatie, zonnepanelen of elektrische auto’s.
 • met begeleiding van een expert export opzetten naar nieuwe landen.
 • je personeel trainen en omscholen, als dat voor je nieuwe businessmodel nodig is.
Dus stap die drempel over, schakel hulp in en gebruik subsidies om je onderneming te versterken.
Ben je zelf op zoek naar subsidie? Leg contact met een adviseur van de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage