Subsidies en regelingen

'Ondernemers laten subsidie liggen'

Willem Maas, directeur en oprichter van Maas & Kleiberg Subsidieadvies helpt ondernemers bij het aanvragen van subsidies. “Ondernemers laten geld liggen. Dat kan met een goede reden zijn” constateert Maas. Kom meer te weten over de mogelijkheden van subsidies en de voor- en nadelen ervan.

Als je online zoekt naar subsidies krijg je tienduizenden, zo niet honderdduizenden resultaten vertelt Maas. “Er zijn veel subsidies en veel verschillende loketten. Als je bij een van de loketten aanklopt, hebben die loketten vooral kennis van de regelingen waarvoor zij zelf subsidies verstrekken. Dat maakt het lastig voor een ondernemer. De ondernemer van nu wil een duidelijk antwoord en dat is vaak moeilijk direct te geven. Daar moet je de ondernemer voor leren kennen.”

Geld laten liggen

Maas bevestigt dat ondernemers geld laten liggen. Soms met een goede reden. “Bijvoorbeeld omdat je snelheid naar de markt nodig hebt. Je moet vaak wachten tot je een subsidie uiteindelijk krijgt. Misschien regel je sneller geld op de private markt. Een andere reden is de administratieve belasting. Ook onzekerheid over de slagingskans speelt een rol. Je weet van tevoren niet of je de subsidie krijgt.”

Dromen waar maken

“Het leukste van mijn werk is ondernemers hun dromen waar laten maken. Dat doe ik door financiering te regelen voor de kloof tussen de ontwikkeling van een product en het naar de markt brengen ervan. Het mooiste is als je projecten ondersteunt waar je echt een goed gevoel bij hebt, met impact op de samenleving. Bijvoorbeeld zorgrobot Lea, een rollator voor ouderen met veel extra functies. Of het Rotterdamse bedrijf Ranmarine dat met aquadrones of ‘waste sharks’ plastic uit de rivier haalt.”

Je weet van tevoren niet of je de subsidie krijgt

Voordelen

Maas legt uit dat subsidie een middel is om iets te realiseren. Zonder die subsidie lukt dat niet. Een subsidie verlaagt de drempel om te vernieuwen. “Met subsidie zetten ondernemers een stap ondanks dat een bank of andere financier niet kan of wil instappen. Soms is het een lening, die je moet terugbetalen bij succes, met aantrekkelijkere voorwaarden dan bij professionele verstrekkers. Een ander voordeel van een subsidie is dat je ten opzichte van banken minder zekerheden hoeft in te brengen.”

Nadelen

Maas ziet niet direct nadelen. Ondernemers kunnen die wel ervaren. “Subsidieverstrekkers stellen voorwaarden aan de uitvoering. Die zie ik als een stok achter de deur. Als je een aanvraag indient en je ontvangt een subsidiebeschikking, ben je verplicht uit te voeren wat je in de aanvraag beschrijft. En je moet een administratie bijhouden om aan te tonen dat je de subsidie goed besteed hebt.”

5 soorten

Maas onderscheidt 5 soorten subsidies:

Thema’s

Maas vertelt dat er subsidies zijn voor innovatie, personeel, productontwikkeling en softwareontwikkeling. Maar ook voor het inhuren van gespecialiseerd advies, internationaal zakendoen en duurzame investeringen. “Doe je een energiezuinige en milieuvriendelijke investering, bijvoorbeeld in een elektrische auto? Dan kan je milieu-investeringsaftrek krijgen. Ook zijn er adviesregelingen waarbij je extern advies kan inkopen via vouchers op thema’s waar je nog onvoldoende van weet. Wil je (extra) personeel? Dan zijn er ook subsidies voor het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of het volgen van opleidingen.”

Zoektocht

Krijg eerst voor jezelf helder waarvoor je subsidie zoekt, adviseert Maas. “Start je zoektocht door bij verschillende overheidsloketten aan te kloppen of via KVK. Ook kan je zelf zoeken in databases, een adviseur inhuren of andere ondernemers raadplegen.” Kijk landelijk bijvoorbeeld bij rvo.nl of provinciaal bij Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Via brancheorganisaties zijn er subsidies voor opleidingen.

Goede timing

Timing is volgens Maas belangrijk, omdat je subsidie moet aanvragen voordat je de investering doet of een nieuwe activiteit uitvoert. Achteraf claimen van subsidie kan doorgaans niet. Vaak zijn aan het begin van het jaar budgetten hoger. En er zijn ook subsidies met een tenderperiode. Dat is de periode waarin je een aanvraag kan indienen met een startdatum en een einddatum. “Het kan zijn dat op de dag dat de subsidie opengaat, er al meer aanvragen zijn dan er budget is.”

Regelen van subsidie uitbesteden

Maas ziet een aantal voordelen van uitbesteden. "Een subsidiebureau heeft kennis van alle Nederlandse en Europese subsidies. Verder vergroot een goed subsidiebureau de succeskansen van een aanvraag. Een breed georiënteerd subsidiebureau biedt ook advies over alternatieve financieringsmogelijkheden. En als ondernemer houd je dan de focus op je core-business." Een subsidiebureau kost geld. Dat is een nadeel. "Vaak kan dit wel op basis van no cure, no pay. Een ander aandachtspunt is dat er veel verschillende bureaus zijn en de kwaliteit varieert. Informeer goed of het bureau bij je past."

Willem Maas
  • Subsidieadviesbureau
  • Rotterdam
  • 2009

Willem Maas

Oprichter Maas & Kleiberg Subsidieadviesbureau

Zoals de naam al zegt adviseert Maas met zijn team zzp'ers en mkb'ers over het aanvragen van subsidies. Hij is bekend met de vele subsidieloketten in Nederland. Samen met de ondernemer weegt hij af of een aanvraag realistisch is.

“Het leukste aan mijn werk is ondernemers hun droom waar laten maken”

Tips voor je subsidie aanvraag

  • Lees goed wat de subsidie inhoudt en wie kunnen aanvragen, zodat je geen tijd besteedt aan aanvragen die niet voor jou geschikt zijn.
  • Stel de aanvraag op volgens de voorwaarden van de subsidieregeling.
  • Overweeg extern advies. Dat hoeft niet per se bij een subsidieadviesbureau. Het kan ook via een telefoontje naar de subsidieverstrekker of naar collega-ondernemers.
  • Lees goed wat er in de subsidiebeschikking staat. Bijvoorbeeld dat je binnen een jaar moet opgeven welke kosten je hebt gemaakt.
  • Voor grotere ondernemingen: Benoem in je bedrijf een subsidiecoördinator. Of wijs iemand aan die zich met het onderwerp bezighoudt en het uitzoekt.
Ben je zelf op zoek naar subsidie? Leg contact met een adviseur van de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage