Subsidies en regelingen

'Ondernemers laten subsidie liggen'

 • Interview
 • Redactie KVK
 • Bijgewerkt 16 feb 2021
 • 5 min lezen
 • 5K
Terecht of onterecht: “Ondernemers laten geld liggen omdat ze subsidies waar ze recht op hebben, niet aanvragen.” Dat stelt Willem Maas, directeur en oprichter van SubsidyCloud. “Ondernemers moeten niet te stoer zijn om te zeggen: ik probeer het wel zonder.”

Ondernemers weten de corona-ondersteuningsregelingen goed te vinden. “Maar er zijn ook onbekende subsidies die kansen bieden,” geeft de Rotterdammer aan. Hij vertelt tijdens een online videosessie welke subsidies hoog- of juist laagdrempelig zijn en over de subsidies die je in 2021 in de gaten moet houden.

Juist nu

De subsidie-adviseur roept ondernemers op tot actie: ”Juist nu is het de tijd om alle mogelijkheden te benutten die de overheid biedt om de economie weer op gang te brengen. Daar vallen ook subsidies onder. Ze zijn onderdeel van het Nederlandse vestigingsklimaat. Maak daar dan ook gebruik van.” Om in aanmerking te komen, heb je een toekomstbestendige bedrijfsstrategie nodig. En je bedrijf moet levensvatbaar zijn. “Hierbij is het verstandig om hulp in te schakelen. Samen op zoek gaan naar de meest passende regelingen.”

Roer om

De coronacrisis dwingt ondernemers om hun businessmodellen te vernieuwen en het roer om te gooien. Bijvoorbeeld via innovatie. Maas wijst daarvoor specifiek naar de MIT-subsidie: “Via de MIT-regeling kun je 20.000 euro voor onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid van een nieuw product, proces of dienst krijgen.” Maas geeft wel een winstwaarschuwing af: “Bij de MIT-regeling dienen zoveel ondernemers een aanvraag in dat ongeveer 30% van de aanvragen wordt toegekend.”

Geld laten liggen

Soms blijft er geld over in de subsidiepot. Maas noemt als voorbeeld de regeling Topsectoren Energie waarbij ondernemers geld laten liggen. Daar blijft geld over, omdat er te weinig energiegerelateerde innovaties op de markt komen. “Nieuwe subsidies zoals React EU en subsidies voor de circulaire economie zijn in het begin nog onbekend. Ondernemers zijn daarom te laat met aanvragen.” 

Soms heeft een ondernemer een goede reden om bewust geen subsidie te gebruiken. “Bijvoorbeeld omdat je snelheid naar de markt nodig hebt. Je moet vaak wachten tot je een subsidie uiteindelijk krijgt. Misschien regel je sneller geld op de private markt. Een andere reden is de administratieve belasting. Ook onzekerheid over de slagingskans speelt een rol. Toch is het belangrijk dit goed af te wegen, want de voordelen van subsidies zijn groot.”

Drempel en toekenning

Is subsidie krijgen lastig en zijn er verschillen in toekenning? Europese subsidies hebben een wat hogere drempel voor ondernemers vanwege de concurrentie uit andere lidstaten, meldt Maas. “Het aanvraagproces is minder complex geworden, maar er zijn wel strengere basisvoorwaarden in vergelijking met nationale subsidies. Het is voor bedrijven soms lastig om te voldoen aan de eis dat je moet samenwerken met een organisatie uit een andere lidstaat.”

Een relatief lage drempel hebben innovatiesubsidies die al jarenlang bestaan en bekend zijn bij ondernemers, zoals de WBSO. “De WBSO kent een hoog toekenningspercentage. Bij Europese regelingen is er minder kans op succes door de grote concurrentie”, stelt Maas.

Subsidies voor 2021

Maas noemt een aantal subsidies die je in 2021 in de gaten moet houden. “Veel regelingen uit 2020 lopen door in 2021, maar wel met nieuwe aanvraagperiodes. Bij populaire subsidies moet je alert te zijn op de startdatum van zo’n periode. Sommige regelingen hebben dit jaar hogere budgetten. Vanuit de Europese Commissie is er ook extra geld beschikbaar, bijvoorbeeld via het Horizon Europe-programma.”

