Veelgestelde vragen over financiering en geldzaken

Met vragen stellen kom je verder als ondernemer. Hieronder vind je negen veelgestelde vragen met antwoorden over financiering en geldzaken. Met onder meer crowdfunding, het financieel plan, business angels, microkrediet, administratie en subsidies.

1. Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Je kunt financieren door je eigen (spaar)geld te investeren, gebruik te maken van een regeling of subsidie of externe financiering te organiseren. Soms is het nodig om voor de financiering een mix van financieringsvormen te maken.

Lees tips voor het selecteren van je financieringsvorm

2. Waar let een financier op in mijn plan?

Banken, business angels, subsidieverstrekkers, crowdfundingplatforms en andere financiers kijken naar verschillende aspecten. Zoals de omschrijving van je onderneming, de onderbouwing van je bedrijfsplan en jouw ondernemerskwaliteiten. Bij een goede voorbereiding verdiep je je ook in de taal en informatiebehoefte van de financier.

Lees meer over het financieel plan en waar financiers op letten

3. Hoeveel financiering heb ik nodig?

Met een financieel plan breng je precies in kaart hoeveel je nodig hebt en waarvoor je het geld gaat gebruiken. Met een investeringsbegroting en financieringsbegroting heb je duidelijkheid voor jezelf en financiers.

Aan de slag met het financieel plan

4. Is crowdfunding iets voor mij?

Bij crowdfunding haal je geld op bij mensen die bereid zijn een klein en soms ook groot bedrag in jouw plannen te investeren. 

Oriënteer je verder op financiering via crowdfunding

5. Ben ik als ondernemer verplicht om een administratie bij te houden?

Ja, als ondernemer ben je verplicht om een administratie bij te houden. Als de administratie op orde is, levert dat een schat aan informatie op over je bedrijf. Dat ondersteunt ook bij een financieringsaanvraag. Je houdt overzicht, signaleert ontwikkelingen en stuurt op tijd bij.

Lees meer over administratie

6. Welke subsidies zijn er voor mij?

De Rijksoverheid, provincies, gemeenten en de Europese Unie voeren heel wat subsidies en regelingen uit. Misschien is er ook een subsidie die jouw bedrijf verder brengt. Bijvoorbeeld voor personeel, innovatie, internationaal zaken doen of duurzaam investeren.

Lees meer over subsidies en regelingen

7. Wat is een business angel?

Een business angel is een ondernemer die vanuit zakelijk oogpunt investeert in een onderneming. Een business angel biedt niet alleen geld, maar zet ook actief zijn kennis, ervaring en netwerk in om jouw onderneming te laten groeien.

Oriënteer je verder op financiering via business angels

8. Waar kan ik terecht voor microfinanciering?

In Nederland verstrekt Qredits bedrijfskredieten tot 250.000 euro voor start, groei en overname. Je kunt direct bij hen een aanvraag indienen. Een microkrediet is een lening van maximaal 50.000 euro. Bij een MKB-krediet ligt het bedrag tussen de 50.000 en 250.000 euro. Coaching is een optie.

Lees wat Qredits voor jou kan doen

9. Hoe maak ik een financieel plan?

Gebruik de tips voor het opstellen van een ondernemingsplan inclusief de begrotingen van het financieel plan. Ook in het Geldboek voor Ondernemers (gratis download) vind je handvatten. Onder meer bij Qredits en banken kun je gratis een sjabloon voor een financieel plan downloaden.

Bekijk het Geldboek voor Ondernemers

Meer informatie over financiering

Wat te doen bij financiële problemen

KVK Slimmer Financieren wegwijzer

Bel de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14
InfoPage