Subsidies om in 2021 in de gaten te houden

 • WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk): fiscale regeling voor research en development.
 • MIT: MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Voorbeeld MIT topsector Energie: biedt verschillende subsidies zoals Demonstratie Energie Innovatie of Hernieuwbare Energieprojecten.
 • MIA (Milieu investeringsaftrek) en EIA (Energie Investerings Aftrek): voor investeringen in (duurzame) bedrijfsmiddelen zoals machines, ledverlichting en zonnepanelen.
 • Circulaire economie: diverse regelingen waaronder ketenprojecten om in samenwerkingsverband te onderzoeken hoe je het productieproces circulair kunt maken.
 • Slim Subsidie: Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in het mkb.
 • Praktijkleerplaatsen Beroeps Begeleidende Leerweg: om kennis binnen je bedrijf te halen.
 • Horizon Europe: subsidie voor je bedrijf bij onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie in internationaal samenwerkingsverband.
 • React EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe): herstelprogramma 'EU Next Generation' als reactie op de coronapandemie. Stimuleren van projecten voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie.

Digitalisering

De trend voor 2021 is digitalisering. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënter organiseren van bedrijfsprocessen, online communiceren en trainen via video en online verkopen via een webwinkel. Maas geeft aan dat verschillende subsidies hierbij ondersteunen. “Op Europees niveau kun je terecht bij React EU waar digitalisering een onderdeel is.”

In de regio

Dichtbij huis zijn er mogelijkheden via gemeenten en provincies. Maas tipt: “Onderzoek goed de lokale (gemeentelijke) en regionale (provinciale) subsidies.” Zo lanceerde de gemeente Rotterdam een voucher voor digitalisering. Om een webshop op te richten voor bedrijven die alleen een winkel hadden. Ook Nijmegen kent zo’n voucher.

Provincies blijven niet achter. Overijssel kwam met een MKB-voucher voor nieuwe verdienmodellen op gebied van verduurzaming en/of digitale dienstverlening of verkoop, innovatie of scholing. Ook Gelderland biedt een digitaliseringsvoucher.

Online aanvragen

Ga je subsidie aanvragen? Dat gaat tegenwoordig ook digitaal. Via een E-loket. Maas: ”Het is steeds gebruikelijker om je aanvraag met een videopitch te ondersteunen. Daarin leg je uit waarom je het geld verdient. Vroeger zou je een gesprek op een kantoor hebben. De coronamaatregelen versnellen deze ontwikkeling.”

Willem Maas
 • Subsidieadviesplatform
 • Rotterdam
 • 2009

Willem Maas

Oprichter SubsidyCloud

Maas adviseert met zijn team zzp'ers en mkb'ers over het aanvragen van subsidies. Hij is bekend met de subsidieloketten in Nederland. Samen met de ondernemer weegt hij af of een aanvraag realistisch is. Zo'n traject start met een vragenlijst die de mogelijkheden boven water haalt.

“Het leukste aan mijn werk is ondernemers hun droom waar laten maken”

Tips voor je subsidie aanvraag

 • Lees goed wat de subsidie inhoudt en wie kunnen aanvragen, zodat je geen tijd besteedt aan aanvragen die niet voor jou geschikt zijn.
 • Wees alert op de begin- en einddatum van de aanvraagperiode.
 • Stel de aanvraag op volgens de voorwaarden van de subsidieregeling.
 • Overweeg extern advies. Dat hoeft niet per se bij een subsidieadviesbureau. Het kan ook via een telefoontje naar de subsidieverstrekker of naar collega-ondernemers.
 • Lees goed wat er in de subsidiebeschikking staat. Bijvoorbeeld dat je binnen een jaar moet opgeven welke kosten je hebt gemaakt.
 • Voor grotere ondernemingen: Benoem in je bedrijf een subsidiecoördinator. Of wijs iemand aan die zich met het onderwerp bezighoudt en het uitzoekt.
Ben je zelf op zoek naar subsidie? Leg contact met een adviseur van de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Financiering